VRHUNSKA VINA IZ ‘KRALJEVSKIH VINOGRADA’: Na darovanom zemljištu Benediktinkama niču novi nasadi vinove loze

Izvor: Organizator

Na iznimno pogodnim terenima za uzgoj vinograda, iznad dijela Petrčana i turističkog naselja Punta skala, Zoran Pantalon je sa svojim ortacima 2010. iznajmio zemljište od zadarskih Benediktinki i krenuo u čišćenje i duboko zaoravanje krškog terena. Nekoliko mjeseci nakon toga, posadio je vinovu lozu. Kakvo je danas vino nastalo iz tih vinograda,  mogli su se uvjeriti sudionici tribine “Vrijeme je za…”, održane u prostorijama Češke besede u Zagrebu.

Izvor: Organizator

O počecima bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom, Pantalon je rekao kako je već 2012. brano prvo grožđe, ali u malim količinama. Vinariju je nazvao “Kraljevski vinogradi”.

Što to zapravo znači?

“Prije gotovo 900 godina, točnije 1066. Petar Krešimir četvrti je darovao spomenuto zemljište Benediktinki Čiki koja je na temeljima stare crkvice sagradila benediktinski samostan. Od tada pa sve do kraja Drugog svjetskoga rata benediktinke su obrađivale, a po nalazima na terenu od 17. stoljeća, i uzgajale vinovu lozu. Ponovno su ušle u svoj posjed 1996., a kada su iznajmile zemljište na 50 godina već se desetljećima tamo nije uzgajala vinova loza. Vinarija je tu činjenicu da je kralj Petar Krešimir darovao zemlju utkala u svoj naziv 2010. godine”, istaknuo je Pantalon.

Dodao je da je na 23 hektara površine zasađeno oko 180 tisuća trsova. Na preostalom dijelu od 24 hektara nalazi mali podrum, kušaonica, vrhunski restoran sa velikom površinom za ugostiteljstvo i još neiskorištena površina. Na 15 hektara površine u zadarskom Zatonu zasađeno je još 120 tisuća trsova.Najviše je zasađeno plavca malog i to oko 100 tisuća trsove, zatim 50 tisuća pošipa, 30 tisuća crljenka, a ostalo su nasadi žilavke, chardonnaya, muškata žutog, sauvignona te syraha i merlota.

Izvor: Organizator

Pantalon spaja vina i kulturu pa su tako na platou ispred restorana organizirane mnoge manifestacije poput zadarskog Avvantura film festivala.

Vinarija poslovnu filozofiju vidi pretežito u HOREC-i, a tek nakon toga u širokoj konzumnoj potrošnji. Najviše vina izvoze u Njemačku, Austriju, Island te Japan gdje su dobili i priznanja. Dobili su “Oysters prize” za rose koji je proglašen najboljim vinom u natjecanju sljubljivanja vina i oštriga.

Osim toga, među brojnim priznanjima na domaćoj i inozemnoj vinskoj sceni posebno su ponosni na zlatnu medalju koju su dobili za Pošip Prestige 2021. na Decanteru u Londonu ove godine.

Na vinskoj radionici koju je vodio sommellier Tomislav Jakopović sudionici su kušali osm vrsta vina. Bili su to Pošip 2021., Pošip barrique 2020., Žilavka 2020., Rose (od plavca malog i crljenka u podjednakom omjeru) 2021., Amulet rose (polusuhi s 13 posto ostatka šećera) 2021., Cuvee crni (plavac, merlot, syrah) 2019. Plavac mali 2017. i Crljenak 2016.

Kako je rečeno, “Kraljevski vinogradi” svojom veličinom i besprijekornom tehničkom dotjeranošću vina jedan su od najjačih predstavnika zadarsko-benkovačkog vinskog okružja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI