ŠOK I NEVJERICA U SDP-u! U stranci vlada potpuni kaos uoči izbora! Već se spominje Grbinov nasljednik: On je najzvučnije SDP-ovo ime

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Lokalni izbori se održavaju iduće nedjelje 16. svibnja, pa iako je službena kampanja krenula prije nekoliko dana, ona neslužbena traje već mjesecima.

Kome će birači na lokalnoj razini dati svoje povjerenje saznat ćemo vrlo brzo. Naravno da je po objavi službene kampanje mašinerija se poprilično pokrenula, ponajviše naravno ona HDZ-ova makar ni kod njih predkampanja nije prošla najidealnije jer su se dogodili i brojni odlasci iz stranke posebno se to odnosi na istok Hrvatske.

Premijer se jako aktivirao u kampanji HDZ-a


No sve je naravno u svoje ruke preuzeo i sam premijer Plenković koji se  u HDZ-ovu kampanju prilično izravno uključio. Obilazi Hrvatsku uzduž i poprijeko a isto je naredio i svojim ministrima u Vladi koji se nadmeću obećanjima pozivajući se na financije iz famoznih europskih fondova.

I dok HDZ-ovci za lokalne izbore imaju kakvu, takvu strategiju u najvećoj oporbenoj stranci vlada potpuni organizacijski i ljudski kaos. Gotovo da nema teme i sredine oko koje se u SDP-u ne sukobljavaju, tako su se kolege Peđe Grbina nedavno sukobile oko listi za zagrebačku Gradsku skupštinu, no kako tvrde naši sugovornici iz Partije te bi sukobe već nekako i preživjeli da u Slavoniji nisu doživjeli nezapaćen fijasko.Muku muče s rejtingom

Svega dva tjedna prije lokalnih izbora SDP-ovci su saznali da se u Osječko-baranjskoj županiji uopće neće natjecati jer njihov kandidat Denis Ambruš nije prikupio dovoljno važećih potpisa. Kako tvrde upućeni, upravo to i jest slika današnjeg, Grbinova SDP-a, stranke koja  i dalje unatoč odlasku  Berdnardića muku muči s rejtingom kojega po svemu sudeći neće moći spasiti ni na lokalnim izborima.

Upitno je hoće li zadržati svoje dosadašnje baze Rijeku, Čakovac i Krapinsko-zagorsku županiju, a uspjesima u drugim sredinama se niti ne nadaju. Prema anketama u Rijeci uistinu vodi SDP-ov Marko Filipović, ali njegova pobjeda miljama je daleko od uvjerljive. Na skliskom su terenu SDP-ovci i u Sisku gdje se za još jedan mandat bori njihova Kristina Ikić Baniček, a što se pak Zagreba tiče tu se uspjehu nitko niti ne nada. Sami priznaju kako je njihova kandidata Joška Klisovića u potpunosti potopio Tomislav Tomašević iz platforme Možemo, a razlog za to vide u lošoj Klisovićevoj kampanji, činjenici da ne poznaje gradsku politiku, ali i u tome da ovaj samo čeka kraj kampanje kako bi ga kum Milanović ‘progurao’ u London na veleposlaničku poziciju. Tomašević je u Zagrebu apsolutni favorit, s tim su se u SDP-u pomirili, no ne mire se s time da bi u Gradskoj skupštini mogli ostati bez dosadašnjih pozicija, iako su svjesni da bi se i to moglo dogoditi obzirom na Tomaševićevu listu.

Ne nadaju se SDP-ovci uspjehu ni u Osijeku gdje će se voditi žestoka borba između Ivana Radića i nezavisnog Bere Mlinarevića, pri čemu njihov Goran Kušec nema nekih pretjeranih šansi. Tko je njihov kandidat u Splitu SDP-ovci se ni sami na prvu ne mogu sjetiti, kažu da su Antu Franića iščupali s margina hrvatske politike na kojima će i ostati kada izbori prođu, onaj tko ne bi trebao ostati u slučaju debakla jest Peđa Grbin, predsjednik stranke na kojemu je sve veći pritisak i prema kojem vlada sve veće nezadovoljstvo i nepovjerenje u vođenje stranke.

Njegovi protivnici kažu da će nakon izbora Grbin morati primjeniti načela koja je nametao svojem prethodniku Davoru Bernardiću, a da opstrukcija definitivno već starta vidljivo je iz toga što se u saborske klupe vraća Rajko Ostojić koji planira preuzeti kormilo zagrebačke organizacije SDP-a, dok se po stranačkim kuloarima već spominju i dva moguća Grbinova nasljednika.

Zazivaju jedno poznato ime

Prvi je Davor Bernardić čiji povratak zaziva njegova saborska družina, a drugi sto puta spominjani Zvonimir Mršić, nekadašnji prvi čovjek Podravke, iskusni menadžer i tip u kojem SDP-ovci vide spas i riješenje za izlazak iz krize.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI