Tajna Plenkovićevog zaboravljenog ključa jedne hotelske sobe u Sarajevu

Iz više službenih ali i neovisnih izvora saznajemo da je premijer Plenković doživio prilične neugodnosti prigodom njegova prošlogodišnjeg službenog posjeta Sarajevu, na koji je putovala i zamjenica predstojnika njegova Ureda Tena Mišetić. Oni su odsjeli u jednom sarajevskom hotelu, a njihove sobe dijelio je zid na kojima su bila zaključana vrata. Neugodnosti po premijera su nastale prigodom povratka u Zagreb kada je utvrđeno da je on sobom ponio ključ tih zajedničkih vrata, a zlobnici su se odmah zapitali što će premijeru ključ od vrata koja su i tako zaključana i koja dijele dvije zasebne hotelske sobe.

U jednom od prošlih brojeva našeg tjednika pisali smo tekst o ‘dječijem vrtiću koji ljuti HDZ-ovce’. Tu se, pod pojmom dječiji vrtić prije svega mislilo na Tenu Mišetić, kćer Ivana Mišetića, bivšeg čelnika Croatia Airlinesa i sadašnjeg generalnog tajnika u Tedeschijevoj Atlantic grupi, Marka Milića, sina novinarskog doajena Gorana Milića, te Karla Resslera, posinka Vladimira Šeksa. Dakle, svako spominjanje ta tri imena u središnjici stranke izaziva određene, uglavnom negativne reakcije, ali većina HDZ-ovaca, po tvrdnjama pouzdanih izvora, najalergičnija je na mladu zamjenicu predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tenu Mišetić. O njoj su do sada već brojni mediji pisali kao o fatalnoj Teni koja nikome ne da približiti se premijeru. Također smo pisali s priličitom dozom ironije da i Plenković svoju Bianku ima, aludirajući na bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ivu Sanadera, koji je, početkom 2004. godine, kada je počinjao svoj prvi mandat na čelu Vlade RH, postavio Biancu Matković za predstojnicu svog kabineta, s titulom državne tajnice. Jednako kao i u slučaju Tene Mišetić, prije tog imenovanja malo se znalo o Bianci Matković, no ubrzo su se u medijima pojavile glasine o strogoj šefici Sanaderova kabineta koja je uzimala i više ovlasti nego što joj je pripadalo.

Što se pak Tene Mišetić tiče, njezina službena funkcija je zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade, ali je zapravo neslužbena šefica Plenkovićevog kabineta, odakle je stigla izravno iz Plenkovićevog ureda u Bruxellesu. U stranci je opisuju, kako su već pisali pojedini mediji, kao izrazito bahatu osobu koja prati svaki Plenkovićev potez i korak, a na svoju ruku usudi se obračunavati sa svima koji joj se nađu na putu ne promišljajući hoće li na taj način dugoročno ošteti svog šefa. No, čini se da ni njezin šef baš puno ne razmišlja (a vjerojatno ga nije ni briga) o eventualnim dugoročnim posljedicama takvog ponašanja jer da razmišlja ne bi si dopustio razne, najblaže rečeno, gafove iliti nepodopštine o kojima se sve glasnije šapuće ne samo u hodnicima stranačke središnjice nego i u Banskim dvorima.

Na sjednicama užeg kabineta Tena odgovara na sms poruke koje stižu premijeru

A jedna od tih nepodopština, da ne upotrijebimo neku težu riječ, zasigurno jeste i ta, da je, po tvrdnjama relevantnih izvora, Plenković na sjednicama užeg kabineta, dopustio Teni Mišetić da umjesto njega, čita i odgovara na sms poruke, koje mu stižu na mobitel. Tako se mnogi više i ne usude poslati mu sms poruku jer ona i tako ne stigne na pravu adresu nego završi u rukama zamjenice predstojnika Ureda predsjednika Vlade. Upravo iz tih razloga sve su glasniji komentari unutar stranke, ali i Vlade kako bi ga ‘ova mala mogla koštati glave’, o čemu smo iscrpno pisali u jednom od prošlih brojeva našega tjednika.

A o čudnoj vezi iliti sprezi obitelji Mišetić s premijerom Plenkovićem u više navrata su upozoravali i dužnosnici Mosta, pa je tako čelnik te stranke Božo Petrov sredinom lipnja 2017. godine prozvao Plenkovića da pogoduje Deutsche Telekomu i ugrožava interese RH. Naime, Božo Petrov je bio motiviran na takvu javnu prozivku nakon što je 17. lipnja 2017., Andrej Plenković primio šefa Uprave HT-a Davora Tomaškovića, a u čijem društvu je bila Arijana Bazala-Mišetić, direktorica sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma, inače majka Tene Mišetić i supruga Ivice Mišetića, zamjenika predsjednika Odbora u THT-u. Upravo zbog toga je Most reagirao i zahtijevao da tržište bude konkurentno i transparentno, bez, kako kažu, monopola Deutsche Telekoma kojem ova vlada pogoduje. Stoga su i zatražili očitovanje premijera o sukobu interesa Tene Mišetić.“Most nezavisnih lista je nudio i nudi rješenje u obliku izgradnje vlastite optičke mreže i infrastrukture. Gradnja agregacijske optičke mreže u vlasništvu Hrvatske pitanje je od ključnog nacionalnog interesa. Nije dobro da strana kompanija u vlasništvu ima infrastrukturu od strateške važnosti za našu zemlju. Smatramo da ovime Andrej Plenković direktno pogoduje Deutsche Telekomu i osim što ugrožava hrvatske interese, narušava i sva pravila tržišne utakmice”, poručio je tada čelnik Mosta Božo Petrov. Iz Vlade su tada na prozivke iz Mosta odgovorili da je “riječ o jednom od uobičajenih radnih sastanaka koji se odvijaju u Vladi RH” te da je premijer s Tomaškovićem “razgovarao o investicijskom potencijalu i infrastrukturnim projektima HT-a u 2018. te o načinima ostvarivanja ciljeva Digitalne agende 2020. Što je na sastanku radila Ariana Bazala – Mišetić, majka Tene Mišetić, nisu pojasnili.

Nitko ne vidi sukob interesa velik kao kuća

Inače, još sredinom prosinca 2016. godine saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević prijavio je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa Republike Hrvatske, na čijem je čelu Dalija Orešković, zamjenicu predstojnika Ureda premijera RH Tenu Mišetić. A na civilizirano pitanje novinara RTL-a o skandalu vezanom za zamjenicu predstojnika Ureda premijera, Andrej Plenković je zamuckujući odgovorio kako se u ovom konkretnom slučaju ne radi o nikakvom sukobu interesa i da ga on osobno ne vidi. Prema Glavaševićevoj prijavi, majka zamjenice predstojnika Ureda premijera, gospođa Ariana Bazala Mišetić visoko je pozicionirana u hijerarhiji HT. Preciznije, članica je Uprave HT-a. HT je u njemačkom vlasništvu, a prijava se odnosila na mogući budući posao ugradnje optičke infrastrukture u Hrvatskoj. Navedeni projekt izgradnje širokopojasnog intreneta bio je tema sastanka Andreja Plenkovića i Angela Merkel za vrijeme službenog puta hrvatskog premijera Berlinu. Prije dolaska u HT na mjesto članice Uprave Ariana Bazala Mišetić bila je voditeljica odjela marketinga i pretplate HRT-a. Neslužbeni izvori iz akademske zajednice navode kako je pokojni otac Ariane Bazala Mišetić, prof. dr. Albert Bazala, bio jedan od utemeljitelja masona u Hrvatskoj, o čemu su pisali pojedini mediji. No, osim majke i otac zamjenice predstojnika Ureda premijera sjedi u Nadzornom odboru HT-a. Osim toga, ima vrlo zanimljiv pedigre kada je sukob interesa u pitanju. Čak štoviše, moglo bi ga se uvrstiti u školske udžbenike kao posebno poglavlje na temu korupcije i sukoba interesa, o čemu je iscrpno pisao i naš tjednik. Naime, Ivica Mišetić kao nekadašnji direktor hrvatske zrakoplovne tvrtke Croatia Airlines u isto vrijeme obnašao je dužnost direktora u Buzinu i sjedio u Nadzornom odboru njemačke aviokompanije Lufthansa. Smijenjen je tek nakon medijskih napisa, ali nikada nije sankcioniran. Iako u HDZ-u, zaštitu je potražio u sjeni SDP-ove Tedeschijeve Atlantic Grupe, kao tajnik kompanije od koje je na temelju suspektnog ugovora dugi niz godina, točnije od 2004. godine nadalje, kupovao sendviče „montana“ za putnike Croatia Airlinesa. O kolikoj količini sendviča se radi bilo bi najbolje da progovore službeni podaci cateringa iz domaće zrakoplovne kompanije. Ali, nema sumnje, radi se o desecima milijuna komada koje su putnici na letovima Croatia Airlinesa na silu prožvakali po izboru magistra Ivice Mišetića, tvrdili su mediji.

Očevi i kćeri

Kakav otac takva i kći rekli bi zlobnici te konstatirali da se na vrhu Plenkovićevog stabla na Markovom trgu, kada je u pitanju sukob interesa, nalazi upravo zamjenica predstojnika Ureda premijera Tene Mišetić. Prorežimska medijska mašinerija uzdigla ju je u najmanju ruku kao akademsku građanku kao da je završila studij poput onoga u Oxfordu ili na Yaleu, iako je tek proizvod HDZ-ove večernje škole na čijem je čelu Đuro Njavro.

Inače ta atraktivna i ambiciozna žena, ništa ne prepušta slučaju pa svoga šefa prati u stopu, a zajedno s Plenkovićevom suprugom i djecom prisustvovala je i posjeti Svetom Ocu… No, na jednom od tih službenih putovanja, iz više pouzdanih izvora saznali smo, da je premijer Plenković doživio prilične neugodnosti. Bilo je to prigodom njegova prošlogodišnjeg službenog posjeta Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na koji je putovala, naravno, i zamjenica predstojnika njegovog Ureda Tena Mišetić.

Oni su odsjeli u jednom sarajevskom hotelu, a njihove sobe dijelio je zid na kojima su bila zaključana vrata. Neugodnosti po premijera Plenkovića su nastale prigodom povratka u Zagreb kada je utvrđeno da je on sobom ponio ključ tih zajedničkih vrata, a zlobnici su se odmah zapitali što će premijeru ključ od vrata koja su i tako zaključana i koja dijele dvije zasebne hotelske sobe. Kada su iz Plenkovićevog okruženja shvatili da bi zbog zaboravljenog ključa mediji u BiH mogli proizvesti slučaj ili pak objaviti sladunjavu priču u stilu ‘u sobu sam te zaključao ne možeš izaći, a ključić sam izgubio ne mogu ga naći’, isti tren su osigurali da misteriozni ključ bude vraćen u Sarajevo. A neki mediji skloni premijeru su kako bi prevenirali eventualne posljedice toga događaja objavili šokantnu priču o tome kako špijuni iz BiH-a prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i poduzetnike, a čija je glavna meta, zapravo, premijer Andrej Plenković.

Imajući sve ovo u vidu i ne čudi da su u HDZ-u mnogi ogorčeni ponašanjem Tene Mišetić, premda bi trebali biti puno zabrinutiji. Ne zbog njezinog ponašanja, nego zbog ponašanja njezina šefa Andreja Plenkovića. Do kada će on tolerirati takvo ponašanje jer Mišetić je navodno uz izrazito bahato ponašanje i poprilično kratkog fitilja, a histerični ispadi također joj nisu strani pa ju njezini ‘podređeni’ najradije izbjegavaju. Također degutantno je slušati Ivana Mišetića koji se na sva zvona hvali bliskošću svoje kćeri s Plenkovićem, te zahvaljujući tome kupi vrhnje gdje god stigne. Jadno i čemerno.

Photo: Robert Anic/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI