Zašto Divjak i Obuljen-Koržinek ne sankcioniraju nezakonita imenovanja?

Wikipedija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), na čijem je čelu ministrica Blaženka Divjak, i Ministarstvo kulture kojim rukovodi ministrica Nina Obuljen-Koržinek, trese afera protuzakonitih imenovanja za članove Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV)

Dok hrvatsku javnost potresa afera lažnih diploma inicirana iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO), na čijem je čelu ministrica Blaženka Divjak, istodobno i njeno ministarstvo, kao i Ministarstvo kulture kojim rukovodi ministrica Nina Obuljen-Koržinek, trese afera protuzakonitih imenovanja za članove Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV).

7dnevno

Naime, Blaženka Divjak je još krajem 2018., a Nina Obuljen-Koržinek početkom 2019. godine pismeno upozorena na dugogodišnju nezakonitost u imenovanjima predsjednice i člana Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava, uz očekivanje da se konačno postupi sukladno čl. 164. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Dosadašnje ignoriranje obje ministrice, zasad, je u suprotnosti s načelima Vlade Republike Hrvatske, a čije su članice, koja je odgovorna za svoj rad Hrvatskom saboru, sukladno čl. 115. Ustava RH (NN 28/01).

Nezakoniti izbori

Riječ je nezakonitom izboru Tajane Tomić za članicu Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava (birana u dva mandata po četri godine), a prije nje Romane Matanovac Vučković, za predsjednicu istog Vijeća, obzirom da su obje u vrijeme imenovanja bile zaposlenice u državnom tijelu, odnosno u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV), što je čl. 164. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima – zapreka za imenovanje.Dekan Pravog fakulteta u Zagrebu, Igor Gliha u svojoj knjizi “Zakon o autorskom i srodnim pravima” (str. 174.) također to potvrđuje.

7dnevno

Ignoriranje zakona

Na inicijativu predstojnika Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, Vesna Bedeković, je još tijekom 2017. godine zatražila od ministrice Blaženke Divjak, da sukladno njenoj nadzornoj ovlasti nad radom DZIV-a, ispita spomenutu nezakonitost. Osim toga, bivši ravnatelj DZIV-a, Željko Topić i Romana Matanovac Vučković, kao njegova tadašnja zamjenica u razdoblju od 2005. do 2008. godine, potpuno su ignorirali i preporuke glavnog pravnog savjetnika, Patricka Boirona, iz CARDS programa br. 96-022, koji je pratio izbor za Vijeće stručnjaka. On je predlagao da Romana Matanovac Vučković dade ostavku na mjesto predsjednice Vijeća stručnjaka…

7dnevno

I to ne samo zato što je bila zaposlenica u DZIV-u, što je po čl. 164. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prepreka za imenovanje, već i zato što je prethodno radila u Hrvatskom društvu skladatelja (HDS) – službi ZAMP – na čije cjenike Vijeće daje mišljenje, što je predstavljalo grubi sukob interesa. I sam je Boiron višekratno iznosio stav da takav izbor ne bi ni slučajno mogao proći u Francuskoj, od kuda je došao.

Kako službeno saznajemo iz MZO-a, protiv bivšeg ravnatelja DZIV-a, Željka Topića, ponovo je zatražena provjera njegove suspektne diplome izdane na Sveučilištu u Banja Luci, obzirom na moguću opstrukciju istrage iz 2012. godine. Međutim, umjesto da ministrica Blaženka Divjak samostalno postupi prema prijavi, putem istražnih tijela RH, prijavu je poslala u DZIV na – daljnje postupanje…

7dnevno

Na katedri Tatjane Josipović

Od svih suspektnih imena za koja je zatražen nadzor državnog tijela, posebno se ističe ime – Romane Matanovac Vučković. Uvidom u javno dostupne podatke, Matanovac Vučković je izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na katedri za Građansko pravo koju vodi Tatjana Josipović, supruga bivšeg hrvatskog predsjednika i prve violine ZAMP-a, dr. Ive Josipovića. Matanovac Vučković je i nositeljica poslijediplomskog programa pod nazivom “Autorsko pravo i pravo industrijskog vlasništva.”

Dakle, kao što je vidljivo s njezine službene internetske stranice Pravnog fakulteta u Zagrebu, njena glavna područja istraživanja su građansko pravo, te hrvatsko i europsko pravo intelektualnog vlasništva. Osim toga, Matanovac Vučković drži predavanja iz dva predmeta na Akademiji dramskih umjestnosti i Muzičkoj akademiji i to na kolegijima – Autorsko pravo i Legislativa u audiovizualnoj industriji.

Na poslovima na katedri ugledne pravnice Tatjane Josipović, preporuke su joj bile i dva znanstvena rada na temu zaštite autorskih i srodnih prava, od kojih je jedan potpisala s Ivom Josipovićem i notornim Željkom Topićem, kao i rad na Zakonu o autorskim i srodnim pravima, na kojemu je surađivala s Ivom Josipovićem i profesorom Igorom Glihom, koji je inače potpisan kao autor tog kontroverznog zakona.

7dnevno

Povezanost ove skupine koja je pisala Zakon o autorskim pravima, a potom ga operativno provodila u HDS/ZAMP-u, Zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV) i Vojkovićevom Emporionu, vidljiva je i po sudjelovanju na nizu domaćih i međunarodnih tribina, ali i na popisu povlaštenih patentnih zastupnika pri DZIV-u (https://www.dziv.hr/hr/zastupanje/zastupnici-upisani-u-registar/patentni-zastupnici/).

Josipovićeva gitaristica

Romanu Matanovac Vučković, s bivšim predsjednikom Josipovićem, povezuje i ljubav prema njegovim kompozicijama. Kao mlada gitaristica je na koncertima izvodila njegove skladbe, a još je 2002. godine u izdanju diskografske kuće “Tutico”, objavila fonozapis Josipovićeve kompozicije za klavir i violinu “Lauros”.

Osim što je bila članica Umjetničkog vijeća HAVC-a, od proljeća 2018. godine Romana Matanovac Vučković je i savjetnica ministrice za kulturu, Nine Obuljen-Koržinek. Uz pobrojane brojne funkcije, od prosinca 2018. godine je većinom glasova članova Skupštine izabrana za novu predsjednicu Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ)…

7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno
7dnevno
Facebook Comments

Loading...
DIJELI