Jutarnji hvali podvige časnika Armije BiH kojeg se optužuje za brutalno ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića 1995!

screenshot

Za ubojstvo mog oca generala HVO-a Vladu Šantića,osobno držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu, često je govorio Duje Šantić.

Jutarnji.hr slavodobitno prenosi tekst Elameri Škrgića Mikulića koji je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), pisao o  23. godišnjici od operacije “Tigar – Sloboda 94”, u Bihaću u Bosni i Hercegovini, koja se u tamošnjim medijima ocjenjuje najuspješnijom vojnom operacijom tog vremena. Riječ je o akciji u kojoj su, piše spomenuti novinar, snage Armije BiH iz gotovo bezizlazne pozicije u Bihaću nasamarile Fikreta Abdića i vojno ga porazila. Idejni tvorac te operacije bio je Hamdija Abdić zvani Tigar, komandant 502. brdske brigade. I ništa tu ne bi bilo neobično da je Jutarnji.hr nekritički preuzimajući veličanje te vojne pobjede i njenog idejnog tvorca, nije pojasnio svojim čitateljima tko je zapravo Hamdija Abdić Tigar. A trebao je, jer se radi o osobi
kojeg se u više navrata spominjalo u svezi s generalom HVO-a Vladom Šantićem, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima nestao u Bihaću između 8. i 9. ožujka 1995.godine, te se kasnije ispostavilo da je brutalno ubijen.
Inače Hamdija Abdić Tigar bio je ratni zapovjednik 502. brigade Petoga korpusa Armije RBiH i bliski ratni suradnik umirovljenoga generala Atifa Dudakovića, a obojicu je sin ubijenog generala HVO-a Duje Šantić u više navrata optuživao kao odgovorne osobe za smrt njegova oca. Tako je Duje Šantić prije nekoliko godina za bosanske medije otvoreno progovorio u mučnom ubojstvu svoga oca: ‘Prema priči Radovana Klepića, vozača generala Šantića, Hamdija Abdić Tigar je pijan upao u stožer HVO-a i razoružao stražu. Zahtijevao je od generala Šantića da pođe s njim na proslavu Dana žena, pa koja vojska na svijetu slavi Dan žena!? Tamo su, navodno, oni razoružani i odvedeni u posebnu prostoriju, a general na proslavu, odakle mu se gubi svaki trag. Prije nego što su ih odveli, Dudaković je udario Šantića šakom i opsovao mu majku ustašku’, govorio je Duje Šantić. ‘Razgovarao sam u Zagrebu i s Radovanom Klepićem i Željkom Vujićem koji su bili uz moga oca te kobne noći. Klepić je pred hotelom Sedra inscenirao srčani napad, pa je prebačen u bolnicu, odakle je pobjegao i skrivao se u jednom stanu. Poslije dva dana nestao je iz toga stana, da bi se predvečer vratio s objašnjenjem da je išao vidjeti ženu i djecu’, kazao je tada sin ubijenog generala HVO-a.
Sin ubijenog generala HVO-a Vlade Šantića optužuje Dudakovića i Tigra
A u ožujku 2016. godine, takve optužbe na račun dvojice časnika Armije BiH, očito su skupo stajale Duju Šantića kada su ga dvije nepoznate muške osobe napale u Mostaru i ozlijedile i to samo pet dana nakon što je na prosvjedu javno optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića za smrt svoga oca koji je nestao za vrijeme rata u Bihaću. Naime, Duje Šantić, je 8. ožujka na prosvjednom skupu u Mostaru organiziranom u povodu 21. godišnjice nestanka i ubojstva njegova oca, zatražio od Državnog odvjetništva BiH da preuzme i procesuira taj slučaj te je za zločin optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića. “Ja osobno držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu”, rekao je Duje Šantić. Pozvao je Državno odvjetništvo BiH da preuzme spis od županijskog državnog odvjetništva u Bihaću koje je ovaj ratni zločin proglasilo civilnim ubojstvom, što je ocijenio zataškavanjem slučaja. “Preuzmite spis generala Vlade Šantića i profesionalno, bez ikakvog uplitanja sa strane, završite svoj dio posla. Moja obitelj želi samo istinu, smiraj i da dostojanstveno pokopamo zemne ostatke supruga, oca, osobe koja je bila legenda Domovinskog rata i koja je neizmjerno voljela svoj dom i hrvatski narod”, rekao je Duje Šantić.
Jagoda Šantić, supruga generala HVO-a Vlade Šantića, zaposlenica hrvatskog ministarstva branitelja, izjavila je kako se slučaj ubojstva mogao brzo rasvijetliti, no, da institucije BiH nisu ništa poduzele. Podsjetimo, zapovjednik HVO-a u Bihaću, general Vlado Šantić 8. ožujka 1995. odveden je iz zapovjedništva HVO-a u Bihaću po nalogu generala Armije BiH Atifa Dudakovića u hotel Sedra. Prema navodima iz optužnice, tu je premlaćen, ponovno odveden u sjedište vojne policije Armije BiH i zlostavljan nakon čega je ubijen s četiri metka. Prema istim navodima, Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva zakopana nedaleko od Bihaća. Istražitelji su pronašli bačvu, no DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije napravljena.
Hamdija Abdić Tigar svojedobno je bio  osuđen na dvije godine zatvora i zbog teške razbojničke krađe i razbojništva
U međuvremenu je županijsko državno odvjetništvo na osnovi nalaza federalne uprave policije (FUP) ovo djelo ratnog zločina prekvalificiralo u civilno ubojstvo. Inače, prvoosumnjičeni u tom slučaju Hamdija Abdić Tigar branio se da nije ubio generala HVO-a, jer su, kako je govorio, na istom kazanu jeli. ‘Ne znam što se s njim dogodilo, ne mogu potvrditi ni da je mrtav niti da je živ jer nema dokaza ni za jedno ni za drugo. Ja ga nisam ubio. Svi su na mene navalili kao budale, sa svih strana me optužuju. Neka dokažu ili neka me ostave na miru’, rekao je sdvojedobno, upravo Jutarnjem listu, Hamdija Abdić zvan Tigar, bivši zapovjednik 502. brigade 5. korpusa Armije BiH, kojeg, prema pisanju bosanskih medija, Federalna uprava policija u izvještaju o slučaju Šantić koji su njezini istražitelji poslali Županijskom tužiteljstvu u Bihaću navodi kao prvoosumnjičenog od sedam osoba za ubojstvo general-bojnika HVO-a Vlade Šantića.
Inače, Hamdija Abdić Tigar prije sedam godina se nalazio i na izdržavanju kazne u KPZ Zenica. Tigar, koji je  inače bio član Izvršnoga odbora Nogometnoga saveza BiH, uhićen je po zapovjedi Općinskog suda u Bihaću jer je dvije godine izbjegavao da ide na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora zbog počinjenog razbojništva.Vrhovni sud FBiH je još 3. listopada 2007.. potvrdio presudu Županijskog suda u Bihaću kojom je Emin Pirić osuđen na tri godine zatvora, koji je još u bjekstvu, a Hamdija Abdić Tigar na dvije godine zatvora zbog teške razbojničke krađe i razbojništva nad Nedžadom Bajrićem poduzetnikom iz Stijena kod Cazina. O svemu tome Jutarnji hr. nije napisao ni slova samo je nekritički prenosio veličanje njegovih, nazovi, vojnih uspjeha opisujući ga kao besprijekornog vojnog zapovjednika.
Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI