SRBI IZBEZUMLJENI: Horde albanskih specijalaca u oklopnim vozilima i džipovima upale na sjever Kosova

Screenshot Facebook

Jutros oko 5.50 sati, 25 oklopnih vozila i džipova ROSU i oko 100 pripadnika ove specijalne jedinice upalo je na sjever Kosova i Metohije. Kosovska policija priopćila je da je uhićen policajac koji se dovodi u vezu s ubojstvom Olivera Ivanovića kao i još jedan osumnjičeni kod koga je pronađeno oružje, piše RTS. Oliver Ivanović je srpski političar s Kosova koji je bio “po guštu” Beogradu, odnosno Aleksandru Vučiću. On je bio jedan od vođa kosovskih Srba, a ubijen je 16. siječnja 2018. godine iz jurećeg automobila u Kosovskoj Mitrovici.

Inače, ova specijalna jedinica korijene vuče još iz 1999. godine kada je na Kosovo stigla Civilna policija UNMIK-a (CIVPOL), sa ciljem obučavanja lokalnih policijskih snaga. Potom je u Prištini 2002. godine osnovana tzv. Regionalna jedinica za ulični kriminal (RCSU), koja se smatra uvodom u osnivanje ROSU-a. Buduće specijalce su obučavali i predvodili šef CIVPOL-a Amerikanac Angel Queipo i njegov zamjenik Jim Renfro. Obojica su slovili za stručnjake za operacije u suzbijanju šverca narkotika, uhićenjima osoba s tjeralica, ali i za razbijanje demonstracija. Predavači i instruktori bili su stručnjaci iz SAD-a, ali i Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Turske. ROSU su uglavnom kosovski specijalci koji Srbima na Kosovu tjeraju strah u kosti.

U priopćenju kosovske policije potvrđuje se da je u ranim jutarnjim satima na sjeveru Mitrovice policija provela akciju u vezi s ubojstvom Olivera Ivanovića. “Ova policijska akcija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebno odjeljenje, a koji je rezultirao uhićenjem osumnjičenog policajca (RB) uključenog u nalog za pretragu”, stoji u priopćenju i dodaje da se traga za drugim osumnjičenim policajcem.

Nije ovo niti prvi puta ove godine da jedinice ROSU uznemiruju Srbe. U svibnju su njihovi specijalci upali na teritorij sve četiri srpske općine na sjeveru Kosova i Metohije. “Ovo je još jedan pokušaj da se život Srbima na Kosovu i Metohiji učini nemogućim, da se Srbi zastraše. Oni žele kriminalizirati i okriviti Srbe. Žele optužiti Srbe za najteže i najveće zločina na Kosovu i Metohiji, i žele optuže Srbe za smrt Olivera Ivanovića”, rekao je Marko Đurić, šef Ureda za Kosovo i Metohiju, član Vlade Srbije.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI