Tedeschi je prije pola godine gorljivo branio Todorića a danas ga žestoko napada!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Insajderi tvrde da je Tedeschi već odavno, a ponajviše nakon sloma Agrokora i kraha dotadašnjeg državnog tajkuna br. 1 Ivice Todorića, zapikirao zauzeti to upražnjeno mjesto. Sve okolnosti mu za sada idu na ruku. Naime Plenkovićeva najbliža suradnica,odnosno zamjenica predstojnika njegova Ureda, Tena Mišetić, kao što je poznato, kći je bivšeg čelnika Croatia Airlinesa, Ivana Mišetića, koji obnaša i funkciju generalnog tajnika u Tedeschijevoj Atlantic grupi.

Emil Tedeschi, vlasnik i predsjednik Uprave Atlantic grupe te najbolji prijatelj, još iz školskih klupa, bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića, oglasio se po pitanju krize u Agrokoru. On je rekao da je kriza u tom koncernu, najveća društvena kriza od ’91. do danas i apostrofirao da je za tu krizu odgovorna Uprava na čelu s Ivicom Todorićem, koja je dovela do situacije da je koncern morao zatražiti pomoć države.
“Mislim da se u krizi Agrokora sublimira sav problem hrvatskoga društva i regionalnih društava u cjelini”, rekao je Tedeschi te dodao kako ne misli da će izvješće revizorske kuće o konsolidiranim financijskim izvješćima Agrokora biti presudno. Ono će, naveo je, zasigurno biti temelj kvalitetnog razgovora i smanjiti špekulacije o tome što je sve dovelo do krize u koncernu, te će kao dokument poslužiti poslovnoj zajednici da vidi gdje je stvarno Agrokor danas. Osvrnuo se na, kako je naveo, blogovska prepucavanja i medijske špekulacije, smatra ih prije svega nepristojnima.
“Prebacivanje loptice (odgovornosti) na bilo koga drugoga, na financijsku zajednicu, na dobavljače, ovu ili onu vladu smatram neprimjerenim”, istaknuo je Tedeschi, kazavši međutim kako smatra da po Ustavu svatko ima pravo tražiti zaštitu svojih prava. Zanimljivo je napomenuti da se vlasnik Atlantic grupe, samo prije osam mjeseci, neposredno prije izbijanja afere Agrokor, pohvalno izražavao o tom koncernu i njezinom vlasniku Ivici Todoriću. U intervjuu za slovensko Delo Tedeschi se osvrnuo
i na svoj odnos s Agrokorom i špekulacije koje ssu se tada  u javnosti pojavljivale  zbog snižavanja Agrokorova kreditnog rejtinga.
Prije osam mjeseci hvalio Todorića…
“Mi smo među najvećim dobavljačima Agrokora i mislim da je naš odnos ravnopravan, iako bi mogao biti bolji”, kazao je  tada Tedeschi. Ako vaš veliki poslovni partner ima teškoće jasno je da se to odražava i na vas, ali su u Agrokoru vrlo angažirani i profesionalni, kazao je Tedeschi, dodavši kako je s Agrokorom i njegovim osnivačem i vlasnikom Ivicom Todorićem u dobrim odnosima, te kako vjeruje da će Agrokor riješiti probleme vezane uz smanjenje bonitetne ocjene zbog kreditne izloženosti.
Agrokor poštujemo, svjesni smo njegovih prilika i pratimo ocjene bonitetnih kuća”, kazao je Tedeschi.
Komentirao je i navodna Agrokorova kašnjenja u plaćanju, zanijekavši da ih Atlantic grupa osjeća.
“Što se tiče rokova plaćanja, ništa se nije promijenilo. Agrokor plaća u ugovornim rokovima i nije mi poznato to što kažete, da su molili za njihovo produženje. U javnosti nikad ne raspravljam o pojedinostima poslovnog dogovora dviju strana”, kazao je Tedeschi u opširnom razgovoru za Delo 20.veljače ove godine. No, danas Tedeschi pjeva sasvim drugu pjesmu i napada Ivicu Todorića. Čini se da su ga ipak ponajviše iznervirali Todorićevi blogovi koje je gazda Agrokora proteklih dana i tjedana usmjerio prema Plenkovićevoj Vladi i njegovim pojedinim ministrima.
…a danas ga napada
Insajderi tvrde da je Tedeschi već odavno, a ponajviše nakon sloma Agrokora i kraha dotadašnjeg državnog tajkuna br. 1 Ivice Todorića, zapikirao zauzeti to upražnjeno mjesto. Sve okolnosti mu za sada idu na ruku. Naime Plenkovićeva najbliža suradnica, odnosno zamjenica predstojnika njegova Ureda, Tena Mišetić, kao što je poznato, kći je bivšeg čelnika Croatia Airlinesa, Ivana Mišetića, koji obnaša i funkciju generalnog tajnika u Tedeschijevoj Atlantic grupi. Dakle Tedeschi ima izravnu vezu prema Plenkoviću, premda on sam voli reći da komunicira s političarima, ali se s njima ne savjetuje niti ih pita što misle o njegovim poslovnim odlukama. Svojedobno je tvrdio i da je trpio političke štete dok je njegov najbolji prijatelj Zoran Milanović bio predsjednik Vlade RH. A njegov najnoviji istup u kojem otvoreno kritizira Ivicu Todorića, pogotovo njegovo blogiranje aktualne Vlade, mnogi shvaćaju na način da se vlasnik Atlantic grupe želi dodvoriti Plenkoviću i zauzeti, padom Todorića, upražnjeno mjesto državnog tajkuna broj 1.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI