Stigla pravomoćna presuda! ‘Bećarac’ je ipak kriv

Vlado Kos/CROPIX

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju uvredljivog “bećarca” što ga je Branimir Čolaković otpjevao policijskoj službenici u ljeto 2015. godine, prenosi Telegram.

Riječ je o pjesmi što ju je Čolaković otpjevao pred policajkom Marijom Iličić na manifestaciji “Ljeto valpovačko”. Čolaković je bio u povorci folkloraša kao član KUD-a iz Valpova, a policajka Iličić u osiguravanju te povorke. Zapjevao joj je: “A joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nagu*i”.

Prvostupanjskom presudom Čolaković je bio kažnjen s ukupno dvije tisuće kuna novčane kazne, i to zbog vrijeđanja policijske službenice, ali i zbog vrijeđanja Marije Iličić kao žene, što sankcionira Zakon o ravnopravnosti spolova. Presuda je donesena nakon ponovljenog postupka jer je u prvom bio oslobođen krivnje, no visoki prekršajni sud vratio je slučaj na početak. Na osuđujuću presudu Čolaković se žalio objašnjavajući kako je “bećarac” bio kulturnog identiteta Slavonije, Baranje i Srijema te da bi njegovo ograničavanje značilo povredu te pjesme, njezina veselja, erotičnosti, metaforičnosti, humora, prkosa i inata.

Visoki prekršajni sud ipak nije prihvatio taj stav. Oslobodio je Čolakovića krivnje za vrijeđanje policijske službenice, jer u ponovljenom postupku nije utvrđeno da joj je stihove “bećarca” uputio baš zato što je policajka, ali i ustvrdio da ju je uvrijedio kao ženu. To je potvrdila i sama Iličić u svom iskazu na sudu. Izjavila je da ju je taj Čolakovićev potez zaprepastio te se osjećala nelagodno. Folkloraš se branio tvrdnjama da ima ustavno pravo slobode govora i umjetničkog stvaralaštva, no u pravomoćnoj presudi napominje se kako ta sloboda ipak ima granice.

“Okrivljenik je u konkretnom slučaju postupio suprotno općeprihvaćenom i notornom tumačenju granice prava na slobodu govora i umjetničkog stvaralaštva, jer sloboda izražavanja prestaje tamo gdje poruka povređuje druga načela i temeljna ljudska prava kao što su zaštita ljudskog dostojanstva i načelo nediskriminacije. Pjevajući ovu pjesmu, okrivljeni je policijskoj službenici povrijedio dostojanstvo, i to na temelju razlike u spolu”, zaključio je sud koji je Čolakovića kaznio sa 1500 kuna novčane kazne.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI