CIJENE NA TRŽNICAMA SKOČILE SU U NEBO: Za njihovo povećanje nisu krivi proizvođači

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Cijene povrća na tržnicama svakog dana nas podsjećaju na nevolje s kojima su se poljoprivrednici mučili ove godine.

Suša, mraz, poplave, sve je to pridonijelo visokim cijenama povrća na tržnicama pa tako sada 1 kg mahuna košta kao 1 kg mesa.

Građani koji već s teškoćom plaćaju račune, pitaju se trebaju li se bojati još većih poskupljenja nego što smo sada svjedoci.


Matija Brlošić, zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, za HRT objašnjava kako je poljoprivreda grana u kojoj se nikada ne zna što nas sutra čeka. Ističe kako se urod čeka i njeguje cijelu godinu te doslovno dan prije berbe može nastradati zbog vremenskih uvjeta.

Ove godine najviše su stradale mahune, mrkve i grah, a kako loše vrijeme nije pogodilo samo naše poljoprivrednike, već i poljoprivrednike u EU, nema ni uvoza.Brlošić objašnjava kako je rezultat svega mala ponuda i visoke cijene te poljoprivrednici moraju dići cijenu kako bi pokrili troškove koje su uložili u proizvodnju.

Dok se kilogram graha prošle godine mogao kupiti po 12 kuna, a danas je 20, dok je mahunama cijena i više od 30 kuna, a prošle godine bile su oko 20. Slična situacija je i s mrkvom koja se sad kupuje i za 15 kuna, za razliku od prošle godine kada ste je mogli naći i po 8.

Marina Galović, predsjednica povrtlara grada Zagreba i Zagrebačke županije, kaže da nije istina da poljoprivrednici abnormalno dižu cijene, jer su i njima cijene od sjemena, repro materijala do gnojiva otišle čak 50 posto gore. Kad se uz to dodaju ekstremni uvjeti, dodatno navodnjavanje, teži uvjeti rada zbog korone, njima su cijene možda kunu ili dvije otišle gore. Ističe kako su preprodavači ti koji podižu cijene, a ne proizvođači.

“Ja ne mogu utjecati na nekog tko od mene kupi salatu po 10 kuna, pa prodaje za 20 ili 30, to je posao inspektorata, neka izvole raditi svoj posao”, kaže Galović.

S njom se slaže i Marija Brlošić koji upozorava potrošače da pripaze od koga kupuju hranu, ali i da su inputi koji ulaze u proizvodnju jako poskupjeli u posljednjih godinu dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI