VINARIJA POLETTI PROSLAVILA 180. ROĐENDAN! Glazba s vinila i obiteljskog gramofona upotpunila emotivan doživljaj

Foto: Julio Frangen

Malo koja obiteljska vinarija u Hrvatskoj može se pohvaliti višestoljetnom tradicijom. Jedna od njih je svakako Vinarija Poletti.

Nakon što je obitelj Poletti u svojem porečkom Wine & Food baru “Casa Manzolin” proslavila veliku obljetnicu – 180 godina od početka proizvodnje vina, i Zagrepčani su mogli doživjeti djelić te svečane atmosfere.

Današnji vlasnik Peter Poletti ispričao je vrlo živopisnu priču o povijesti vinarije i vina te tom prigodom pomno odabrao glazbu s vinila i obiteljskog gramofona koji je, samo za ovu prigodu, došao u Zagreb iz sela Markovca, nedaleko Višnjana. Peter Poletti je sa sinom Matteom ispričao da je istraživajući svoje podrijetlo, pronašao kupoprodajni ugovor u kojem se spominju obiteljski vinogradi stari 180 godina. Početak seže u 1842. godinu kada je nono Piero Bernobich od svog tasta Marca Dellemarne kupio šest hektara zemlje u selu Markovac, za tadašnjih 113 fiorina. Od tada je obitelj Poletti na tom istom mjestu već osam generacija, a djelovala je pod tri prezimena, Dellemarna, Bernobich i Poletti.

“Najbitnije je poštovati starije koji su postavili temelje, bez njih sada ne bih mogao imati ovo što imam. Važno je čuvati tragove svojih predaka. Zahvaljujući svom nonotu, naučio sam koliko je vrijedno ono što imamo, što su naši stari teškom mukom stvorili”, naglasio je Poletti.

Foto: Julio Frangen

Danas obitelj Poletti obrađuje devet hektara pod vinovom lozom, na tržištu imaju sedam etiketa vina od sorti malvazija istarska, muškat ruža, chardonnay, merlot, teran, cabernet sauvignon.Poletti se pri proizvodnji vina, drži očeve poruke: “Ako želiš raditi vino, radi ga onakvim kakvoga bi i sam pio”.

Foto: Julio Frangen

Zato Cabernet sauvignon Poletti odležava pet godina u podrumu kako bi sazrio onako kako ga je Peter zamislio. Upravo je to vino iz godine 2015., postiglo veliki uspjeh na natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 kao peti najbolji cabernet sauvignon na svijetu. Osim cabernet sauvignona i ružičasto vino Rossella od muškat ruže godinama osvaja visoke ocjene na natjecanjima, a to je potvrdila i ove godine na ocjenjivanju renomiranog projekta Vinske zvijezde gdje je Rossella 2021 proglašena šampionom ocjenjivanja sa čak – 95 bodova!

Foto: Julio Frangen

Kako na zagrebačkoj prezentaciji ne bi nedostajalo glazbe, druge velike strasti Petera Polettija (nekada je radio i kao DJ), donio je u Zagreb svoje stare ploče, a gosti su imali poseban zadatak, uz vina sljubiti i glazbu/pjesme koje je on zamislio. Tako su se uz sljedove vina i hrane redali i sljedovi glazbe…

Za aperitiv i uz “crudo di pesce” bila je poslužena Malvazija istarska 2021. – mlado, živahno, svježe vino, koje je pratila pjesma “Fresh” Kool & The Ganga i “Walk of Life”, Dire Straitsa. Rossella 2021, senzualna i putena, voćna i dugotrajna, poslužena je uz rižoto s kozicama i jagodama uz čak 3 pjesme “Easy” grupe Commodores i “Something Stupid” Franka Sinatre, “Everybody loves Somebody , Deana Martina. Malvazija classica 2019 lijepo se spojila s pačjim prsima i pjesmom “How deep is your love” Bee Geesa i “Always” Irvinga Berlina, i time dočarala svoju kompleksnost i dubinu. Merlot 1842 novo je vino vinarije, premijerno predstavljeno i pušteno na tržište na proslavi obljetnice u Poreču. Riječ je o cuvéeu dvaju merlota, iz 2016. i 2018. godine u kojemu se guštalo polako uz pjesmu Princea – “Purple Rain” i “Misty” Arethe Franklin i uz slavljeničku tortu od čokolade. Degustaciju je završio moćni Cabernet Sauvignon iz 2011 godine uz sir Gran Istriano uz glazbu uz moćni glas Barryja Whitea i pjesme “Baby Blues” i “Midnight and you”.

Foto: Julio Frangen

Potpuno drukčija i posebna prezentacija vina uz stare ploče, zadivila je publiku, koja je glazbom prošlih vremena dozvala i neke posebne trenutke.

“Glazba je emocija i vino je emocija, trebamo u njemu guštati polako i umjereno – i jedino tada ćemo osjetiti poruku koju je vinar vinom htio poslati, kao i glazbenik svojom glazbom”, zaključio je Poletti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI