Hoće li Mamić, umjesto u zatvor, guliti krumpire dokaže li korumpiranost šest sudaca?

Hipotetski, pokaže li se da su optužbe koje je Miljević iznio u javnosti relevantne i točne, odnosno prokaže li njegov branjenik Zdravko Mamić šest korumpiranih sudaca nakon što je prozvao suca Vrhovnog suda Đuru Sessu, hoće li za uzvrat umjesto u zatvor Maminjo biti nagrađen guljenjem krumpira, kao svojedobno bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković, jer je prokazao bivšeg gazdu Ivu Sanadera.

Ni afera Borg ni lažne SMS poruke ni brojne druge afere koje su prethodnih mjeseci i godina punili hrvatski medijski prostor nisu, čini se, toliko uzburkale hrvatsku javnost, političku scenu i nadležne državne institucije kao optužbe odvjetnika Zdravka Mamića, Veljka Miljevića, protiv šest korumpiranih sudaca za koje Mamić navodno zna da primaju mito. Gostujući u Vijestima RTL-a, u nedjelju 21. srpnja ove godine, odvjetnik Veljko Miljević je izjavio kako je njegov branjenik Zdravko Mamić na press konferenciji koju je prvo sazvao, a onda otkazao htio imenovati suce za koje on zna da su korumpirani i da primaju određena sredstva za ono za što ne bi smjeli primati. Htio je imenovati šest sudaca za koje je odlučio ukazati da su korumpirani, ali ga je Miljević u zadnji trenutak zaustavio u tom naumu. Ipak, čini se za kratko, jer Mamić nije mogao izdržati, pa je u iščekivanju odluke suda BiH o njegovu izručenju, pred znatiželjnim novinarima ispalio pravu bombu: „Jedan od korumpiranih sudaca je šef Vrhovnog suda Đuro Sessa!“

Iako o imenima ostalih pet sudaca nije želio govoriti, jer kao što reče „ne kanim si natovariti neke dodatne kaznene prijave, ali sigurno ću u jednom trenutku izvući najteže oružje“,rekao je Mamić novinarima u Sarajevu. „Ali jedan od tih šest sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, poručujem mu je da je nepošten, pokvaren, korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda. Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju“, kazao je Mamić, prije nego li je sud u BiH donio odluku da nema elemenata za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Đuro Sessa šokiran i osupnut

Prozvani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa odmah je odgovorio na optužbe Zdravka Mamića da je nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda.

„Meni je žao što čovjek s kojim sam se sreo dva puta u prolazu može i ima dovoljno hrabrosti da tako nešto kaže. Na to ne mogu ništa odgovoriti nego – sretno mu bilo sa svim što radi. U svakom slučaju to je vrlo ružno i nije dostojno nikoga pa ni nekoga tko se nalazi u takvoj situaciji kao Zdravko Mamić“, kazao je Đuro Sessa za N1 televiziju.Upitan koliko su Mamićeve optužbe opasne, kazao je: “Opasne su ukoliko se budu uzimale za ozbiljno. Ako se bude uzimalo u obzir tko govori, a ne što govori, onda neće biti opasne, nego će ih se uzeti onakvima kakve one zaista jesu.“ Kazao je Sessa također kako trenutno ne namjerava poduzeti korake protiv Mamića.

„Ne planiram ništa. Šokiran sam i osupnut. Vidjet ću što ću učiniti kada vidim što je sve točno rečeno.“

Tako je ova Mamićeva optužba na račun predsjednika Vrhovnog suda RH bila samo nadogradnja prethodnoj Miljevićevoj ‘bombi’ o korumpiranim sucima iznesenim u Vijestima RTL-a. Miljević je, pak, tom prigodom odbio pojasniti radi li se o sucima u čijem je podmićivanju sudjelovao Zdravko Mamić. Rekavši da se radi o sucima od „srednjega do visokog nivoa“, Miljević je odgovorio da “nije bilo samo o tome riječi, nego je bilo riječi o tome da se zna po prilici u kuloarima koji suci su spremni na takvu djelatnost i koji u njoj sudjeluju”. Na pitanje novinarke Ivane Ivande “radi li se o osječkim sucima koji su sudili Mamiću u Osijeku”  Miljević je odbio odgovoriti. “Neću vam toliko reći”, odgovorio je odvjetnik.

Oštra reakcija Uskoka

Miljević je dalje pojasnio kako je istina da je Mamiću zabranio da održi presicu jer bi sam sebe izložio ‘bijesu struktura’. “Pitao sam ga: Zdravko, što ćeš ti time, osim dva dana slave, koje već imaš previše, dobiti. Dobit’ ćeš dvije nove kaznene prijave koje će meni otežati apsolutno obranu u ovim dosadašnjim predmetima“.

Međutim, usprkos upute svome klijentu da ne izlazi u javnost s takvim informacijama, Miljević je izrazio nezadovoljstvo time da ga nitko od nadležnih struktura koje se bave suzbijanjem korupcije, nakon ovih informacija, nije pokušao kontaktirati i pitati kakve to informacije Mamić ima o korumpiranosti sudaca.

Podsjetimo, Mamić je početkom lipnja, nakon što je protiv njega bila potvrđena druga Uskokova optužnica, za ‘Provjereno’ u Međugorju izjavio da je bio u kontaktu sa sucima koji su mu sudili. Na ovakve teške optužbe Mamićeva odvjetnika Veljka Miljevića, oštro su reagirali iz Uskoka na optužbe zbog nezainteresiranosti: “Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela. Pretpostavljamo stoga da mu prilikom javnog iznošenja takvih tvrdnji, s kojima je sukladno njegovim navodima upoznat već neko vrijeme, prvenstveni interes nije bio da se one ispitaju bez ugrožavanja probitaka eventualnog kaznenog postupka”, priopćili su iz Uskoka podsjetivši kako je prvo takvo Mamićevo prijavljivanje korupcije u pravosuđu završilo.

Turudić: „Tvrdnje odvjetnika Miljevića treba uzeti ozbiljno“!

“Podsjećamo kako je njegov branjenik Zdravko Mamić, u lipnju prošle godine, na konferenciji za medije iznio navode o koruptivnim radnjama visokih pravosudnih dužnosnika odnosno o njihovim navodnim SMS porukama, a što se pokazalo lažnim. A predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa, prije nego li je Mamić iznio teške optužbe na njegov račun u svojoj je izjavi pak osudio istupe Veljka Miljevića.

„Bojim se da je na djelu nastavak besprizorne zloupotrebe medijskog prostora radi ostvarenja bolje pozicije u kaznenom postupku s daljnjim potkopavanjem sudbene vlasti i stvaranjem negativnog dojma o pravosuđu u cjelini.Pristrani bombastični istupi procesnih sudionika, u ovom slučaju branitelja, ne pridonose vjerodostojnosti pravosuđa niti pravičnosti postupka, pa će u ovom konkretnom slučaju biti zanimljivo hoće li se oglasiti i nešto poduzeti Odvjetnička komora. Osim toga, nije naodmet podsjetiti da je svatko dužan prijaviti postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a ne čekati da ga tijela kaznenog progona pozovu da podnese prijavu“, kazao je  Sessa.

A predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, inače dobar prijatelj Zdravka Mamića, s kojim je igrao nogomet, viđao se s njim na kavicama i proslavama rođendana, izjavio je za ‘Jutarnji list’ da tvrdnje odvjetnika Miljevića treba uzeti vrlo ozbiljno jer se radi o ozbiljnom i relevantnom odvjetniku koji je ujedno svojevrsni insajder. A ako to kaže predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, bez obzira na činjenicu njegova velikog prijateljstva sa Zdravkom Mamićem, onda bi sve nadležne institucije Miljevićeve optužbe trebale uzeti krajnje ozbiljno. Pogotovo nakon zadnjeg istupa njegovog branjenika Zdravka Mamića u kojem je teško optužio predsjednika Vrhovnog suda RH.

Miljević na udaru Dalije Orešković

Na stranu što odvjetnik Miljević uistinu želi postići takvim optužbama i kakve sve manevre još želi iskoristiti u obrani svojega klijenta Mamića, prokazivanje šest sudaca za korupciju trebao bi biti signal za uzbunu, odnosno signal nadležnim institucijama da svaku stavku temeljito provjere i s konkretnim činjenicama izađu u javnost. Jer ovakvo loptanje na relaciji odvjetnika Miljevića i pojedinih sudaca te Uskoka ne vodi ničemu, ali sigurno vodi daljnjem potkopavanju sudbene vlasti i stvaranju negativnog dojma o pravosuđu u cjelini. Stoga bi po nama institucije pod hitno trebale ispitati odvjetnika Veljka Miljevića i od njega zatražiti konkretna imena i prezimena navodnih korumpiranih sudaca, pa ako se pokaže da su njegove optužbe utemeljene, bila bi skinuta stigma o korumpiranosti sudaca u cjelini, jer u svakom žitu ima kukolja. Ukoliko se pokaže da je to bio samo još jedan u nizu manevara odvjetnika Miljevića u spašavanju svoga branjenika Mamića od izručenja Hrvatskoj onda bi predsjednica stranke Start Dalija Orešković bila u potpunosti u pravu kada je na Facebooku oštro osudila optužbe odvjetnika Zdravka Mamića, Veljka Miljevića, protiv šest korumpiranih sudaca za koje Mamić navodno zna da primaju mito: „Kao predsjednička kandidatkinja, ali i kao odvjetnica zalažem se i borim za nultu snošljivost prema svim oblicima korupcije, posebice one političke i pravosudne. Ističem da korupcija nije anonimna. Ona uvijek ima svoje lice, svoje ime i prezime, svoj identitet. Stoga osuđujem postupak kolege odvjetnika Veljka Miljevića koji je u ime svog klijenta, inače bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića, donatora i pokrovitelja većeg broja večera Kolinde Grabar Kitarović, svojom izjavom o šest neimenovanih korumpiranih sudaca sve hrvatske suce i sudstvo u cjelini izvrgnuo javnom sramoćenju“, napisala je u komentaru.

Mamić kao Čobanković

I doista, gruda optužbi Mamićeva odvjetnika Veljka Miljevića toliko se zakotrljala da je, čini se, više nitko ne  može zaustaviti. Pogotovo nakon Mamićevih najnovijih optužbi na račun suca Vrhovnog suda RH Đure Sesse. Ili će Miljević nadležnim institucijama istresti dokaze na stol, s imenima i prezimenima šest korumpiranih sudaca ili će, u suprotnom, morati snositi teške posljedice za tako teške optužbe bez pokrića. No, insajderi tvrde, da se tako iskusan i vješt odvjetnik kakav je nesumnjivo Veljko Miljević ne bi izlagao tolikom riziku i javno prozivao korumpirane suce, bacajući rukavicu u lice Uskoku ali i cjelokupnom hrvatskom pravosuđu.

Uostalom i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić izjavio je za ‘Jutarnji list’ da tvrdnje odvjetnika Veljka Miljevića treba uzeti vrlo ozbiljno jer se radi o ozbiljnom i relevantnom odvjetniku koji je ujedno svojevrsni insajder.  Na ovom mjestu valja podsjetiti kako je još 2016. godine u svom izvješću SOA  upozorila da korumpirani hrvatski suci „najozbiljnije ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje“. Dakle, ni SOA nije navela imenom i prezimenom koji su to korumpirani hrvatski suci, niti su tada nakon tog izvješća reagirale nadležne institucije, kao što su to učinile sada kada je o navodnoj korumpiranosti šest sudaca progovorio odvjetnik Miljević.

Hipotetski, pokaže li se da su optužbe koje je Miljević iznio u javnosti relevantne i točne, odnosno prokaže li njegov branjenik Zdravko Mamić šest korumpiranih sudaca i nakon što je prozvao predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, hoće li, za uzvrat umjesto u zatvor biti nagrađen guljenjem krumpira, kao svojedbno bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković, jer je prokazao bivšeg gazdu Ivu Sanadera. Pitanje je, je li prokazivanje šest korumpiranih sudaca ekvivalent za Mamićevu slobodu, odnosno je li opasnije biti korumpirani nogometni menadžer ili korumpirani sudac?

 

Čitav niz važnih sudaca ne može demantirati bliskost s Mamićem!

O Mamićevoj umreženosti u političke i sudske krugove godinama su pisali gotovo svi relevantni mediji. Čitav niz važnih sudaca (s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu Ivanom Turudićem je stari prijatelj, a Jasnu Smiljanić, kao i niz drugih, plaćao je jer su sjedili u nekom tijelu HNS-a) ne može demantirati bliskost s njime. Tako je tjednik ‘Nacional’, prije tri godine razotkrio i vezu Zdravka Mamića sa sutkinjom Ustavnog suda Slavicom Banić. Naime, Paško Dodić, zlatar iz zagrebačkog kvarta Dubrava, upoznao je svog dugogodišnjeg prijatelja i tada najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića sa sutkinjom Ustavnog suda Slavicom Banić. To su za Nacional ispričala dva izvora bliska Dodiću. Njih dvoje upoznali su se u Dodićevu kafiću ‘Gold’, a tom prilikom za istim stolom sjedilo je desetak ljudi, uključujući i Dodića, ali i jednog poznatog hrvatskog novinara. Mamić je te večeri prema Slavici Banić bio uljudan i nije s njom pretjerano komunicirao. Nedugo potom Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) počeo je provoditi istragu o tome tko je neovlašteno razotkrio tajne mjere kontrole telefona sutkinje Ustavnog suda Slavice Banić i sabotirao važnu antikorupcijsku istragu. U taj veliki nezapamćeni skandal umiješan je bio i Zdravko Mamić. Istražna tijela imala su ozbiljne indicije da su Mamić, od ranije pod istragom zbog porezne utaje, i ustavna sutkinja Banić uključeni u moguće počinjenje kaznenog djela. Mjere su zakonito odobrene kao dio šire kriminalističke istrage, koja je doslovno sabotirana nakon manje od 24 sata od trenutka aktiviranja nadzora telefona spomenute sutkinje.

Što je tada povezivalo tadašnjeg vlasnika NK Dinama i sutkinju Ustavnog suda? Jako je izgledno, pisali su tada mediji, da je riječ o podzemnoj akciji rušenja Zakona o sportu koji je donijela Vlada. Zdravka Mamića posebno su zabrinjavala dva članka tog zakona, a zbog jednog (članak 13.) HDZ je u Saboru tvrdio da je cijeli zakon napisan samo zbog jednog čovjeka – Zdravka Mamića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljević i Mamić jedno, a Omejec i Derenčinović drugo!

Zdravko Mamić je novinarima u BiH u lipnju ove godine, a u povodu novog zahtjeva za izručenje iz Hrvatske rekao da su ga “pravni autoriteti poput profesora Davora Derenčinovića i Jasne Omejec uvjeravali kako druga optužnica protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku neće biti potvrđena, no na kraju se to ipak dogodilo”, prenijeli brojni portali kod nas i u BiH. Dok su se neki pitali kako je moguće da ugledni profesori takvo što mogu tvrditi makar i samo pred Mamićem, upućeniji su pretpostavili da je riječ o Mamićevoj interpretaciji ustavnopravne i kaznenopravne ekspertize koje su dvoje spomenutih profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta te još nekolicina drugih profesora radili na traženje Mamićeva odvjetnika Veljka Miljevića.Odvjetnik Miljević još je lani i u intervjuu za ‘Večernji list’ rekao da je te ekspertize, kao i mišljenja drugih pravnih stručnjaka, koristio kako bi potkrijepio tezu da Sven Mišković nije bio ovlašteni uskočki tužitelj koji je mogao potpisati optužnicu protiv Mamića.

Prof. dr. sc Derenčinović potvrdio je da je uz kolegu s fakulteta potpisao pravnu ekspertizu u kojoj je iznio svoj stručni stav o pravnim pitanjima, ali navodi da nije nikad, pa ni u tom slučaju, uvjeravao ikoga u bilo što niti mu takvo što pada na pamet. “S gospodinom Mamićem nikad se nisam susreo niti sam s njim osobno razgovarao o ikakvoj optužnici”, rekao nam je Derenčinović. Profesorica Omejec kratko nam je odgovorila: “Ne znam ni o kojem predmetu govori g. Mamić ni o čemu je riječ. Nikada ništa u tom smislu nisam rekla nikome. S gospodinom Mamićem nemam nikakvih kontakata”, odgovorila je Jasna Omejec.

 

 

Mamić lobirao da njegov prijatelj Turudić, a ne Sessa, postane predsjednik Vrhovnog suda RH! 

Točno prije dvije godine za predsjednika Vrhovnog suda RH izabran je Đuro Sessa. A jedan od kandidata za tu visoku funkciju bio je i aktualni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. I dok se vodila mrtva utrka između Đure Sesse i Ivana Turudića, za ovog potonjeg da postane predsjednik Vrhovnog suda žestoko je lobirao njegov prijatelj Zdravko Mamić. Naime, Mamić je u tom trenutku, svoju jedinu slamku spasa vidio u izboru svoga prijatelja suca Ivana Turudića za predsjednika Vrhovnog suda. Inače, Turudićeva velika prepreka da bude izabran za predsjednika Vrhovnog suda bilo je upravo njegovo prijateljstvo s kontroverznim tadašnjim gazdom Dinama i hrvatskog nogometa Zdravkom Mamićem. Iako je Turudić naglašavao kako se maksimalno distancirao od svake odluke koja je donesena u postupcima protiv Mamića, činjenica je da je postupak za malverzacije u Dinamu premješten iz Zagreba u Osijek baš zbog dubokih veza ne samo Mamića i Turudića, već i HNS-a i drugih zagrebačkih sudaca koji redovito primaju lijepe honorare za sudjelovanje u arbitražama i drugim tijelima Nogometnog saveza. A i činjenica   da će se suđenje Mamiću i ostalima, nakon presude, svakako naći po žalbama na Vrhovnom sudu, bio je sasvim dovoljan razlog da Mamić iz petnih žila lobira za svoga prijatelja Turudića. Stoga i nije čudno što je Mamić toliko ljut na Đuru Sessu, pa s tim u svezi i njegove optužbe na Sessin račun treba promatrati i iz ovoga kuta.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI