Brkićeva i Plenkovićeva miljenica Dijana Zadravec želi biti nova ministrica zdravstva

Foto: HDZ Trešnjevka

Milan Kujundžić je u najnovijoj Plenkovićevoj rekonstrukciji vlade preživio smjenu što ne znači da neće – na ovaj ili onaj način - otići već najesen kako bi se izbjegla rasprava u Saboru o njemu i stanju u zdravstvenom sustavu. A i nasljednica već čeka!

‘Od najboljeg doktora do najlošijeg ministra’ – tako bi se nekako mogla sažeti životna putanja HDZ-ova Milana Kujundžića, čovjeka čiji resor puca pod težinom nagomilanih problema. Istini za volju, problemi nisu od jučer. Hrvatsko zdravstvo dva desetljeća zbog nebrige i nemara političkih elita koje su se smjenjivale na čelu države profilira se u rak ranu društva i to do te mjere da ga danas potpuno argumentirano možemo okarakterizirati kao pacijenta na umoru. Nizali su se ministri a s njima i prazna obećanja, no prijeko potrebnu reformu zdravstvenog sustava koju su svi slavodobitno najavljivali iz teorije u praksu baš nitko nije proveo.

Kako u stvarnom životu izgleda slika hrvatskog zdravstva, nacija je svjedočila prije nekoliko tjedana, kada je medijske stupce punila sudbina nesretnog obrovačkog doktora Gorana Jusupa. Prljava bijela kuta i oprema kao iz starih jugoslavenskih filmova – da baš je to naša realnost. Baš to je ta dugo najavljivana reforma u kojoj su liječnici i pacijenti prepušteni samima sebi i svedeni na dobru volju doktora i ostalih medicinskih djelatnika koji se bore do iznemoglosti ili pak bježe glavom bez obzira u bijeli svijet koji ih prima raširenih ruku, dajući im privilegije o kojima u našoj političkoj močvari njihovi kolege mogu samo sanjati. No, da je voda zaista došla do grla, i da je vrijeme za konkretne rezove i poteze, potvrđuje i kočnica koju su nedavno odlučile povući veledrogerije, kada su se zbog milijunskih dugovanja odlučile na radikalan korak, pa su tako zaprijetile neisporukom lijekova – ovaj puta ozbiljnije no ikad. Dok struka i liječnici ustaju ne noge upozoravajući na ozbiljne posljedice koje bi tim činom mogle nastati, naš doktor Milan, mirnim, gotovo svećeničkim glasom poručuje da nema razloga za brigu. Baš kao što je prije nekoliko mjeseci tvrdio da nema brige, iako ljudi po cesti umiru jer im umjesto liječnika, hitnu pomoć na cesti pružaju medicinske sestre, nema brige ni za bolesnu djecu ni za manjak kadrova u zdravstvu. Ne brinu dr.Kujundžića ni propusti njegovih kolega uslijed kojih pacijenti umiru. Kujundžić se po svemu sudeći oko toga ni ne stiže brinuti, jer brige koje njega more one su oko vlastite fotelje.

Vražji preferencijalni glasovi

Naime, u najavljivanoj rekonstrukciji Vlade, koju je ekskluzivno najavio tjednik ‘7DNEVNO’ još prije nekoliko mjeseci, a potom potvrdio i sam premijer Andrej Plenković baš se Kujundžića najviše spominje u kontekstu bivših ministara. A da bi Plenkovićeva metla uskoro mogla pomesti ovog nesuđenog predsjednika Republike iz imotskog kraja, dade se naslutiti i iz toga što se u političkom prostoru gotovo svuda i u svakoj prigodi progovara o Kujundžićevoj zamjeni. Jedno od imena koje najozbiljnije kotira, ono je plavokose čakovečke doktorice Dijane Zadravec. Ova se dama već dulje vrijeme hvalila na društvenim mrežama svojom prisnošću s premijerom Plenkovićem i to njih dvoje zapravo nikada nisu ni krili. Štoviše, ona je Plenkoviću čuvala leđa i komplimentirala mu u kampanji za posljednje parlamentarne izbore, i to gdje god je stigla pa i na vlastitom facebook profilu. Za to vrijeme, šef Vlade je njoj otvarao prostor da uskoči u ministarsku fotelju šaljući je s dr. Dragom Prgometom na sučeljavanja u kojima se govorilo o zdravstvu.

Plenkovićev se plan, međutim, izjalovio onoga časa kada su stigli rezultati parlamentarnih izbora. Doktorica Zadravec koja je na izborima sudjelovala u Plenkovićevoj prvoj izbornoj jedinici osvojila je dvjestotinjak preferencijalnih glasova, za razliku od Kujundžića koji je iskočio kao jedan od HDZ-ovih kapitalaca kada su u pitanju preferencijalni glasovi. Stoga šef Vlade nije imao previše prostora za manevar, a neumoljive brojke rezultirale su time da danas zdravstveni resor vodi Kujundžić.No, baš kao što onda nije bilo moguće ignorirati brojke, tako danas nije moguće ignorirati probleme u zdravstvu koji su se nanizali pod Kujundžićevom palicom, a to će Plenkoviću poslužiti kao argument za to da se oprosti sa dosadašnjim ministrom, a njegovu ulogu pak prepusti liječnici Zadravec čije bi ime moglo pozitivno odjeknuti i u konzervativnom djelu HDZ-a, jer je ova dama bliska i sa drugim čovjekom stranke Milijanom Brkićem, kojega je u nekoliko navrata zaprimala u Vinogradskoj bolnici, gdje je ovaj – podsjetimo – hospitaliziran zbog gubitka svjesti. Uz to, Zadravec je prisna i sa ministrom gospodarstva Darkom Horvatom.  Njih su dvoje stasali pod istim čakovečkim suncem, a zlobnici će reći kako je baš taj, međimurski ogranak HDZ-a, zaslužan za to što se Zadravec iz rodnog Čakovca preselila u bijeli Zagreb grad. U svojem je kraju doktorica Zadravec poznata i zbog braka s uglednim ginekologom Benjaminom Podoreškim, a kako ljubav nije potrajala, ona se nakon razvoda seli u metropolu. Da biti lijepa, a ujedno i sposobna žena nije lako svjedoče glasine onih koji lijepoj Dijani očigledno ne opraštaju uspjeh. Naime, zlobnici su jedno vrijeme tvrdili da je u svojoj Vinogradskoj bolnici iznimno omražena i nekolegijalna, a osim toga, neki su otišli korak dalje podmećući joj tvrdnjama da ispod stola uzima novac od farmaceutskih lobija, odnosno dobavljača lijekova i medicinske opreme, koji joj se isplaćuju preko raznih seminara i edukacija. Međutim, te glasine nikada nisu potvrđene, kao što nikada nisu potvrđene niti nesuglasice s ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice dr.Marijom Zovakom, na čiju je fotelju navodno pretendirala. Čak štoviše, upravo je dr. Zovak prvi skočio u obranu kolegice kada se javnim prostorom proširila priča o tome da ova liječnica radi bez licence, što je i sama potvrdila. No, Zovak je tada tvrdio kako se radi o protokolarnoj greški jer kolegica ima sve uvjete za produljenje licence, a Zadravec je pak objasnila kako greška nije njena već od Hrvatske liječničke komore, koja je nije obavijestila o tome da joj licenca istječe. Kada se sjetila da bi do toga moglo doći sama se javila Komori.

Usta na usta

Da Zadravec ima potencijala za rukovođenje Ministarstvom zdravstva može se iščitati i iz njene bogate biografije koja djeluje besprijekorno i iznimno ambiciozno. Naime, ova je dama s doktorom Ivanom Krolom koautorica udžbenika ‘Dentalna radiologija’. Rođena je 1973.godine, a skoro 30 godina posvetila je školovanju. U skladu s tim, nakon osnovne i srednje škole upisuje Medicinski fakultet, a zatim i četiri godine provodi na specijalizaciji iz radiologije, dvije godine na subspecijalizaciji neuroradiologije, a tu pak priča ne staje jer je još dvije godine uložila u stjecanje europske diplome iz neuroradiologije koju u Hrvatskoj posjeduju tek rijetki. U konačnici, tri godine Zadravec provodi i na doktorskom studiju. Po završetku Medicinskog fakulteta Zadravec je specijalizaciju započela u čakovečkoj Županijskoj bolnici, a drugi dio specijalizacije odradila je u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici. Nakon specijalizacije, javila se na natječaj u Vinogradsku, a to je onda rezultiralo jednim, tipično hrvatskim apsurdnom, jer je morala vratiti dug čakovečkoj bolnici koja je financirala početak njene specijalizacije. Birokratska zavrzlama i suludo zakonodavsto primorali su je da vrati oko 40 tisuća eura, a tada je prema vlastitom priznanju razmišljala da ode iz Hrvatske. Dijanin je otac radio kao građevinac po Njemačkoj i Rusiji, ali ona je od rada u inozemstvu, usprkos atraktivnom ponudama ipak odustala. Jedne je prigode priznala kako su ona i brat odgajani u katoličkom duhu, svake su nedjelje odlazili u crkvu.

„Svoje javne nastupe praktički sam uvježbala u crkvi, jer sam od devete godine čitala na misi“, priznala je jednom prigodom dodajući da snagu crpi iz vjere i obitelji. Kada je pak o liječničkoj profesiji riječ, tu je Zadravec prilično rigorozna. Njen je stav da se liječnik treba ponašati kao uzor pacijentima pa ona zato niti pije, niti puši, a osim toga bavi se trčanjem i rukometom. Vozi Mercedes, a nedavno je kupila i Mini Coper kabriolet. Kolege govore kako joj golubovi ili vrane sada ‘kakaju’ po platnenom krovu od Mini Morisa, pa bi najmanje što bi moglo napraviti ravnateljstvo bolnice za svoju uglednu liječnicu je postavljanje nadstrešnice na njenom parkirnom mjestu.

I simpatije prema HDZ-u jedne je prigode opisala kao dio obiteljske tradicije, a u stranci je pak opisuju kao dobar potencijal za ministricu i stoga što bi s njom Plenković u Vladu uveo više žena, što u djelu vladajuće stranke smatraju mudrim potezom. Kada je o politici riječ, za Zadravec se ne može reći da je iskusna. U stranci je svega nekoliko godina, na izborima se baš i nije proslavila, premda je nizala komplimente na račun šefa Plenkovića. Ali mrežu poznanstava je stekla i to joj se ne može osporiti. Plenković je na koncu taj koji je Dijanu Zadravec prepoznao kao ženu s potencijalom, a taj potencijal bi kako za sada stvari stoje vrlo skoro mogla pokazati kao buduća ministrica zdravstva, kojemu je infuzija ionako odavno potrebna. A to će sigurno podržati i Brkić. A onda se zna!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI