Hrast traži pluralizam, a SDP i HNS jednoumlje u ime demokracije!

Izjava SDP-ovog Željka Jovanovića, u kojoj ministricu Divjak upozorava kako 'ne smije biti kompromisa s nazadnjačkim, katotalibanskim, konzervatvnim, marginalnim skupinama hrvatskog društva jer to ozbiljno ugrožava i budućnost obrazovanja i cijelu Hrvatsku', najviše, čini se, govori o tome tko u stvari ugrožava budućnost obrazovanja, te tko je nazadan i totalitaran

Sudeći po sve ratobornijim izjavama pojedinih saborskih zastupnika SDP-a i HNS-a, u Hrvatskoj se sve jače pokušava zaoštriti ideološki sukob oko Istanbulske konvencije, te oko različitih koncepcija odgoja i obrazovanja. Na tom sukobu će, prema svemu sudeći, krajnje lijeva opcija pokušati slomiti – vladajuću većinu! Jer, Željko Jovanović, bivši ministar obrazovanja i saborski zastupnik SDP-a, pozvao je u utorak ministricu Blaženku Divjak (HNS) da ne pristaje na kompromise s konzervativnim udrugama.

“Pozivamo ih da poslušaju naš apel i da u prijedlogu izmjena zakona o obrazovanju – koji će biti upućen u saborsku proceduru – ne bude loših kompromisa s nazadnjačkim, katotalibanskim, konzervatvnim, marginalnim skupinama hrvatskog društva, jer to ozbiljno ugrožava i budućnost obrazovanja i cijelu Hrvatsku. U klubu zastupnika SDP-a imat će partnere pri izradi obrazovne reforme, ako ne pristanu na kompromise s konzervativcima. U protivnom, imat će žestoke kritičare”, naglasio je „uvijek tolerantan” Željko Jovanović.

Još nije poznat stav Vlade

Nekoliko dana ranije, Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a, izjavila je da će HNS inzistirati da Istanbulska konvenija bude riješena na ovoj sjednici Sabora, pa je najavila: “Stav HNS-a oko Istanbulske konvencije je jasan; jučer smo imali sjednicu Kluba zastupnika i inzistirat ćemo da na ovoj sjednici koja je započela, Istanbulska konvencija bude ratificirana”. Poručila je „da smo razgovarali s HDZ-om i razgovarat ćemo i dalje, te inzistiramo na tome da to bude priča iza nas; mislim da se ona definitivno mora ratificirati i da svi moramo postići suglasje”.

Budući da dio vladajuće većine ne želi ratificirati Istanbulsku konvenciju, te da demokršćanska opcija u Saboru traži pluralni pristup odgoju i obrazovanju, odnosno mogućnost da roditelji biraju između različitih programa odgojne prirode, izvjesno je da će se HDZ morati opredijeliti, te zadovoljiti – ili svoje lijeve ili demokršćanske partnere. Moguće je čak i pucanje vladajuće koalicije, pogotovo ako se zastupnici konzervativnije struje postave jednako tvrdo kao HNS.O svemu tome razgovarali smo s Hrvojem Zekanovićem, saborskim zastupnikom Hrasta, te Hrvojem Šlezakom, državnim tajnikom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koji se nedavno službeno očitovao, na upit udruge „CitizenGo”, o mogućnosti da slikovnice koje promiču homoseksualnost, uđu u hrvatske škole.

“Nikada ranije nismo imali tako shizofrenu i napetu situaciju, kao sada oko Istanbulske konvencije. I dalje ne znamo hoće li konvencija doći na ratifikaciju u Sabor, jer nije poznat stav Vlade. Kao koalicijski partner unutar vladajuće koalicije, osobno sam više puta naglasio da nam je to izrazito neprihvatljivo. A kada bi i došlo do glasovanja, nisam siguran kako bi to završilo. Ima mnogo zastupnika unutar vladajuće koalicije, ali i u oporbi, koji bi glasali protiv”, istaknuo je Hrvoje Zekanović. Dodao je potom kako je uvjeren da bi mnogi zastupnici Mosta i Nezavisnih za Hrvatsku, glasovali protiv ratifikacije, kao što je izvjesno da bi neki zastupnici vladajuće koalicije glasovali – ZA.

Slikovnicama nije mjesto u školama

“Mogući su svi scenariji. No, Hrast se nada da neće doći do ratifikacije. Bit će to jedna od ključnih tema u Hrvatskoj, kao što je bila i u mnogim drugim zemljama. Polovica zemalja Europske unije još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, iako su za to imale čak više od šest godina vremena”, podsjetio je Zekanović, te se osvrnuo i na nedvosmislenu izjavu HNS-ove Marije Puh, koja je zatražila od HDZ-a hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije:
“Nakon njezinog istupa, javio sam se za riječ, te upozorio da sam, kao zastupnik Hrasta i član vladajuće koalicije, izričitio protiv ratifikacije, jer Istanbulska konvencija na mala vrata želi uvesti spornu ideologiju po kojoj se rod može birati i mijenjati svaki tjedan dana, te po kojoj postoji na desetine raznih rodova. Švedsko zakonodavstvo prepoznaje, primjerice, čak 54 različita roda, a slične definicije postoje i u zakonodavstvu drugih zemalja zapadne Europe. Sada se nastoje ukinuti uvriježene imenice: ‘gospođa’ i ‘gospodin’, odnosno ‘dame’ i ‘gospoda’, baš kao što je prije nekog vremena iz upotreba izbačena riječ ‘gospođica’, kao politički nekorektna. Hrast se izrazito protivi takvoj politici, te pozdržava građansku inicijativu ‘Istina o Istanbulskoj’, koja je puno učinila na razotkrivanju rodne ideologije koja nam se želi nametnuti kroz Istanbulsku konvenciju”, zaključio je Zekanović.

Hrvoje Šlezak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u razgovoru za 7Dnevno pojasnio je, pak, nesporazume i različita tumačenja službenog očitovanja Ministarstva znanosti (kojega je Šlezak potpisao) na upit konzervativne udruge „CitizenGo” o tome, mogu li slikovnice koje promiču homoseksualni stil života i posvajanje djece među homoseksualnim parovima, ući u hrvatske škole.

“Udruzi ‘CitizenGo’ odgovorio sam da te slikovnice ne mogu i neće ući u škole, jer za to ne postoji suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno zato, jer ne postoje zakonske pretpostavke. No, moje služeno očitovanje u nekim je medijima pogrešno interpretirano, jer su naveli da je Ministarstvo odbilo zahtjev udruge ‘Dugine obitelji’ da njihova slikovnica uđe u škole. Činjenica je da navedena udruga nije ni tražila odobrenje Ministarstva, niti je slala ikakav upit o toj temi, već je to učinila udruga ‘CitizenGo”‘, pojasnio je Šlezak i dodao:

Protiv bilo kakve indoktrinacije djece

“Na temelju sadržaja Vašeg podneska u kojem ste naveli da je civilna udruga ‘Dugine obitelji’ najavila izdavanje svoje prve slikovnice, naslova ‘Moja dugina obitelj’, i da ju namjerava distribuirati svim zainteresiranim odgojno-obrazovnim djelatnicima, te odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj, napominjem da toj udruzi Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije izdalo pozitivno mišljenje za korištenje navedene slikovnice unutar odgojno-obrazovnih ustanova u RH, u sklopu nastavnoga i/ili drugih oblika odgojno-obrazovnog procesa, te ne može biti promovirana po navedenim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Također, napominjem, sukladno odredbama članka 59. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, u školskim ustanovama je zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda koji nisu u skladu sa ciljevima odgoja i obrazovanja, te nacionalnim i predmetnim kurikulumom, odnosno s važećim nastavnim planovima i programima,” istaknuo je državni tajnik, Hrvoje Šlezak u službenom očitovanju Ministarstva na upit udruge „CitizenGo”, koja je, da podsjetimo, prikupila više od 16.770 potpisa građana kroz peticiju: “NE uvođenju materijala koji promiču homoseksualni stil života u naše škole!”
Nakon tog očitovanja, ministrica Divjak izjavila je da Ministarstvo nikakve službene zahtjeve o slikovnici nije dobilo(!), te je dodala kako “osobno misli da treba graditi otvoreno i tolerantno društvo i da na taj način učimo javno komunicirati”, što su mnogi protumačili kao njezinu potporu slikovnici „Moja dugina obitelj” i vrijednostima koje se u njoj promiču.
U razgovoru za 7Dnevno, svoj osobni stav, koji se itekako razlikuje od ministričinog, iznio je potom i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvoje Šlezak: “Osobno mislim da navedenim slikovnicama nije mjesto u hrvatskom odgojnom i obrazovnom sustavu, te da one ne bi nikada smjele ući u škole. Protiv sam bilo kakve indoktrinacije djece. Većina građana na referendumu o braku jasno se izjasila po tom pitanju. Živimo u pluralnom društvu i udruge mogu slobodno promicati svoje stavove, ali ne preko nezaštićene djece u hrvatskim školama”.

Tko su napredni, a tko nazadni?

Šlezak je naglasio da je pripremljen prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, koji osigurava pluralni pristup odgoju djece: “Osobno sam se zauzeo za te bitne dopune. Navedeni koncept koji je podržan kroz javnu raspravu predviđa postojanje različitih cjelovitih programa između kojih će roditelji moći odabrati onaj koji je u skladu s njihovim sustavom vrijednosti. Riječ je o međupredmetnim temama koje imaju naglašenu odgojnu komponentu, poput zdravstvenog odgoja, u okviru kojega se govori i o spolnosti. Mislim da je ovo vrlo važno, jer se više neće nametati jednoumlje, kao za vrijeme Željka Jovanovića. Imat ćemo pluralizam. Prijedlog izmjena i dopuna zakona još treba nakon provedene javne rasprave proći Vladinu proceduru, a nakon toga bi trebao doći pred saborske zastupnike”., objasnio je Šlezak.

Državni tajnik Šlezak je dodao, kako je u prijedlogu koji omogućava odabir između različitih programa, jasno naznačeno da je riječ o dijelovima međupredmetnih tema izvan obveznih nastavnih predmeta. Dakle, ne radi se, kako su neki zlonamjerno interpretirali, o zadiranju u programe obveznih predmeta, već se samo omogućava izbor u dijelu koji se provodi kao posebni program.

Iako se moglo očekivati da će sve političke opcije biti zadovoljne mogućnošću pluralizma, odnosno odabira programa kojeg će djeca slušati, ispalo je da oni koji sebe smatraju naprednima i modernima, a koji druge prozivaju zbog nazadnjaštva i netolerancije, nazivajući ih „katotalibanima”, jedini, u stvari, zazivaju – jednoumlje i totalitarizam!
Jer, izjava SDP-ovog Željka Jovanovića, u kojoj ministricu Divjak upozorava kako „ne smije biti kompromisa s nazadnjačkim, katotalibanskim, konzervatvnim, marginalnim skupinama hrvatskog društva, jer to ozbiljno ugrožava i budućnost obrazovanja i cijelu Hrvatsku”, najviše govori o tome tko, u stvari, ugrožava budućnost obrazovanja, te tko je nazadan, nedemokratičan i totalitaran…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI