PLENKOVIĆ OPET UPOZORIO: ‘Bošnjaci ne bi trebali birati hrvatskog člana Predsjedništva u BiH’

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Slovensko Brdo kod Kranja i Ljubljana domaćini su sastanka na vrhu EU-a i zapadnog Balkana te sastanku na vrhu Europske pučke stranke i neformalnom sastanku Europskog vijeća. Na njemu sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Premijer je nakon sastanka Europske pučke stranke dao izjavu za medije.

“Razmotrili smo sve aktualnosti koje se trenutno zbivaju. Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Očekujem da će deklaracija ostati kako je i dogovorena”, kazao je premijer Plenković.


Premijer se osvrnuo na previranja na granici između Srbije i Kosova.

“Mislim da je dobro došlo do deeskalacije stanja na granici između Kosova i Srbije. Sutra ću se vidjeti i s Vučićem. Naša je pozicija da trebamo mir, suradnju i poštivanje granica i rješavanje svih otvorenih pitanja”, kazao je Plenković.Komentirao je i stanje u još jednoj nama susjeda  BiH.

“Svi koji su bili u Daytonu i Parizu, znaju što je koncept 1, 2 i 3. Želimo da se legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda reflektira i kroz pravičan izborni zakon i u izvršnim i predstavničkim tijelima u BiH. Smatramo da je anomalija situacija u kojoj jedan narod u Federaciji, a to su Bošnjaci, svojim glasovima biraju hrvatskog člana Predsjedništva. Mislim da to nije korisno i konstruktivno”, kazao je.

Dodik je proučio da nema europske perspektive, a Plenković navodi da je ima.

“BiH ima određene kriterije koje EK postavila, koji se svake godine revidiraju. Hrvatska se maksimalno trudi da se taj proces ubrza”, dodao je hrvatski premijer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI