‘NOZI NEMA SPASA, POTREBNA JE AMPUTACIJA!’ Niz liječničkih grešaka pretvorio mu život u pakao: ‘Na operaciji nisu osigurali dotok krvi, pa su mu nastavili odumirati mišići’

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Prije osam godina Matty Ćenan, Izraelac s hrvatskom adresom, došao je u splitsku bolnicu na Firulama zbog jakih bolova u nozi, lijeva potkoljenica silno ga je boljela. Ono što će uslijediti obilježilo ga je za cijeli život.

Zbog pogreške liječnika, kako je utvrdio sud, ostao je invalid, a za odštetu već godinama vodi sudsku bitku. Doznali smo nove detalje ovog mučnog slučaja iz splitske bolnice. Naime, Mattyju je dosuđena golema odšteta te naknada koju bi mu bolnica ubuduće trebala plaćati.

Ćenan je na Firule došao 15. veljače 2015. Nakon što je zaprimljen na Hitnom prijmu, poslali su ga na Odjel neurologije. Ondje su liječnici ubrzo zaključili da nije riječ ni o čemu hitnom. Rekli su čak da, s obzirom na to da je petak, neće raditi pretrage tijekom vikenda, do ponedjeljka.

Stanje s nogom bilo je sve gore. Potkoljenica je počela oticati, a sjedio je u invalidskim kolicima jer ga je jače boljelo kad leži. Dva dana poslije noga mu počinje poprimati ljubičastu boju. No liječnici se ne pojavljuju.

Teško stanje

U ponedjeljak 23. veljače 2015., Matty moli liječnicu da mu pogleda nogu. Bio je izvan sebe od bolova i nemara bolničkog osoblja. Ona odmah zove vaskularne kirurge. Mattyju snimaju nogu i utvrđuju tromobozu aorte. Riječ je o hitnom stanju, začepljenju žile, koje traži žurnu operaciju ne bi li se pacijentu spasio život. Operacija je u KBC-u Split i obavljena, no do tada su već nastupile goleme posljedice. Dio noge Mattyju su morali odstraniti jer je mnogo mišića odumrlo zbog nedostatka kisika uslijed tromboze. Uslijedila su nova uklanjanja dijelova noge, a unatoč brojnim operacijama, ugrađenim premosnicama i rekonstrukcijama, plastični kirurg na Križinama zaključuje da Mattyjevoj nozi nema spasa i da je potrebna amputacija.Matty je zbunjen, ne zna treba li vjerovati liječnicima s Firula koji su ga poslali na rekonstrukciju ili dr. Roji, poznatom plastičnom kirurgu s Križina koji predlaže amputaciju. To ga psihički slama. I idućih dana drama se nastavlja. Tijekom snimanja donjih ekstremiteta liječnici utvrđuju da se Mattyju upalila desna prepona. Izvode zato i zahvat na desnoj nozi, no liječnik mu probija bedrenu arteriju. Liječnik to, utvrdio je sud, nije ni primijetio. Zato je ostavio medicinskim sestrama da previju Mattyju ranu. No krv nastavlja štrcati. Matty sam zove plastičnog kirurga i svoju djevojku. Opet ga odvoze na hitnu operaciju i vade veliki hematom. Liječnici komentiraju da bi u rupu koja je ostala mogla stati boca od litre. Nakon zahvata prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja na Križine.

 

Tu drama ne završava. Ujutro 12. ožujka 2015. liječnici se ipak odlučuju na amputaciju. Zakazuju operaciju za to popodne jer je noga već gangrenozna i kažu Mattyju da čeka termin kada će sala biti slobodna.

“Oko 13 sati javljaju nam da je operacija zakazana u 16.30. U 16 sati ga skidaju s aparata i prebacuju iz JIL-a bolnice Križine na Hitni kirurški prijam bolnice Firule. U 17 sati Matty me zove prestravljen. Vrišti, moli me da mu pomognem, kaže da osoblje uopće ne zna da on treba na operaciju. Dolazim na hitni kirurški i nalazim ga samog u gipsaonici. Tražila sam liječnika i on mi je rekao da je operacija odgođena za 19.30 sati, a Mattyja za to vrijeme prebacuju na odjel intenzivne njege, u prolaz između dva kreveta. U 19.30 dobivam poziv iz Izraelskog konzulata i konzulica mi javlja da je operacija odgođena za sutra ujutro. S obzirom na to da je noga bila u gangrenoznom stanju i postojala je opasnost od sepse, odlučila sam ga prebaciti u Vinogradsku bolnicu u Zagrebu, kako bi se ondje ujutro obavila operacija”, ispričala je na sudu Mattyjeva partnerica.

U splitskoj bolnici ipak se oslobodila sala i Matty je te večeri operiran. Amputacija potkoljenice prošla je uredno, no i dalje se komplicira stanje na desnoj preponi.

Stalno se u brisevima te rane pojavljuju bolničke bakterije. I mišići su mu atrofirali od dugog ležanja. Ipak počinje s fizikalnom terapijom.

Početkom travnja 2015. otpuštaju ga na kućno liječenje. Zbog svega što ga je snašlo Matty Ćenan od Kliničkog bolničkog centra Split sudskim je putem zatražio pet milijuna kuna odštete. Tužbu je podnio već nekoliko mjeseci nakon kalvarije koju je prošao, a postupak još nije došao do kraja. Sada mu je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Splitu dosuđeno 95 tisuća eura odštete te mjesečna naknada od 265 eura. KBC Split trebao mi mu, ako presuda postane pravomoćna, nadoknaditi i te mjesečne zaostatke od 2015. godine. Naknadu bi mu plaćali svaki mjesec kao pomoć za tuđu njegu.

Dosuđeno mu je i nešto više od 63 tisuće eura sudskih troškova. Sve to morat će platiti KBC Split ako presuda kojom je utvrđeno da su njegovi liječnici napravili propuste u Mattyjevu slučaju ne padne na višem sudu.

I dok su predstavnici splitske bolnice tvrdili da je sve provedeno po pravilima struke te da ni unutarnji nadzor nije utvrdio nikakve pogreške, vještaci su rekli suprotno.

Prema vještačenju Medicinskog fakulteta u Beogradu, čijim je stručnjacima sud potpuno povjerovao, u liječenju Mattyja Ćenana napravljeno je “više stručnih grešaka i značajnih propusta koji su doveli do nepovoljnog ishoda liječenja”.

Najprije na prijmu u KBC-u Split neurolozi nisu postavili adekvatnu dijagnozu, odnosno nisu prepoznali akutnu trombozu aorte ni ishemiju noge.

Kada su konačno operirali Mattyja, napravili su, utvrdili su vještaci, stručnu grešku koja je protivna svim principima vaskularne kirurgije. Naime, nisu osigurali tzv. bajpas, odnosno dotok krvi u lijevu nogu, zbog čega ni nakon zahvata pacijentu nije bilo bolje. Dapače, zbog nedostatka adekvatne cirkulacije nakon operacije Mattyju su nastavili odumirati mišići potkoljenice.

Život nije isti

“Ovakvo odgađanje aorto-bifemoralnog bajpasa i revaskularizacije akutno ishemične noge protivno je principima vaskularne kirurgije i vodičima dobre kliničke prakse. Ako nije bilo tehničkih mogućnosti da se ova složena operacija izvede odmah, bolesnika je trebalo hitno uputiti u drugu ustanovu višeg ranga”, zaključili su, među ostalim, vještaci.

Liječnici su u svojim iskazima negirali odgovornost te se čak žalili na pritiske koji su zbog Mattyja dolazili iz izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Naime, njima su se Matty i njegova djevojka obratili za pomoć.

“Intervencijom ambasadorice Izraela spašen mi je život. Nakon ovoga moj život više nije isti. Volio sam nekoć s djevojkom ići planinariti, igrao sam vaterpolo, išao u masline. Sada više ništa od toga ne mogu”, izjavio je Matty Ćenan na sudu.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI