MEDVED KOMENTIRAO HORVATOVO NEZNANJE: ‘Sve je bio samo nesporazum u komunikaciji’! Odgovorio na napade iz Srbije o Tesli na kovanici eura

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u subotu u Bjelovaru, gdje je na groblju Borik sudjelovao na obilježavanju 30. godišnjice ukopa 18-orice hrvatskih branitelja ubijenih u Kusonjama u rujnu 1991., da se pozivi vezani uz obnovu na potresom pogođenim područjima raspisuju na tjednoj bazi. Pozvao je građevinske tvrtke da se odazovu pozivima, čija je vrijednost više od pola milijarde kuna.

“Obiteljskih kuća s manjim stupnjem oštećenja dosad je obnovljeno više od 1300, a u tijeku je obnavljanje njih više od tisuću”, rekao je, dodavši kako je zakonski utvrđena i mjera samoobnove u okviru koje su građani pozvani da angažiraju ovlaštene građevinske firme i račun ispostave državi.

Naglasio je kako nije bilo nimalo jednostavno organizirati cijeli proces od uklanjanja objekata, njih više od 470 objekata te dodao da je sada u tijeku faza intenzivne izgradnje obiteljskih kuća.

“Iz tjedna u tjedan se raspisuju pozivi; s obzirom da smo uveli modele različitih tipova kuća dajemo mogućnost vlasnicima da izaberu koji od tih tipova žele. Počeli smo s prvim tipom montažnih kuća, 30 obiteljskih kuća izvođač je potpisao, na dnevnoj razini se s obiteljima provode konzultacije”, dodao je.

Medved je istaknuo da će sljedeći tjedan imati prve obitelji koje će potpisati zidane kuće,  i nakon toga na tjednoj razini 30-tak kuća.U postupku su i raspisivanja poziva za deset stambenih zgrada u Petrinji, Glini i Topuskom.

“Nakon toga kreće poziv za još deset zgrada, no naša je obveza da u što kraćem vremenskom periodu sve ljude, oko 360 obitelji, koji privremeno stanuju u kontejnerima i mobilnim kućicama, vratimo u njihove kuće koje imaju oznaku zeleno; očekujemo da ćemo ih vratiti do 1. travnja”, kaže ministar Medved.

Opovrgnuo je da jedinice lokalne samouprave određuju prioritet u izgradi zamjenskih kuća, već Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine , a gradove je zamolio da participiraju u svjetlu eventualnog prepoznavanja najkritičnijih obitelji koje žive u kontejnerskim naseljima.

“Izgradnja montažnih kuća će biti puno brža od zidane klasične gradnje, pa obitelji koji se za to odluče, moraju biti svjesni da će to trajati duže”, dodao je.

Na novinarsko pitanje ‘kako to da ministar ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat ne zna da je počela izgradnja zamjenskih kuća’, ministar Medved je rekao kako to nije točno i da je riječ o nesporazumu u komunikaciji.

“Mi smo u stalnom neposrednom kontaktu, smatram da je ovdje došlo do nerazumijevanja u komunikaciji, ne vidim to kao veliki problem”, naglasio je.

Novinare je također zanimalo i što misli o navodima iz srpskih medija da im je Hrvatska ‘ukrala’ Nikolu Teslu za potrebe hrvatskih kovanica za euro, ministar je podsjetio na Teslinu izjavu o tome kako je srpskog roda, ali ponosan na svoju hrvatsku domovinu.

“Smiljan je u Lici, Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, a ovo je pokušaj iskazivanja svojih frustracija jer Hrvatska kao punopravna članica EU i NATO-a sada realizira dva bitna cilja – ulaz u šengenski prostor i uvođenje eura”, zaključio je potpredsjednik Vlade ministar Medved.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI