RUSIJI STIŽE NOVI UDAR: Britanska vlada predlaže zakon o sankcijama velikih razmjera protiv Rusije

Wikimedia Commons

Sljedećeg tjedna britanska vlada će parlamentu predstaviti prijedlog zakona koji će omogućiti uvođenje velikih sankcija protiv Rusije, izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u intervjuu za BBC, a prenose ruski mediji.

Govorimo o sankcijama protiv struktura koje igraju ključnu ulogu za Kremlj, kazala je ministrica i dodala kako će Rusija morati platiti visoku cijenu za invaziju na Ukrajinu.

Britanija će početi djelovati protiv ruskih financijskih i energetskih tvrtki i protiv oligarha bliskih Kremlju, kazala je Truss.

U međuvremenu, britanski medij The Guardian izvješćuje, pozivajući se na tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, kako sadašnji zakon već omogućuje sankcije protiv pojedinaca i pravnih osoba uključenih u destabilizaciju Ukrajine.

Novi zakon omogućit će nametanje sankcija za tvrtke i industrije koje su strateški važne za Rusiju, čak i bez osvrta na događaje u Ukrajini.Kako prenosi britanska televizija Sky News, u pozadini svog najavljenog posjeta Rusiji britanska šefica diplomacije  Liz Truss kazala je kako će sljedećeg tjedna britanska vlada proširiti sankcije toj zemlji u svezi stanja oko Ukrajine. Istovremeno, Truss nije željela otkriti detalje o budućim sankcijama, već je samo kazala kako „ništa nije isključeno”.

Izjavila je kako je i Njemačka u slučaju “ruske invazije na Ukrajinu” spremna napustiti plinovod Sjeverni tok 2.

“Ne možemo zbog kratkoročnih ekonomskih interesa odustati od načela slobode i demokracije u Europi”, kazala je Truss, skrećući pozornost na “očvršćavanje njemačke pozicije” po tom pitanju.

Kako navodi medij Eadaily, danas je u britanskom mediju The Daily Telegraph Liz Truss potvrdila da će britanski vojni kontingent u Estoniji u sklopu NATO-ove bojne biti udvostručen. U tom kontekstu, navodi se dalje, Truss je pozvala Rusiju da sjedne za pregovarački stol “na temelju ključnih načela slobode, demokracije i vladavine prava”.

Podsjeća se i na to kako su prošloga tjedna britanska šefica diplomacije i britanski ministar obrane Ben Wallace od premijera Borisa Johnsona dobili zadatak da “poboljšaju odnose Londona s Moskvom” tijekom svojih nadolazećih posjeta Rusiji, koji su planirani “unutar iduća dva tjedna.”

Ovom bismo dodali slijedeće:

Vrlo brzo ćemo saznati koliko će britanski ministri željeti prijetiti svojim ruskim kolegama tijekom svog boravka u Moskvi. Bilo bi, naime, zanimljivo vidjeti Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgu kako uplašeno stoje pokraj „zapjenjenih“ Johnsonovih „emisara“ koji ih „s visoka“ podučavaju „načelima slobode, demokracije i vladavine prava“.

Londonski City dobrim dijelom živi od ruskih oligarha, kojima tamošnja vlada sada prijeti sankcijama. Ne zovu London sigurno bez razloga „Britanskom Moskvom“ ili „Londongradom“. Zato će puno realnije biti da spomenuti ministri u Moskvu stižu kako se britanski i ruski vojnici negdje duž linija razgraničenja ne bi ni slučajno krivo pogledali, a kamoli jedni na druge zapucali.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI