Policija otkrila za što se terete načelnik Ministarstva i još trojica

mup

Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana.

Utvrdili su osnovu sumnje da je 57-godišnjak kao službena osoba primio mito, 66-godišnjak mu je pomogao, a trećeosumnjičeni 57-godišnjak i četvrtoosumnjičeni 68-godišnjak počinili su kazneno djelo davanja mita.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split proveli su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana te utvrdili osnovu sumnje da je prvoosumnjičeni 57-godišnjak kao službena osoba primio mito, da mu je drugoosumnjičeni 66-godišnjak pomagao u primanju mita dok su trećeosumnjičeni 57-godišnjak i četvrtoosumnjičeni 68-godišnjak počinili kazneno djelo davanja mita.

Tijekom navedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni, u vremenu od 18. ožujka do 15. travnja ove godine, kao odgovorna osoba unutar ministarstva nadležnog za poslove graditeljstva primio mito u iznosu od 660 Eura, da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti. Naime, trećeosumnjičeni, osnivač trgovačkog društva iz Splita i četvrtoosumnjičeni, voditelj poslovanja tog trgovačkog društva koje gradi hotel, zatražili su od drugoosumnjičenog, inače bivšeg zaposlenika ministarstva, posredovanje, a kako bi za novčanu nagradu ishodovali izmjenu i dopunu građevinske dozvole kojom se trebala zadržati veličina i katnost objekta, koji nije izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom.Kako bi ministarstvo izdalo mišljenje na temelju kojeg bi se bez rušenja etaža hotela isti održao u prostoru i izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole, prvoosumnjičeni je prvo sačinio tekst podneska te dao upute na koga i kako nasloviti, a potom povodom tog istog podneska, u ime nadležnog ministarstva, izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, a u korist trgovačkog društva. Obećanu nagradu od 660 Eura predao je četvrtoosumnjičeni u skladu s dogovorom s trećeosumnjičenim.

U sklopu navedenog kriminalističkog istraživanja pretraženi su domovi, poslovni prostori i osobna vozila te je oduzeto više od 21.000 eura čije porijeklo će biti podložno provjerama. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je policija Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijela kaznenu prijavu.”

Iako se to u priopćenju ne navodi, mediji pišu kako je uhićen načelnik sektora za pravne poslove Josipa Bienenfeld, a uz njega i pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je bio inspektor u Ministarstvu graditeljstva te poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI