ŽESTOK SUKOB U PLENKOVIĆEVOJ VLADI! Marić se lovi za glavu: Pobunila se dva koalicijska partnera

Foto: Pixsell

Suprotno prvom i općem dojmu, u novoj Vladi premijera Andreja Plenkovića odnosi nisu posve idilični.

Koalicijski partneri premijera su ovih dana pritisnuli zbog poreznih izmjena planiranih za početak naredne godine. Od vladajućih, a time i od Plenkovića zahtjevaju da osmisle neki način na koji bi se obeštetila lokalna samouprava, a njihovi zahtjevi navodno su silno naljutili ministra financija Zdravka Marića.

Naime, među zakonskim izmjenama kojima Vlada kani ispuniti dio HDZ-ovih izbornih obećanja nalazi se i smanjenje poreza na dohodak sa 36 na 30 posto, odnosno sa 24 na 20 posto. Porez na dohodak prihod je općina, gradova i županija pa su ‘na sve četiri’ ustali HSLS-ov Dario Hrebak i varaždinski župan Radimir Čačić kojima nije jasno na koji će se način pomoći lokalnoj razini, koja s ovim izmjenama ostaje bez značajbnog dijela prihoda.

Nastavak je ovo pobune lokalaca koji smatraju da intervencijama u porezne zakone ostaju bez prihoda, dok se u isti mah od ‘lokalaca’ zahtjeva povećan angažman oko povlačenja sredstava iz europskih fondova. Sa svim su tim problemima Hrebak i Čačić upoznali Plenkovića, tvrdeći da će sav teret i svi problemi pasti na gradove, općine i županije, što dakako smatraju nekorektnim pa od države zahtjevaju da i ona krene s rezanjem vlastite potrošnje. Dok Plenković planira sastanak sa županima, u Marićevom resoru još se jednom po tko zna koji put love za glave, u strahu od premijerova novog popuštanja i propasti još jedne dugo najavljivane reforme.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI