Tko stoji iza žene koja je uzdrmala javnost: Imamo vrlo intrigantne detalje!

Malo tko, mogao je protekloga tjedna naslutiti da će lavinu reakcija u javnosti izazvati odabir onih koji bi u narednom mandatu trebali sjediti u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. No, kako se ta odluka donosi u Saboru, posve je jasno da su u istu politika i politikanti upleli prste, a prve ozbiljnije trzavice pojavile su se između stranaka koje tvore vladajuću koaliciju HDZ-a i HNS-a. Dok se s jedne strane HNS zalagao za to da na čelu Povjerenstva ostane njegova dotadašnja predsjednica Dalija Orešković, s druge strane HDZ-ovci se očigledno svim silama trude u tu fotelju ustoličiti njihovu favoritkinju Natašu Novaković.

Slučajno ili ne, ova farsa odvija se baš uoči krucijalnih odluka Povjerenstva koje bi se uskoro trebalo pozabaviti sukobom interesa premijera Andreja Plenkovića, ali i njegove nekoć omiljene ministrice gospodarstva Martine Dalić. A poznato je kako je Orešković žena koja pritiscima s bilo koje strane sabornice ne podliježe, niti je ikada podlijegala.

No, o Daliji Orešković, ovih dana, ali i znatno ranije sve je izrečeno te se stoga znatno intrigantnijom čini biografija javnosti prilično nepoznate kandidatkinje Novaković. Riječ je o dami koja trenutno obnaša dužnost direktorice za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Ona sama u nekoliko posljednjih javnih istupa opovrgnula je bilo kakve veze s politikom, ali i političarima, no činjenica jest da se u posljednjih deset godina, otkako radi u HUP-u nerijetko sretala sa političarima. Prije nego li se skrasila u HUP-u Novaković je radila kao stručna suradnica u Uredu za socijalno partnerstvo Vlade RH. ”Integritet nema stranačku obojenost. Ljude iz HDZ-a znam samo sa službenih sastanaka i u poslovnom životu sam susretala HDZ-ovce i SDP-ovce, ali privatno se ne družim ni s HDZ-ovcima, ni sa SDP-ovcima, niti s političarima iz bilo koje druge stranke”, rekla je Novaković u kratkom razgovoru za Tportal, u kojem je pokušala argumentirati svoju kandidaturu od strane vladajuće stranke.

Dodala je i kako premijera Plenkovića osobno ne poznaje, niti ga je ikada srela. No, zato se Novaković po svemu sudeći sretala s premijerovim nedavno imenovanim posebnim savjetnikom za strateško komuniciranje Krešimirom Macanom. Da je tome tako svjedoči i zgodna fotografija s Macanova fejs profila, a na kojoj se među mnoštvom svite okupljene povodom proslave godišnjice rada njegova agencije Manjgure s njime uslikala s vrlo zgodnom porukom ‘Osjećam se kao Macan’.

Ova poruka uistinu se može okarakterizirati kao zgodna uzmu li se u obzir ostale s kojima Macanovi gosti poziraju na vikend druženju, a koje bi se mogle opisati i kao pomalo seksističke i šovinističke, ali i ponižavajuće po žene.S obzirom na to da Novaković sama tvrdi kako premijera Plenkovića nikada nije srela, a s Macanom se očigledno sretala, pitanje koje je ostalo visjeti u zraku jest je li baš on taj koji se kod premijera založio za njezino imenovanje?

U kontekstu ove priče oko Povjerenstva posebno zgodno zvuči osvrt mladog PR stručnjaka Damira Juge koji se referirao na naglo odustajanje od kandidature za šeficu Povjerenstva, a koje je nedavno izvela Orešković.

Znam da se mnogi moji prijatelji s ovim neće složiti, ali ovaj istup Dalije Orešković nikako ne mogu proglasiti hrabrim, a kamoli herojskim. Da, Povjerenstvo je pod njezinim vodstvom donijelo neke teške i hrabre, pa i dobre odluke koje su sigurno mnoge “nažuljale”. Međutim, moje je skromno mišljenje da ih je redovito upropaštavala nekorektnim trosmislenim obrazloženjima i mišljenjima koja su suptilno prelazila granice njihovih ovlasti, a istovremeno svjesno davala medijima materijala za bombastične priče putem koje su D. O. polako i sigurno brendirali kao društvenu heroinu. Ovaj čisti politički intervju je meni nažalost samo potvrda te teze. Tek će sljedeća osoba na čelu Povjerenstva i njezin rad omogućiti da realno sudimo o (potencijalnom) doprinosu koji je Dalija Orešković dala hrvatskom političkom i javnom životu”, napisao je Jugo na fejsu i skupio mnoštvo popularnih ‘lajkova’ među kojima se našao ne samo onaj Macanov, već i lajk Ane Karamarko, supruge bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, kojega je Dalija Orešković politički umirovila, barem na neko vrijeme.

Inače, valja napomenuti kako i Jugo spada u kategoriju zanimljivih ličnosti na hrvatskoj društvenoj sceni, budući da je riječ o dekanu Visoke škole Edward Bernays, koji je jedno vrijeme u vladi Tihomira Oreškovića bio pro bono savjetnik Karamarka. Konkretnije, bio je Karamarkov savjetnik i u periodu u kojem je ovaj doživio potpuni debakl na mjestu predsjednika HDZ-a, ali i ušao u anale političke gluposti kada je kao potpredsjednik Vlade srušio istu tu Vlade i vlastitog premijera.

Istodobno Jugo je obnašao dužnost dekana poslovne škole iza koje stoji Mario Petrović, jedan od osnivača Millenium promocije. Tvrtka je to koja je u Karamarkovoj eri dobila posao s državom tvrtkom Đuro Đaković usprkos zakonskoj zabrani angažiranja privatnih PR tvrtki u državnim tvrtkama i institucijama, a zbog čega je reagirao i Sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Dodajmo, kako je Novaković inače rođena u Zagrebu, gdje je završila Pravni fakultet, nakon čega je magistrirala na Fakultetu političkih znanosti te je završila i specijalistički studij za ljudske potencijale Zagrebačke škole ekonomije i managmenta, a u svojoj biografiji osobito ističe angažman u Hrvatskoj udruzi žena u pravnoj profesiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI