Andrija Mikulić ima ilegalni biznis na Jadranu koji nosi ime njegove supruge Renate!

7dnevno

Apartmani Renata u ponudi su više domaćih i stranih booking agencija i premda se mogu iznajmiti za 68 dolara za noć preko interneta u imovinskoj kartici HDZ-ova zastupnika nema nigdje ni traga dobiti od tog privatnog biznisa

Predsjednik Zagrebačke skupštine i HDZ-ov saborski zastupnik Andrija Mikulić u svoju imovinsku karticu upisao je nekretninu u Vantačićima pokraj Malinske na Krku. Saborskom povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa dostavio je podatak kako je tu nekretninu površine 180 m. četvornih dobio u nasljedstvo te da na njoj nema hipoteku. Pretragom u telefonskom imeniku doznali smo adresu Mikulićeve jadranske destinacije. Radi se o vilu u ulici Prhovićeva u Vantačićima. Kada smo “uguglali” tu adresu dobili smo potvrdu kako je HDZ-ov prvak u zg. gradskoj skupštini utajivač prihoda a samim tim i poreza. Naime, prilično lako bilo je detektirati podatak da se Mikulićeva krčka destinacija nalazi u ponudi brojnih booking agencija koje preko interneta nude apartmane pod najam.

Tako se Mikulićev apartmanski “raj na zemlji” može unajmiti on-line preko inozemnih agencija: Agoda.com, preko najpoznatijeg Booking.com, zatim Tripadvisora, J2ski.com i mnogih drugih ali i preko turističke agencije Kralj iz Krka.S obzriom da pretraga i otkriće ilegalnog turističkog biznisa HDZ-ova zastupnika Andrije Mikulića nije bila “nemoguća misija” postavlja se pitanje zašto nitko u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, dakle ljudi koji su plaćeni iz državnog proračuna, da utvrde jesu li podaci koji im dostavljaju političari u formi imovinske kartice točni i cjeloviti, nije u ovom ali i brojnim drugim slučajevima pokušao detektirati dužnosnikovu obmanu. Naime, da je samo netko od osoba koje su plaćene za taj posao proveo postupak provjere na internetu lako bi otkrio kako je Andrija Mikulić jedan u nizu hrvatskih političara obmanjivača koji s lakoćom proziva s govornice svoje političke konkurente a da pri tom nije pomeo ispred vlastitog praga.

Kako se Musa odužio svom političkom mentoru Mikuliću

Andrija Mikulić Povjerenstvu je dostavio ukupno 7 imovinskih kartica. S obzirom da su neke kartice bile nepotpune Povjerenstvo je donijelo ukupno 4 odluke i 1 mišljenje koje se odnosilo na njega. Mišljenje je donešeno u veljači 2016. i njime je Mikuliću bilo dopušteno da bude istodobno zastupnik u Hrvatskom saboru te član Povjerenstva za utvrđivanje rezervi mineralnih sirovina. To je mišljenje potpisala bivša predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.Potom je u travnju 2018. pokrenut postupak protiv HDZ-ova gradskog skupštinskog prvaka u trenutku kada je nova šefica tog povjerenstva postala Nataša Novaković. Protiv Mikulića pokrenut je postupak zbog toga što nije naveo podatke o imovini i prihodima supruge u zakonskom roku te nepotpunosti vezane uz otplatu luksuznog Mercedesa uzetog na leasing u iznosu od 32.500 eura. Proces je završio konačnom odluku kojom je Mikulić kažnjen s 2.000 kuna. Iz teksta odluke jasno je kako djelatnici Povjerenstva imaju zakonski propisane obveze prema Zakonu o sprečavanju sukobu interesa a to je utvrditi činjenice i poduzimati provjere o podacima koje dužnosnici dostave u formi imovinske kartice.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će u Povjerenstvu reagirati nakon objave ovog članka koji će razotkriti ilegalne prihode saborskog zastupnika Andrije Mikulića i njegove supruge Renate. Inače, ljepša polovica obitelji Mikulić i majka dvije kćeri, već je bila metom medijskih natpisa kada je otkriveno kako je zahvaljujući nepotizmu dobila unosno namještenje. Radilo se o člancima poput: ” Istražuje ga USKOK, a Vlada mu priprema četverogodišnji” u kojem je opisivano kako se HDZ-ovac Mario Musa odužio svojem političkom mentoru, Andriji Mikuliću tako što je u Pružnim građevinama zaposlio njegovu suprugu Renatu kao šeficu. Inače, iz aktualne imovinske kartice razvidno je kako je gospođa Mikulić i prije toga bila dobro uhljebljenja u Croatia osiguranju. Tamo je imala brutto plaću od 248.600 kuna na godišnjoj razini. Njezina primanja u Pružnim građevinama iznose 252.712 brutto kuna na godinu.

Muljanje i varanje države na eksploataciji kamena

Inače, Jutarnji je u prosincu 2016. objavio članak Denisa Kuljiša o Mikuliću znakovitog naslova “Od sumnjive rudarske ekipe do prvog zagrebačkog HDZ-ovca”, koji se, tom prigodom, pozvao na svoj članak iz Globusa objavljen 2008. godine o velikoj aferi u Ministarstvu poduzetništva. Tako Denis Kuljiš piše:“Na prvi pogled dr. Dragan Krasić bavio se istraživanjem mračnih detalja iz poslovne biografije rudarskog inženjera koji je u međuvremenu postao doktor znanosti. U tom je članku secirano kako je Mikulić profitirao preko kolege Dragana Krasića, rodbinski povezanog s dugo godina moćnom Šimom Krasić i to tako što je s njegovom suprugom otvorio tvrtku Adriakamen.

Zanimljivo je kako je ta tvrtka osnovana na adresi Hlebinski odvojak 9 na kojem Mikulić posjeduje jednu od svoje dvije zagrebačke nekretnine. Kuljiš je u članku elaborirao kako je Mikulić s partnericom Ozanom Krasić muljao i varao državu na ekspolataciji kamena. Citiramo dijelove njegova teksta u kojem podsjeća kako je prvi članak objavio u Globusu 2008.”Kad je članak izašao u Globusu, gdje je sve to bilo nadugo i naširoko elaborirano i ilustrirano fotografijom džipa Mercedes ML koji voze samozatajni supružnici, Sanaderova je Vlada smjesta smijenila Krasića i Mikulića. Zatim je pala, a premijer i ministar poduzetništva završili su u zatvoru. A što se dogodilo s protagonistima priče o “dragom kamenu”? Za vladavine Jadranke Kosor i Đure Popijača Krasić je odmah vraćen u Ministarstvo. Opet je dobio svoj stari posao načelnika Sektora rudarstva. Andrija Mikulić otišao je iz Državnog inspektorata (Sektor rudarstva), ali je došao u Ministarstvo da pomaže kumu, mužu svoje bivše partnerice, te postao član stručnog povjerenstva za dodjelu rudarskih koncesija! Nedavno je Slobodna Dalmacija objavila članak o njihovu starom slučaju iz 2009., koji nije nikakva afera jer nije utvrđeno protuzakonito djelovanje, nego je stvar zanimljiva i bizarna. Ta komisija uspjela je za samo jedan dan – istoga dana kad je molba zaprimljena – izdati dozvolu za nastavak rada nekoj tvrtki s Brača. Vlasnik tvrtke bio je – Pavo Drpić, a direktor – Mirko Bauk, otac Arsena Bauka, koji dvije godine kasnije postaje ministar državne uprave.

Siva eminencija turbo-unosnih kamenolomskih koncesija

Mikulić je u međuvremenu počeo i postigao blistavu političku karijeru. još pod SDP-om postao je predsjednik Nadzornog odbora tvrtki HŽ Cargo i HŽ Infrastruktura te član Nadzornog odbora ZET-a i hotela Palace. Zatim je poslije lokalnih izbora 2013., kao predsjednik zagrebačkog HDZ-a, imenovan potpredsjednikom Gradske skupštine. Njegov drugi kum, Milijan Brkić Vaso, zamjenik predsjednika HDZ-a , sada ga, štoviše, zagovara kao kandidata za gradonačelnika na izborima 2017., iako je na prošlim lokalnim izborima stranka s Mikulićem na čelu dobila samo 14,7 posto glasova”, tako je Kuljiš u Jutarnjem opisao Mikulića iz svog kuta.

Iz tog te nekih drugih tekstova je jasno kako se u slučaju Andrije Mikulića radi o karijeristi i profiteru bez premca kod kojeg ideološke reference padnu u drugi plan ako se ukažu osobni interesi. To i najbolje objašnjava kako se u jednom “kremenko” biznisu u Hrvatskoj mogu u jednom trenutku naći HDZ-ov prvak a odmah potom otac bivšeg SDP-ovog ministra. U tom zanimljivom članku Kuljiš je opisao i zašto se Mikulić uvijek gurao u tijela koja odlučuju o rudarstvo i koncesijama i to u zemlji u kojoj je rudarstvo zamrlo. Objasnio je to činjenicom da se Mikulić tamo gurao zbog koncesija na kamen i odluka o više nego unosnom biznisu s eksploatacijom kamena. S obzirom da je postao član Povjerenstva koji o tome odlučuje kao saborski zastupnik, za što mu je Povjerenstvo dok ga je vodila Darija Orešković dalo legitimitet, jasno je da Mikulićeva moć nije ograničena samo na Zagrebačku skupštinu, Sabor i zagrebački HDZ nego bi se on mogao nazvati i sivom eminencijom rudarskih, odnosno turbo-unosnih kamenolomskih koncesija u Hrvatskoj.Ni ovo ljeto nije prošlo bez afera što se tiče HDZ-ova prvaka u Zagrebu. Tako su mediji u srpnju objavili kako je podignuta kaznena prijava jer je “Andrija Mikulić tražio pola milijuna eura mita za javnu rasvjetu u Zagrebu?” Istraga će pokazati jesu li navodi iz te kaznene prijave točni ili ne.

Ilegalni prihodi na moru

U međuvremenu Mikulić i njegova obitelj mogu bez skrupula uvećavati bogatstvo ilegalnim prihodima od iznajmljivanja apartmana. Prema navodima iz oglasa u apartmanu Renata sada je moguće prespavati za 68 američkih dolara na noć. Ukoliko turist sa sobom dovede kućnog ljubimca cijena raste za 10 dolara.

Prema je u imovinskoj kartici Mikulić naveo kako se nekretnina u Malinskoj na Krku prostire na 180 m. četvornih, snimke uvjerljivo svjedoče o većoj kvadraturi. Inače, začetnik iznajmljivanja bio je Mikulićev otac Drago. Tako smo pronašli podatak da je u vrijeme dok je on bio vlasnik iznajmljivao 8 ležaja u sobama i apartmanima.


“Prva dama” predsjednika zagrebačkog HDZ-a Renata Mikulić kao i njezin suprug očito imaju unatoč poslovima i funkcijama dostatno vremena za ilegalni obiteljski turistički biznis. Nakon objave ovog članka s nestrpljenjem se iščekuje potez Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Hoće li zatražiti od Andrije Mikulića dopunu podataka o prihodima od iznajmljivanja apartmana, hoće li pokrenuti postupak i kakav će biti pravorijek? Hoće li možda netko iz Porezne zamijetiti da saborski zastupnik ostvarije ilegalne prihode na moru i hoće li mu možda odrezati neku kaznu. Živi bili pa vidjeli – kaže narodna. Ukoliko netko krene temeljito skenirati ilegalne prihode Andrije Mikulića, kao i netransparentne dogovore koje može postići zahvaljujući svojim političkim funkcijama, možda se na margini i ispita i tvrtka koju je njegova nedavno udana kćer osnovala na kućnoj adresi prije udaje. Ta se tvrtka zvala njezinim imenom – Ana Marija Mikulić i nakon promjene prezimena u Gečević Mikulićeva ju je kćer prodala bogatom poduzetniku iz Dubrave Antunu Paliću. Tvrtka se sada zove Sperone – trgovina i više ne posluje na Mikulićevoj već na kućnoj adresi novog vlasnika Palića. Je li i tu bilo nekih zakulisnih interesa i dealova – znaju Mikulići i Palići. Možda o tome nešto više dozna i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Ono je dosad, u brojnim slučajevima, pokazalo kako je kao prevareni muž – zadnji saznaju ono što bi trebali znati prije drugih.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI