Milijan Brkić, s bratom Jozom i Milanom Bandićem, zauzeo 20 poslovnih prostora u Zagrebu, a i još će!

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL

Da sve bude čisto i nepovezano s njim, pobrinuo se osobno Brkić, koji je bratu Jozi naložio da otvori tvrtke za 1 kunu, kako bi na namještenim natječajima dobio atraktivne lokacije i poslovne prostore ispod cijene. Tako je Jozo Brkić u posljednjih mjesec dana osnovao 11 tvrtki, a od ranije ih je imao - osam

Potpredsjedniku Sabora, Milijanu Brkiću – Vasi, uistinu je dobro krenulo u životu. Nakon rastave sa suprugom, ljubavnu sreću pronašao je u violončelistici Ani Rucner, a sada ozbiljno drma gradskim prostorima Grada Zagreba, koje mu u bescijenje prepušta aktualni gradonačelnik, Milan Bandić. Zahvala je to za potporu koju mu je Vaso pružio na lokalnim izborima, kada je napregnuo sve svoje snage na terenu i HDZ-ovim ograncima naredio da glasaju za Milana Bandića, a ne za stranačkog kandidata – Dragu Prgometa.
Da sve bude čisto i nepovezano s njim, pobrinuo se osobno Brkić, koji je svom bratu Jozi naložio da otvori brojne tvrtke za 1 kunu, kako bi na namještenim natječajima dobio atraktivne lokacije i poslovne prostore ispod cijene. Tako je Jozo Brkić, u posljednjih mjesec dana osnovao 11 tvrtki, a od ranije ih ima već – osam. Što će mu tolike tvrtke i odakle mu, uopće, početni kapital? Što točno namjerava raditi s njima i zašto Trgovački sud ne ispituje razloge tolikih novootvorenih poduzeća iza kojih stoji – samo jedan čovjek?

‘Poslovanje’ bez kontrole

Tako čovjek s 19 tvrtki posluje bez ikakvih kontrola i inspekcijskih istraga. Kako i ne bi, kada mu je brat drugi čovjek HDZ-a, a Milan Bandić glavni saveznik u najnovijem pranju novca u Zagrebu. Većina osnovanih tvrtki su j.d.o.o., koje se otvaraju sa svega 10 kuna početnog kapitala, pa je sasvim izvjesno kako će one služiti kao paravan za neki mnogo ozbiljniji posao. Najniži nominalni iznos poslovnog udjela iznosi tek jednu kunu, a jedine aktivnosti svih tih poduzeća, čiji je vlasnik upravo Jozo Brkić, javljanje je na natječaj za poslovne prostore Grada Zagreba.

Sada se već na službenim stranicama Zagreba može pronaći podatak kako je Jozo Brkić u najam dobio devet poslovnih prostora, a prema našim informacijama, Bandić mu je namijenio još njih 20, kao i desetke stanova u vlasništvu Grada. Za sve te poslovne prostore, Brkić će plaćati najamninu manju od 9 tisuća eura mjesečno, što je doista presedan, ako se ima na umu kako je riječ o atraktivnim lokacijama u samom središtu Zagreba. Također je dogovoreno da će se Brkiću odbijati od najma sav novac koji uloži u renoviranje poslovnih prostora, pa je za očekivati da neće plaćati ni dogovoreni iznos najma Gradu.
I dok deseci tisuća obrta propadaju i ne mogu poslovati u Hrvatskoj, braća Brkić se ne trebaju bojati za svoj posao. Uhodana ekipa već ima kafić na Dolcu, također dobiven preko namještenog javnog natječaja, koji je Milijan Brkić kupio kao branitelj. Međutim, drugi branitelji nisu bili takve sreće da za manje od 5 tisuća kuna mjesečno dobiju poslovni prostor u samom središtu Zagreba, pa se dvoje drugih ponuđača naprasno povuklo s natječaja na intervenciju samog – Milijana Brkića.

Odmah nakon potpisivanja ugovora sa Zagrebom, Brkić je dobio na korištenje i terasu koju plaća tek sitničavih 12 kuna po kvadratu i to na samom Dolcu, gdje uvijek vlada velika gužva i traži se stol više.Na natječaje – s vlastitim tvrtkama

Jozo Brkić se po preporuci brata, javlja na natječaje Grada Zagreba, s više tvrtki koje ima u vlasništvu. Uvidom u Finu info, doznajemo kako je u ožujku 2017. godine osnovao tvrtke Mr. Joseph’s za gospodu j.d.o.o., Brko projekt j.d.o.o., Imposant  j.d.o.o., Mulj promet j.d.o.o., Twist promet j.d.o.o., te Brko usluge j.d.o.o. Sve su one, samo nekoliko tjedana nakon osnivanja, dobivale poslovne prostore na natječajima. Stoga se postavlja pitanje – kako su odgovarale uvjetima natječaja i na koji način su, uopće, gradske vlasti utvrdile o kakvim je tvrtkama riječ, jer s takvim tek osnovanim tvrtkama ne može se dobiti ni BON1 ni BON2. “Na lijepe oči”, kako bi se reklo u narodu…

Tako se Jozo Brkić uspio dokopati 9 atraktivnih lokacija u samom središtu Zagreba, zahvaljujući vezama i poznanstvima Milijana Brkića s Milanom Bandićem. Što točno desno orijentirani HDZ-ovac ima zajedničko s nekadašnjim SDP-ovcem, Milanom Bandićem, i kakva je njihova suradnja, nismo uspjeli doznati. I zašto Bandić toliko izlazi ususret obitelji Brkić i odrađuje za njih ovakve takve poslove, ako i sam nema interesa za to?

Sve po zakonu!?

Temeljem raspisanih natječaja Grada Zagreba, tvrtka Brko project, dobila je od Grada Zagreba, 18. listopada prošle godine, poslovni prostor u Vlaškoj 25, od 63,68 kvadrata, uz mjesečnu zakupninu od 8100 kuna, plus PDV. Od šest prijavljenih tvrtki na natječaj, dvije su bile Brkićeve, iako njegova ponuda nije bila najpovoljnija. Naime, tvrtka IN Kapital iz Sesveta, koja je do tada imala najam tog prostora, ponudila je 10.150 kuna, no, kako piše u zapisniku, predstavnik te tvrtke nije se pojavio na potpisivanju ugovora o najmu. Svakako još jedna čudna koncidencija, ako imamo na umu da se i u svim natječajima drugi ponuđači jednostavno ne pojave na potpisivanju ugovora ili jednostavno odustanu od natječaja, odmah nakon odluke gradskih vlasti.

Jozo Brkić se vadi na činjenicu kako je riječ o derutnim prostorima kojima je potrebna temeljita obnova. Tako je na samom Jelačić placu dobio nevjerojatnih 114 kvadrata poslovnog prostora za obavljanje djelatnosti prodaje, pripreme i usluživanje hrane i pića. Najam plaća tek 5800 kuna mjesečno, a ako znamo da su poslovni prostori na glavnom gradskom trgu u pravilu deseterostruko skuplji, jasno je da nešto smrdi u cijeloj ovoj priči!
Kako je moguće da Grad Zagreb daje u bescijenje svoje najatraktivnije lokacije i zašto do sada, niti jedna inspekcija, nije utvrdila – ima li nepravilnosti u svim tim natječajima? Prema našim informacijama, neke od poslovnih prostora Brkić daje i u podnajam, što je, inače, najstrože zabranjeno natječajem i dovoljan razlog za raskid ugovora o najmu.
Da se tako nešto ipak neće dogoditi, jamči osobno zagrebački gradonačelnik, koji se pobirnuo da sve prođe glatko i da Brkić dobije sve poslovne prostore koje je želio.

Brkićevima najam ispod cijene…

“Poslovni prostor daje se u zakup u roh-bau izvedbi i na neodređeno vrijeme, a prestaje važiti raskidom, po sili Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine danom pravomoćnosti rješenja o utvrđivanju prava vlasništva”, stoji u obrazloženju odluke o najmu prostora na Jelačić placu. Jozo Brkić je, zanimljivo, bio jedini ponuđač na natječaju. Istodobno je dužan, o svom trošku, provesti instalacije i ishoditi priključke neophodne za određenu namjenu u poslovnom prostoru na glavnom zagrebačkom trgu.

Zanimljivo je  da mu je istoga dana dodijeljen i poslovni prostor u Ulici Pavla Hatza 25, površine 13,62 metra kvadratna, za obavljanje djelatnosti – usluge njege lica i tijela. Mjesečna zakupnina iznosi 590 kuna, plus PDV. Zvuči gotovo nevjerojatno da se na samom Zelenom valu može iznajmiti poslovni prostor za 80 eura mjesečno!?

Stoga smo nazvali i nekoliko oglasa kojima se iznajmljuju poslovni prostori na tim lokacijama – najniži najam je bio 800 eura, a za prostore slične veličine – od 300 do 500 eura. No, ni taj toliko niski najam nije sumnjiv niti jednoj inspekciji, bilo na gradskoj, bilo na državnoj razini. Zanimljivo je da se Brkić i za taj prostor javio sa svoje tri tvrtke – Twist promet, Mulj promet i Imposant, pa i nije bilo ni sporno da će upravo on biti jedini koji će ga iznajmiti od Grada.

Prostor u Berislavićevoj – 480 eura!?

Još je šokantnija priča o poslovnom prostoru u samom središtu grada, u Berislavićevoj 4, veličine 114 četvornih metara, kojeg je za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, Brkić dobio u najam za nevjerojatnih 3700 kuna mjesečno! Susjedni lokali u toj ulici i s manjom kvadraturom, u prosjeku plaćaju najamninu od 11 tisuća kuna mjesečno, ali oni, nažalost, nemaju za brata Milijana Brkića, niti moćnog mecenu u liku Milana Bandića. I za taj prostor su pristigle samo dvije ponude i to dviju tvrtki u vlasništvu Joze Brkića – Twist promet i Mulj projekt.
Kako biznis Brkićevih s najmom poslovnih prostora cvjeta, lani u studenom je Jozo Brkić u najam uzeo i gradski prostor u Frankopanskoj 1, od 83 kvadrata. Riječ je o stanu kojeg Brkić namjerava iznajmljivati u dnevni najam, a Gradu će plaćati 5600 kuna mjesečno.
Još jedna tvrtka Joze Brkića – Mr Joseph za gospodu, dobila je prostor u Paromlinskoj cesti 2/A, površine 30,50 kvadrata, za obavljanje djelatnosti – prodaje pića, pripremanje i usluživanje hrane, uz mjesečnu zakupninu od 4900 kuna, plus PDV. Bile su dvije ponude, a druga je bila ponuda Brkićeve tvrtke, Brko projekt. Ta je tvrtka dobila i poslovni prostor u Radićevoj ulici od 18 kvadrata, a od pet ponuda, četiri su bile Brkićeve!?

Štanca tvrtke kao na traci

Iako već ima 19 tvrtki, to ne znači da je Jozo Brkić odlučio da ih ima dovoljno za poslovanje u Zagrebu, pa je u međuvremenu otvorio još četiri tvrtke. Istodobno, tvrtka Brko usluge, ima u zakupu i poslovni prostor u Đorđićevoj 3/B, površine 24,84 kvadrata, za 1800 kuna mjesečno, plus PDV. Ponovno se jedino on javio na natječaj…

Preko gradskog natječaja, Jozo Brkić je kao fizička osoba, došao je i do dva garažna mjesta u Palmotićevoj 13, ukupne površine 30 metara kvadratnih. Plaćat će ih 350, odnosno 400 kuna mjesečno. Inače, garaže u samom središtu grada plaćaju se i do 2500 kuna, pa je jasno koliko se i ovim natječajem pogodovalo klanu Brkić u stjecanju što većeg bogatstva!
Tako je Jozo Brkić u prosincu prošle godine osnovao tvrtke Network Surface, Invisible Loop, Super smještaj i Cosy Lodge. A prošli tjedan je osnovao još njih  četiri: Vires Animi, Air Glow, Saros medija i Argos progres. Do izlaska ovog broja tjednika 7Dnevno, Jozo Brkić će osnovati još tri tvrtke – Alfa izbor, Axis Art i Orion COD. Sve su one j.d.o.o., a kako mu je krenulo i kako mu ide, i dalje će se javljati na gradske natječaje, jer je u tijeku upravo još jedan gradski natječaj za poslovne prostore. Novoosnovane tvrtke registrirane su u Ulici Ljudevita Gaja 44.

U izvještaju s Trgovačkog suda, doslovno svaki drugi dan osvanu nove tvrtke u vlasništvu Joze Brkića, koji o tome ne želi razgovarati s novinarima, kao ni njegov brat Milijan.
Nakon što su mediji doznali za popis 19 tvrtki u vlasništvu Joze Brkića, on je brže bolje pokušao zametnuti trag o stvarnom vlasništvu, tako da je Brko usluge j.d.o.o. prebacio na svoju djevojku, Martinu Brlek. Ona je, pak, prvo je radila u MUP-u u Heinzelovoj, gdje joj je posao našao upravo Milijan Brkić, a potom je prešla u Gradsko poglavarstvo, bez natječaja, zahvaljujući Milanu Bandiću, koji je osobno urgirao da se zaposli…

Milijan Brkić s Anom Rucner, Karmen Brkić s Boškom Landekom

Nakon rastave s dugogodišnjom suprugom, Milijan je ljubavnu sreću pronašao u violončelistici, Ani Rucner. Iako veliki Hrvat, nije mu bilo sporno što je Ana dijete iz miješanog braka. Supruga Karmen mu se, kako doznajemo, već mjesecima viđa s Boškom Landekom, poznatim splitskim reketarom i sumnjivim tipom, koji je još u mladosti pristupio u postrojbe HOS-a.
Jozo Brkić, pak, jako dobro kotira i na Pantovčaku, zahvaljujući Mati Radeljiću, glavnoj vezi Milijana Brkića s predsjednicom, s kojom radi na rušenju premijera Plenkovića i preuzimanju HDZ-a. U Australiji, odakle dolazi, Jozo Brkić se predstavljao kao glasnogovornik Ujedinjenih hrvatskih klubova, a naši izvori nam otkrivaju da je, zapravo, dugo bio čovjek koji je organizirao koncerte drugorazrednim pjevačima s ovih prostora, te prodavao Cedevitu i Vegetu.
No, Brkić je odradio potom i turneje Mate Bulića, Mladena Grdovića, Dražena Zečića u Australiji, a njegove su zasluge i za posljednju turneju hrvatske predsjednice po Australiji.


Zajedno smo jači…

Neke od tvrtki u vlasništvu Joze Brkića i Martine Brlek:

https://www.fininfo.hr/Poduzece/Pregled/tim-bbs/Detaljno/565350
https://www.fininfo.hr/Poduzece/Pregled/twist-promet/Detaljno/688563
https://www.fininfo.hr/Poduzece/Pregled/brko-usluge/Detaljno/688239
TWIST PROMET j.d.o.o. Zagreb – prihod, dobit, blokada …
www.fininfo.hr
Registrirane djelatnosti: -frizerski saloni i saloni za uljepšavanje –
djelatnost za njegu i održavanje tijela – pranje i kemijsko čišćenje tekstila.

Tim BBS d.o.o. Zdenci Brdovečki – prihod, dobit, blokada …
www.fininfo.hr
Registrirane djelatnosti: – kupnja i prodaja robe – pružanje usluga u trgovini –
obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI