DOGOVORI IZNENADA PREKINUTI! Dva ‘brda’ pred novim velikim sukobom, jer Milanović ne misli popustiti

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dogovor je možda trebalo čekati, no strasti između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića ipak su se smirile, pa bi kako za sada stvari stoje predsjednikov kandidat za predsjednika Vrhovnog suda sudac Radovan Dobronić trebao biti potvrđen i u parlamentu, među saborskim zastupnicima HDZ-a.

Mimo Plenkovićeve volje, i uz višemjesečno otezanje te raspisivanje poziva, vladajući dvojac uspio je barem donekle zakopati ratne sjekire, iako je doduše Dobronić izabran bez službenog dogovora i sastanka dvaju državnika.

Predsjednik je predložio Dobronića, a Plenković mu je na koncu popustio, međutim, pred njima je dogovor oko veleposlaničkih mjesta te je upraženjene fotelje ipak nemoguće popuniti bez da se njih dvojica prethodno ne usuglase. Svjesni su toga u oba tima, a razgovori na tu temu traju posljednja dva mjeseca. Započeli su ih naime predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić i resorni ministar Gordan Grlić Radman, no čini se kako ni njih dvojica nisu uspjeli pronaći zajednički jezik pa su razgovori naprasno prekinuti.


No na Pantovčaku objašnjavaju kako su se oni složili s imenima koje je predložio ministar vanjskih poslova te da je sad na potezu Vlada. A sada se tu očekuju novi problem, a moguće i nove trzavice. Naime, Vlada bi se trebala očitovati o ljudima koje je Milanović predložio za određene diplomatske destinacije, no Plenković bi u ovom slučaju mogao ponovno pokušati dokazivati svoju premoć nad predsjednikom te se uvući u nove konflikte.

U predsjednikovom Uredu prilično su rezolutni te kažu da Milanović neće odustati od prvotnog dogovora, odnosno da ne pristaju na to da zbog imenovanja Dobronića predsjednik ostane bez svojih kandidata iz veleposlaničke kvote.Znaju to vrlo dobro i u premijerovom timu, no naglašavaju kako je Plenković nepredvidiv te da odluke koje su za njega osobno važne uglavnom donosi samostalno, s posebnim naglaskom na vanjsku politiku koja je posebice u premijerovom fokusu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI