IZNENAĐUJUĆE! Nikad kraće liste čekanja u bolnicama, no stručnjaci smatraju da to ne pokazuje stvarno stanje

Foto: Profimedia/Ilustracija

Za vrijeme trajanja koronakrize, u bolnicama je došlo do periodičnog ukidanja nehitnih zahvata i hladnog pogona. Primali su se samo hitni pacijenti i onkološki bolesnici. No, unatoč tome, liste čekanja u bolnicama nikada nisu bile kraće, objavio je Jutarnji list. 

Liste čekanja i dalje postoje, a na neke pretrage se čeka jako dugo, ali čekanje se za većinu pretraga u većini bolnica skratilo.

Tako se ergometrija u KBC-u Sestre milosrdnice u pretpandemijskoj 2019. godini čekala 260 dana, a danas se na tu pretragu čeka 160 dana. U OB-u Bjelovar na taj isti pregled 2019. se čekalo 402 dana, a danas točno dvostruko kraće odnosno 201 dan.

U OB-u Požega sada se na ergometriju dođe u roku od dva mjeseca, dok se 2019. godine čekalo gotovo godinu i pol ili 464 dana. Na gastroskopiju se tamo više niti ne čeka, odnosno pacijent je za tri dana na redu, dok je prije prosječno čekanje trajalo 76 dana.

U OŽB-u Našice lista čekanja za UZV dojke kontinuirano pada od 2019. kada se čekalo 227 dana, 2020. 195 dana, da bi prošlu godinu smanjenje došlo na 85 dana. Ultrazvuk srca u OŽB-u Koprivnica može se napraviti za samo 13 dana, 2020. se čekalo 175, a 2019. – 239 dana.Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić smatra da smanjenje lista čekanja u odnosu na pretpandemijsku godinu ima više uzroka te da će se u konačnici tek nakon završetka covid-krize znati pravo stanje.

“Činjenica je da bilježimo manje liste čekanja i da kontinuirano radimo na tome. Također, imali smo i neke reorganizacije poslovanja, a brojeve pregleda nismo smanjili. No, točan uzrok smanjenja listi još je preuranjeno reći. Moguće je i da se dio ljudi nije naručivao na pretrage zbog epidemije”, rekao je Vagić.

Zaključio je da će se pravo stanje znati tek kada završi epidemija.

No, Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata smatra da podaci ne prikazuju stvarno stanje. Prema njezinim riječima, samo će odmak vremena pokazati da situacija nije bolja već da je čak i gora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI