POSAVEC KRIVEC I BAJS PROZVALI MINISTRA FUCHSA: ‘Manji gradovi i ruralne sredine imat će manje mogućnosti za srednjoškolsko obrazovanje stanovnika’

Foto: Boris Kovacev / CROPIX, Ilustracija

Ovogodišnja odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja o gašenju velikog broja razrednih odjela u manjim gradovima izazvala je reakciju saborskih zastupnika Ivane Posavec Krivec iz Socijaldemokrata i Damira Bajsa iz Nezavisne liste DB. Oni su u utorak izrazili nezadovoljstvo tom odlukom te pozvali ministra obrazovanja da odustane od “nepravedne odluke”.

Ta je odluka u javnom savjetovanju, a prema njoj se briše 2000 upisnih mjesta u prvim razredima srednjih škola te za 146 smanjuje broj razrednih odjela.

“Krenuo je u reformu prije reforme, uzeo je spužvu i na ploči prebrisao dio hrvatskog školstva”, rekao je Bajs.

Dodao je kako gimnazijske programe gube Bjelovar, Čazma, Grubišno Polje i drugi.

“Ukidaju se i strukovni programi primjerice turistički odjeli u Dubrovniku i Opatiji, a smanjuju i programi za nacionalne manjine, ali i programi za djecu s posebnim potrebama”, istaknuo je.Ivana Posavec Krivec je rekla kako se “s druge strane povećava broj odjela u Zagrebu”.

Navela je kako je tom odlukom jasno “da će manji gradovi i ruralne sredine imati manje mogućnosti za srednjoškolsko obrazovanje stanovnika”.

“Time se mlade gura prema velikim centrima, stvaraju novi troškovi i otežava im se izbor zanimanja”, rekla je Ivana Posavec Krivić.

Ocijenila je apsurdnim i ukidanje velikog broja deficitarnih zanimanja. Kako tvrdi, od Kutine do Vukovara nema upisa za ekološkog tehničara, a od Primorja do Dalmacije smanjuju se upisne kvote za kuhare i konobare.

Istaknula je kako je “trenutak za uzbunu”.

Ujedno je pozvala ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da odustane od nepravedne odluke.

Dvoje zastupnika najavilo je također slanje u proceduru prijedloga dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim bi se ministra obvezalo da upise u srednje škole planira zajedno sa osnivačima škola i u skladu s potrebama lokalnih jedinica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI