Mati Graniću su, kolege studenti, zbog njegova udvorništva, dali nadimak – ‘Gnjida’!

screenshot HRT

S obzirom da Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, još nije smijenila svog savjetnika za vanjsku politiku, Matu Granića, feljton do Matine smjene ide dalje. Ponavljamo, u slučaju da predsjednica, ipak, posluša glas i osjeti bilo ogromnog dijela svojih simpatizera i birača, te smijeni problematičnog savjetnika, feljton ćemo, kao što smo i obećali, prestati objavljivati, jer je ispunio svoju svrhu

U prošlom broju našeg tjednika objavljen je reprint teksta iz vrlo tiražnog i popularnog hrvatskog tjednika „Imperijal” od 29. veljače 2000. godine, o seks aferama Mate Granića, koji je tada podigao ogromnu prašinu u hrvatskoj javnosti, ali i među tadašnjom političkom elitom, a napisao ga je – ikona desnog novinarstva – Velimir Bujanec. No, sada je taj tekst ponovno uznemirio duhove na Pantovčaku, gdje još uvijek, kao savjetnik za vanjsku politiku, stoluje bivši ministar vanjskih poslova za vrijeme dr. Franje Tuđmana.

Mate u središtu seks skandala zbog Spomenke Cek

Dokle? – pitaju se mnogi, jer problematičnog i dovoljno iskompromitiranog političara kakav je Granić, nitko ne bi želio imati uza sebe, pogotovo ne u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore, koji će se održati krajem godine, a na kojima će aktualna predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, ići u tešku i krajnje neizvjesnu bitku za osvajanje drugoga predsjedničkog mandata.

Mnogi sumnjaju da bi Kolinda, nakon svega što se u posljednje vrijeme izdogađalo s HDZ-om, mogla pobijediti na izborima, a ima sve veći broj i njezinih pristaša koji se opravdano boje – može li ona uopće ući u drugi krug, s obzirom na rast rejtinga njezinih glavnih izazivača, Zorana Milanovića, Miroslava Škore i Mislava Kolakušića? Još ako za sobom vuče sve repove afera svojeg savjetnika za vanjsku politiku, Mate Granića, njezine šanse postaju još manje. Zloguki proroci smatraju da bi Kolinda na predsjedničkim izborima mogla proći baš kao i Mate Granić 2000. godine, kada je bio kandidat posrnulog HDZ-a nakon Tuđmanove smrti i kada nije uspio ući u drugi krug.Podsjetimo, tada su u drugi krug ušli, Stipe Mesić i Dražen Budiša, kandidat lijeve koalicije tzv. Porečke skupine, na čelu s tadašnjim predsjednikom SDP-a – pokojnim Ivicom Račanom. A Granić kao kandidat HDZ-a, usred izborne kampanje našao se u „neobranom grožđu”, jer se u toj stranci nakon smrti predsjednika Tuđmana, počela voditi bitka za osvajanje njegova prijestolja.

Na čelu tadašnjeg HDZ-a, do unutarstranačkih izbora, kao vršitelj dužnosti, bio je Vladimir Šeks, koji nikada nije podnosio Matu Granića, pa je i tada, prema Granićevu mišljenju – Šeks bio glavni podmetač klipova pod njegove noge u vrijeme izborne kampanje.

Iz skuta Milke Planinc krenuo u visoku politiku

S druge, pak, strane, najutjecajnijem i najopasnijem tadašnjem savjetniku za unutarnju politiku pokojnog predsjednika Tuđmana, dr. Iviću Pašaliću, „Očenašek” Granić nije bio nikako po volji, pa nije ni čudno da Granić nije uspio ući niti u drugi krug. A nakon što je izgubio izbore, napustio je HDZ i zajedno s, Vesnom Škare Ožbolt, osnovao stranku DC i neslavno prošao na parlamentarnim izborima. Može li slična sudbina zadesiti i aktualnu predsjednicu? – pitaju se brojni analitičari, no, mnogi od njih smatraju da bi se Kolinda, prije nego li uđe u stvarnu izbornu utrku, trebala riješiti svog problematičnog savjetnika – Mate Granića.

A Granićev put do visoke politike bio je premrežen raznoraznim zanimljiim životnim detaljima, a sve je započelo onoga trenutka kada je on, kao dijabetolog, postao osobni liječnik bivše predsjednice jugoslavenske Vlade, Milke Planinc, što nije mogao biti, a da nije bio provjeren komunistički kadar. Tako je novinar, Vjekoslav Krsnik, u jednom svom tekstu o Mati Graniću, otkrio dva detalja koja su govorila kako je njegovo političko opredjeljenje, budući da potječe iz jedne orjunaške obitelji iz Baške Vode, ali i kao osobni liječnik jugokomunističke političarke, Milke Planinc – ostalo vezano za Jugoslaviju, a nije počivalo na zaštiti hrvatskih nacionalnih i državnih interesa.

Kad se u Splitu mijenjao naziv Titove obale, Mate Granić je molio tadašnjeg gradonačelnika da jugokomunističkom diktatoru ostavi barem jedan mali dio obale. Još je eklatantniji primjer bilo Granićevo protivljenje podizanju hrvatske tužbe protiv Srbije, zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Iz skuta Milke Planinc, Mate Granić se 1990. godine, kao i mnogi članovi Saveza komunista Hrvatske, priključio Hrvatskoj demokratskoj zajednici i predsjedniku Tuđmanu. U prethodnom komunističkom razdoblju, Mate Granić je, navodno, prema pisanju nekih medija, bio kandidat hrvatskog komunističkog čelnika, Vladimira Bakarića, da ga nakon sloma Maspoka postavi na čelo Saveza komunista Hrvatske.

U skladu s Tuđmanovom slabošću prema liječnicima, Mate Granić je odmah postao potpredsjednik Vlade, da bi nakon odlaska još jednog liječnika, dr. Zdenka Škrabala, s mjesta ministra vanjskih poslova 1993. godine, u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku – dobio taj izazovni resor.

Ministar vanjskih poslova predsjednika Tuđmana

Kakva je moralna osoba bio Mate Granić kojemu su kolege studenti, na Medicinskom fakultetu, zbog njegovog udvorništva dali nadimak – “Gnjida”, višegodišnji, kako se sam predstavljao, “ministar vanjskih poslova predsjednika Tuđmana”, a ne Republike Hrvatske, pokazao je vrlo brzo nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika. Prvo je Granić u velikom intervjuu Pukanićevom “Nacionalu” zabio nož u leđa pokojnom predsjedniku, svrstavajući se u to doba u opću klimu detuđmanizacije koju je provodio tandem, Mesić-Račan.

Njegova memoarska knjiga preambicioznog naslova, “Diplomatska oluja”, iako je pokušaj opisivanja “bolje prošlosti”, praktički raskrinkava Matu Granića kao političara bez stručnog pokrića, koji je kao “Očenašek”, više udovoljavao stranim pritiscima na Hrvatsku, nego što se kao “ministar vanjskih posolova predsjednika Tuđmana” borio i zalagao za obranu interesa i dostojanstva hrvatske države.

Čak je išao tako daleko da se koristio mobitelom koji su mu osigurali njegovi suradnici u međunarodnoj zajednici, bolje rečeno – njegovi nadređeni kojima je služio više nego što je kao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske vodio računa o državnim i nacionalnim interesima države, tvrdio je Vjekoslav Krsnik. Da bi slika o Mati Graniću bila cjelovita, treba se podsjetiti njegove raskrinkane afere sa zagrebačkog Mirogoja, gdje je uhvaćen u prodaji važne informacije, pri čemu se novac trebao dijeliti po Granićevoj formuli – “Pola tebi, pola meni, pola Bagi”.

Podsjetimo, Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i Darinko Bago, predsjednik uprave “Končara” i bivši veleposlanik u BiH i Bugarskoj, uhićeni su u svibnju 2004. godine zbog sumnje u primanje, odnosno pomaganje u primanju mita od 60.000 eura. USKOK, koji je koordinirao kriminalističku obradu, kao glavni dokaz sumnji posjedovao je tehnički besprijekornu snimku kompromitirajućeg razgovora između Mate Granića i Velimira Delonge, bivšeg direktora u „Končaru”, koji je slučaj prijavio policiji i USKOK-u.

U dogovoru s kriminalistima i tužiteljima, ozvučeni se Delonga na Mirogoju sastao s Granićem. Strahovalo se da će zbog jake kiše, koja je padala proteklih dana, kao i kada su se sastali, snimka biti loša, no Delonga i Granić bili su pod istim kišobranom, pa je snimka zadovoljavala sve tehničke uvjete.

‘Lisicom’ rušili Tuđmana

U tadašnjem priopćenju USKOK-a navodilo se da je uhićen 50-godišnjak, odgovorna osoba trgovačkog društva “Končar-Elektroindustrija” d.d. iz Zagreba, zbog sumnje da je u postupku otkupa dionica za tu tvrtku, zahtijevao novac od jednog dioničara “Končar trgovine i zastupstva” d.d. i da je na taj način počinio kazneno djelo primanja mita. Za drugog uhićenog ne navodi se da je riječ o Mati Graniću, već da je 57-godišnji liječnik – pomagao u primanju mita.

Mediji su tada već pisali kako je Granić bio u velikim problemima zbog otplate kredita. Rate na njegove i suprugine kredite mjesečno su iznosile čak 15.000 kuna. Zanimljivo je da su mu jamci bili nekadašnji bliski suradnici – Ivo Sanader i Spomenka Cek.

Mirogojska afera Mate Granića o primanju mita, završila je tako da je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo otvoriti istragu protiv Darinka Bage i Mate Granića i odrediti im pritvor. Tadašnji odvjetnik Mate Granića, a sadašnji predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, blistao je od zadovoljstva takvom odlukom.

Matu Granića su pojedini mediji prozivali i da je uz suradnju s bratom Goranom, bio uključen i u plan “Lisica” sa ciljem – rušenja predsjednika Tuđmana. Preko tvrtke “Granidor inženjering” s kojom je bio usko povezan, sudjelovao je u financijskim malverzacijama prilikom kupovine zgrada za hrvatska veleposlanstva u nekoliko europskih država.

Nakon 2000. godine, Mate Granić je registrirao tvrtku “Magra d.o.o.” koja je od osnutka poslovala s gubitkom sve do likvidacije 2018. godine. Samo u 2013. godini ta je tvrtka ostvarila gubitak veći od 2 milijuna kuna, uz obveze od 4,4 milijuna kuna.

Za vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova, s mentorom Budimirom Lončarom, pod njegovim okriljem odgojena je čitava generacija poslušnika koji su vladali ili sada vladaju Hrvatskom.

Bivšeg ministra vanjskih poslova, Matu Granića, pratio je i glas da se najviše od svih političara koristi mobitelom. Neki su se čak šalili da je pravo čudo vidjeti Granića bez mobitela, te je mnogo puta snimljen s uređajem na terasi Hrvatskog sabora.

No, najbrojnije su kuloarske priče bile vezane uz Granićeve duge šetnje po Mirogoju u blizini njegove kuće. Navodno je tamo Granić viđen s obveznim mobitelom na ušima. Isto tako, navodno, u političkim se kuloarima širila priča da Granić upravo na tim šetnjama obavlja osjetljive političke razgovore…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI