NASTAVAK JAČANJA ISTOČNOG KRILA NATO-a: Američko pojačanje stiglo u Poljsku

Deseci američkih padobranaca stigli su u srijedu u zračnu luku Rzeszow, u Poljskoj, u okviru raspoređivanja nekoliko tisuća vojnika koji trebaju ojačati NATO-ovo istočno krilo zbog napetosti s Rusijom.

Novinari francuske novinske agencije France Pressea vidjeli su vojnike kako izlaze iz vojnog transportnog zrakoplova Boeinga C-17 i ulaze u autobuse u zračnoj luci, stotinjak kilometara od ukrajinske granice.

Druga skupina s desetak vojnika ušla je u dva helikoptera Black Hawk koji su zatim poletjeli. Primijećena su i dva helikoptera Chinook.

Oklopna vozila, vojne kamione, kontejnere i desetke drugih vojnika moglo se vidjeti u kampu postavljenom u konferencijskom centru nasuprot terminala i oko njega.

“Još ne znamo” koliko će ova misija potrajati, rekao je za AFP narednik koji je stražario u kampu i nije htio otkriti identitet.Vojnici 82. zračno-desantne divizije stacionirane u Sjevernoj Karolini od 5. veljače stižu u zračnu luku blizu sela Jasionke.

Sjedinjene Države su rekle da planiraju privremeno razmjestiti dodatnih 4700 vojnika u Poljskoj, članici EU-a i NATO-a, kao odgovor na gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine.

Tim pojačanjem se broj američkih vojnika u Poljskoj penje na oko 10.000.

General bojnik Chris Donahue rekao je novinarima na početku raspoređivanja snaga da će američki vojnici “braniti, bude li trebalo, bilo koji dio NATO-a”.

“Ovo raspoređivanje je mjera opreza kako bi se zajednički spriječio svaki ratni plan. Ono je obrambene naravi”, istaknuo je.

Glavni tajnik NATO-a je ranije u četvrtak rekao da Rusija nastavlja jačati vojnu prisutnost na granicama s Ukrajinom i da zasada ne vidi  nikakav znak deeskalacije, suprotno tvrdnjama Moskve.

“Nismo do sada ustanovili nikakvu deeskalaciju na terenu. Naprotiv, čini se da Rusija nastavlja jačati svoju vojnu prisutnost (…) Rusija još može napasti Ukrajinu bez upozorenja, njezini su kapaciteti na licu mjesta” s više od 100.000 vojnika, ustvrdio je Jens Stoltenberg.

Na početku sastanka s ministrima obrane zemalja članica u Bruxellesu, Stoltenberg je rekao da Moskva poručuje da je spremna nastaviti ulagati diplomatske napore.

“Spremni smo razgovarati. Ali Rusija mora svoju riječ popratiti djelom, povući svoje snage, smiriti napetosti”, rekao je.

“Pomno pratimo što radi Rusija. Konstatirali smo dolazak vojske i teške opreme, zatim povlačenje vojske, no oprema i kapaciteti su na licu mjesta”, istaknuo je Stoltenberg

“Želimo vidjeti stvarno povlačenje, trajno, ne samo neprestano kretanje vojnika (…) Spremni smo sastati se s Rusijom, ali pripremamo se na najgore”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI