STIŽE NOVA STRATEGIJA: CIJEPLJENI NAPRIJED, OSTALI STOJ! Jesen donosi promjene, Njemačka sve bliže tome

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sudeći po najavama njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna, Njemačka će u budućnosti manje gledati na incidenciju zaraženih, a više na teško oboljele i one koji se zbog korone nalaze na bolničkom liječenju.

Trenutno je pravilo u Njemačkoj ukoliko je broj novozaraženih koronavirusom u posljednjih sedam dana na 100.000 stanovnika  50 ili više na snagu stupaju ograničenja. Kontroliraju se okupljanja ljudi, a trgovinama, restoranima i kinima ponovo prijeti zatvaranje.

Međutim, incidencija uskoro ne bi trebala biti presudan kriterij za uvođenje mjera.


Ali incidencija više neće biti presudan kriterij za uvođenje mjera. Ovoga tjedna je na sastanku ministara zaduženih za borbu protiv korone njemački ministar zdravstva Jens Spahn zadužen za izradu novog zakonskog rješenja, i to ako je moguće prije parlamentarnih izbora 26. rujna. O svemu bi moglo biti odlučeno 7. rujna.

U izjavi za njemački javni servis ARD ministar je rekao da je incidencija i dalje važna, ali da je vrijeme tog kriterija prošlo jer je u Njemačkoj veliki broj ljudi cijepljen. Na pitanje hoće li na jesen biti uveden novi lockdown ako poraste broj zaraženih, Spahn odgovara: „Sigurno neće biti lockdowna za cijepljene i one koji su preboljeli koronu.”Oporba u njemačkoj među kojima su Zeleni, smatraju kako je riječ o predizbornom potezu budući da Spahn želi postati novi kancelar nakon što Angela Merkel ode. Ovaj prijedlog podražavaju Njemački socijaldemokrati (SPD) koji jedino zamjeru što se time nije išlo prije kada su oni to predlagali.

Dakle, novi kurs vlade je sljedeći: cijepljeni i oni koji su preboljeli koronu slobodno će moći ići u restorane, kafiće, kina, bazene i teretane. A oni koji se nisu cijepili morat će se i dalje testirati, a od 11. listopada te testove će morati i sami platiti. Tako kaže Armin Laschet, kandidat konzervativaca koji se nada da će naslijediti Angelu Merkel.

„Polazim od toga da će cijepljenje nastaviti napredovati, da neće biti ograničenja za cijepljene i da prije svega neće biti lockdowna”, rekao je Laschet za njemački list Bild.

 

Ipak, dio stručne javnosti upozorava kako se incidencija i dalje ne smije zanemariti, piše Deutsche Welle. 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI