USVOJEN ZAKON O UVOĐENJU EURA KAO SLUŽBENE VALUTE: Dio oporbe smatra da za to nije došlo vrijeme već ‘srljamo kao guske u magli’

Screenshot

Zastupnici Hrvatskog sabora u petak su većinom glasova usvojili Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Glasalo je 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Ujedno su odbačeni amandmani Mosta i Kluba ZLB-a te zaključak Kluba Mosta, koje Vlada nije prihvatila.

Tako bi Hrvatska novu valutu trebala dobiti 1. siječnja 2023. godine. No, prije negu euro u potpunosti zamijeni kunu, od 5. rujna cijene bi se trebale iskazivati dualno odnosno u kunama i eurima.

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu sljedeću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute.

Podsjetimo, za vrijeme cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini.Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

Ipak, uoči glasanja dio oporbe se ponovno usprotivio uvođenju eura o ovom trenutku.

Mostov Miro Bulj rekao je kako je bila obaveza iskazati procjenu učinaka uvođenja eura, što nije učinjeno. Pozvao je Sabor da povuče taj zakon, neka struka kaže svoje mišljenje, a odluku da donese narod na referendumu.

I Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista je istaknuo da ih “brine kako će građani preživjeti mjesec kada uđemo u eurozonu i kako će naši umirovljenici i radnici živjeti kada budemo imali euro”.

Smatra kako je suludo ući u eurozonu u vrijeme najveće energetske krize EU-a, u doba najveće ekonomske neizvjesnosti i najveće inflacije u zadnjih 20 godina.

Pavliček smatra da, od četiri kriterija konvergencije, naša zemlja neće ispuniti kriterij inflacije.

“Nemojte srljati grlom u jagode. Nemojte srljati kao guske u maglu. Ne bi nam bilo prvi put u povijesti”, rekao je Pavliček.

Spomenuo je prosječnog hrvatskog umirovljenika sa 40 godina radnog staža i 300 eura mirovine te se zapitao kako će taj umirovljenik preživjeti mjesec kada će cijena kruha iznositi dva eura.

“Lako je pričati kada se ima plaću od 2500 eura”, naglasio je.

S njim se složio i Mostov Zvonimir Troskot koji je također ponovio da uvođenjem eura srljamo kao “guske u maglu”.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da HNB nije bio prisutan niti na jednom predstavljanju Zakona o euru, a vodeća je institucija koja radi na implementaciji eura u Hrvatskoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI