PUPOVAC NE PRISTAJE NA NASLJEDNIKE! Za Miloševićevo mjesto pored Plenkovića bore se dvije dame: On je taj koji diktira uvjete

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U sklopu dugo najavljivane rekonstrukcije Vlade koju planira provesti premijer Andrej Plenković, silom prilika iz vladajućih redova trebao bi otpasti SDSS-ov potpredsjednik Boris Milošević. Razlog zbog kojega će se Plenković, ali i šef SDSS-a Milorad Pupovac morati odreći mladog Miloševića i više je nego jasan, to je njegova uloga u aferi Horvat, čiji je glavni protagonist bivši ministar graditeljstva Darko Horvat, od čije je pomoćnice Ane Mandac Milošević tražio namještanje natječaja za poduzetnike iz redova srpske nacionalne manjine.

Premda se u porukama koje su izmjenjivali Mandac i Milošević spominjao i sastanak kojemu je nazočio Pupovac, on je situaciju sa svojim stranačkim kolegom vrlo lukavo i vješto izgladio, i to baš onako kako to Pupovcu priliči.

Miloševića je branio do posljednjeg daha, nazivajući ga časnim čovjekom i političarom, u međuvremenu mu je osigurao obranu koju je preuzeo Anto Nobilo, kojega prema nekim tezama iz manjinskih redova Milošević financira od donacija koje Srpsko narodno vijeće prikuplja među vlastitim članstvom, a kada su se strasti stišale, Pupovac i Milošević sjeli su za zajednički stol te se dogovorili da se potpredsjednik Vlade povuče dok se situacija ne smiri.

To što se Milošević privremeno povukao iz javnosti nije urodilo plodom, iako je imao potporu manjinskih zastupnika koju mu je izlobirao Pupovac, u HDZ-u su pred Plenkovića postavili jasan ultimatum – ako misli provesti rekonstrukciju Vlade i iz nje maknuti HDZ-ove aferama ukaljane kadrove, tada iz Vlade mora otići i Milošević.

Sačuvani PupovacSamo je tako Plenković mogao osigurati vlastiti opstanak, stoga je situaciju objasnio Miloradu Pupovcu, s kojim je u konačnici pronašao kompromisno rješenje. Budući da je Milošević predsjedniku Vlade već dao svoj mandat na raspolaganje, jasno je da ga u SDSS-u ni na koji način nisu mogli zadržati, ali su zato odlučili zadržati potpredsjedničku poziciju u Plenkovićevoj vladi pa u tu fotelju, kako zasad stvari stoje, sjeda profesorica Snježana Vasiljević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Osim nje, kao potencijalna Miloševićeva nasljednica spominje se i državna tajnica iz Ministarstva regionalnog razvoja Spomenka Đurić, međutim, upućeni kažu da je Pupovac nešto skloniji tomu da poziciju potpredsjednice preuzme Vasiljević koja formalno nije članica SDSS-a, ali je bliska stranci. Vasiljević se inače i prije Miloševićeva imenovanja spominjala kao potencijalna potpredsjednica Vlade, a uz to što joj je sklon Pupovac, ova samozatajna dama uživa i velike simpatije premijera Plenkovića.

Ova izvanredna profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu predaje europsko javno pravo pa je jasno da će se i time savršeno uklopiti u Plenkovićevu vladu. Zanimljivo je da je Vasiljević jedna od potpisnica pisma podrške nastavnika i suradnika Pravnog fakulteta u Zagrebu LGBT povorci u glavnome hrvatskom gradu, a bila je i jedna od sudionica kampanje protivnika takozvanog referenduma o braku.

Da bi njezino imenovanje potpredsjednicom Vlade Plenkoviću moglo izazvati nove neugodnosti u vlastitim redovima, jasno je iz toga što su HDZ-ovci još 2014. u Saboru od nekadašnje SDP-ove vlasti zahtijevali da povuku svoj prijedlog članova Etičkog povjerenstva koje nadzire izbore jer su u njega imenovali tu SDSS-ovku premda po zakonu članovi tog povjerenstva ne mogu biti kandidati na izborima ni članovi bilo koje stranke. Tadašnja Milanovićeva Kukuriku vlada u svojoj je kvoti za članove Vijeća predlagala Snježanu Banović, Gorana Čulara i Vasiljević, koja je tada bila sporna HDZ-u iz kojega su tvrdili da je ona članica Glavne skupštine SDSS-a i predsjednica Županijske organizacije te stranke.

“Ja sam bila stručno angažirana jer sam stručnjakinja za europsko pravo, ali nisam bila članica stranke i za to postoji očitovanje SDSS-a za Etičko povjerenstvo”, pravdala se tada usred sukoba s HDZ-ovcima Vasiljević, koja po svemu sudeći nikada nije bila članica Pupovčeve stranke, ali je ostalo nejasno zašto ju je SDSS u nizu dokumenata predstavljao kao šeficu svoje zagrebačke gradske organizacije. Na to pitanje Pupovac nikada nije odgovorio, no Vasiljević je bila izabrana u Odbor za pravosuđe kao vanjski član, a uz to, Vlada premijera Plenkovića nakon provedenog javnog natječaja za izbor ad hoc sudaca pri Europskom sudu za ljudska prava predlagala je upravo profesoricu Vasiljević koja se u javnom prostoru ponajviše isticala svojim zalaganjem za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Velike simpatije

Kada se tijekom sastavljanja Vlade njezino ime počelo povezivati s pozicijom potpredsjednice Vlade, u SDSS-u su se toj ideji usprotivili jer Vasiljević nije članica njihove stranke, i sada se po SDSS-u govori da bi za njihovu stranku bilo bolje da Miloševića zamijeni mlada Anja Šimpraga, međutim, konačnu odluku donosi Milorad Pupovac, čije simpatije ova profesorica uživa godinama.

Milošević bi se tako ovim imenovanjem na koncu mogao vratiti na poziciju saborskog zastupnika te time okončati svoju perspektivnu političku karijeru, tijekom koje su ga mnogi nazivali Pupovčevim nasljednikom. Pupovac po svemu sudeći na nasljednike još ne pristaje, kako i bi, kada u Saboru egzistira gotovo dva desetljeća, diktirajući kao manjinski saborski zastupnik pravila velikim strankama koje su se nakaradnim izbornim zakonom svele na to da se njihovi vođe pretvaraju u Pupovčeve poslušnike.

U takvom se položaju našao i premijer Plenković koji baš zbog toga vodi najveće ratove u svojem HDZ-u, u kojem se ne mire s time da je njihov najvažniji saveznik SDSS jer smatraju da će cijenu te suradnje skupo platiti na idućim parlamentarnim izborima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI