GOTOVO JE! Italija dobila novu vladu: Desnica ispala iz igre, nema više Salvinija

Twitter Screenshot

Politički vođe talijanske Demokratske stranke (PD) i populističkog pokreta Pet zvjezdica objavili su da su postigli dogovor o formiranju nove koalicijske vlade.

“Smatramo da vrijedi probati,” rekao je Nicola Zingaretti iz Demokratske stranke nakon sastanka s predsjednikom koji se održao u srijedu, piše BBC. Srijeda je ujedno bila i zadnji rok za postizanje bilo kakvog dogovora.

Dogovoreno je da će Giuseppe Conte, koji je nedavno podnio ostavku zbog sukoba s Matteom Salvinijem, opet biti premijer. To znači da Salvini ide u opoziciju.

Planirana zajednička vlada bit će na vlasti do idućih parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati 2023. godine.

Dvije političke stranke koje su povijesno bile jaki suparnici, održavale su intenzivne pregovore nakon što je prošlog tjedna došlo do raspada prethodne koalicijske vlade, navodi BBC.U utorak je vođa Pokreta pet zvjezdica Luigi Di Maio pozdravio ono što je opisao kao voljnost Demokratske stranke da prihvate Conteovo ponovno imenovanje.

“U teškim trenutcima poput ovih, izbjegavanje naše odgovornosti da imamo hrabrosti da pokušamo ovo je nešto što si ne možemo priuštiti,” rekao je Zingaretti.

Predsjednik Sergio Mattarella, koji je u Rimu održao sastanke s vođama navedenih političkih stranaka s ciljem nalaženja rješenja za politički krizu, pozvao je Contea na sastanak koji bi se trebao održati u četvrtak ujutro.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI