Detalji izvješća Visokog predstavnika u BiH: Dodik dovodi u pitanje Dayton, a hrvatske predstavnike za stanje u Federaciji

screenshot

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko podnio je Vijeću sigurnosti UN-a svoje izvješće o stanju u BiH. Teško se može pronaći išta novo jer razlog za radost imaju sarajevski političari.

Naime, i u ovom izvješću iznio je stajalište o Miloradu Dodiku te iznio niz kritika.

“Dodik dovodi u pitanje Daytonski mirovni sporazum te teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Ukazao je također i na spominjanje “mirnog razlaza” te na pozive na povlačenje međunarodnih vojnih snaga”, stoji u izvješću.


Inzko također napominje kako se ozbiljno trebaju shvatiti prijetnje Narodne skupštine Republike Srpske.

Navodeći različite poglede na izmjene izbornog zakonodavstva između SDA i HDZ-a BiH, Valentin Inzko ističe kako HDZ BiH inzistira na “legitimnom predstavljanju”.“To bi zahtijevalo daljnju etnizaciju sustava redefiniranjem izbornih jedinica u Federaciji na osnovi etnoteritorijalne podjele ili etničke deklaracije birača s popisa stanovništva 2013., dok SDA favorizira model po kojem se zastupljenost proširuje na ostale i na građane, u kojem se mora osigurati ravnoteža između kolektivnih i individualnih prava, a uloga i odgovornosti Doma naroda u Federaciji trebaju se reducirati kako bi se izjednačile s onima iz Vijeća naroda RS-a”, navodi Inzko.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI