INŽINJERI OSTALI U ŠOKU: Slonova surla može usisati zrak brzinom od 540 km/h, što je 30 puta brže od ljudskog kihanja!

Screenshot/Youtube

Slonica stara 34 godine u zoološkom vrtu u američkoj Atlanti upravo je naučila inženjere kako pomicati vodu.

Njezina surla ne funkcionira kao obična slamka. Kako bi usisala vodu, ona proširuje taj organ, čime se smanjuje broj ušmrkavanja.

Slonovi su jedine žive kopnene životinje s toliko dugim nosom bez kostiju. Cijelom dužinom surle proteže se pregrada, čime nastaju dvije nosnice. No, kako se slonovi koriste tim mišićavim organom za hranjenje i danas je pomalo misterij.


Andrew Schulz, voditelj skupine strojarskih inženjera s Tehnološkog instituta “Georgia” u Atlanti, napominje da rijetko koja kopnena životinja usisava hranu koristeći se nečime što nije jednostavna snaga pluća.

Skupina je ultrazvukom opažala djelovanje surle iznutra. Pokazalo se da se raspoloživi obujam svake nosnice može mijenjati. Početni kapacitet bio je oko pet litara, ali mogao se povećati za 60 posto. Osim toga, inženjeri su izmjerili da je slonica mogla išmrkati oko 3,7 litara u sekundi. To je kao da voda istodobno istječe iz 24 glave tuša.U drugom pokusu, timaritelj je slonici ponudio male kockice korijena podzemne korabe. Kada su joj dali samo nekoliko kockica, pokupila ih je vrhom surle. No kada su joj ponudili hrpu kockica, prešla je na vakuumski način rada. Ovdje joj se nosnice nisu proširile. Umjesto toga, duboko je udahnula kako bi usisala hranu.

Na temelju količine i brzine vode koju je slon ušmrkao, Schultzova skupina procjenjuje da protok zraka kroz njezine uske nosnice ponekad može premašiti 150 metara na sat (540 km/h), što je 30 puta brže od ljudskog kihanja!

“Način kojim se slonovi koriste svojim surlama doista je fascinantan. Inženjeri su već dizajnirali robotske uređaje na istom principu. Nova otkrića Schultzove skupine mogla bi donijeti još učinkovitiji dizajn. Nikad ne znaš kamo će te bioinspiracija odvesti”, zaključuje biomehaničar John Hutchinson s Kraljevskog veterinarskog fakulteta (Hatfield, Engleska).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI