VINARIJA, BOUTIQUE HOTEL I RESTORAN: Na starini je izgrađen podrum s modernom preradom grožđa

Foto: Marko Čolić

U prostoru HKD Napredak u Zagrebu predstavljena je vinarija Boškinac. Početkom 2000. njen vlasnik Boris Šuljić odlučuje na svojoj starini sagraditi novi podrum s modernom preradom grožđa. Istovremeno u jednoj od rijetkih zelenih oaza na otoku Pagu, novaljskom polju zasađeno je oko 30 tisuća trsova gegića, chardonnaya, cabernet sauvignona, cabernet blanca i merlota.

Kako je istaknuo, tradicionalna sorta ovoga kraja gegić presađen je iz Povljane, a popularnu otočku žuticu, jedino vino ondje, sačinjavali su još trbljan, višan i topol. Vinograd je posađen 2001, a berbe 2004. i 2005. pokazale su potencijal crnih sorti. Šuljić se od početka odlučio za klasičnu bordošku kupažu.

Već Boškinac (cuvee merlota i CS-a) 2006. i 2007. dobio je najviše ocjene na prezentacijama. Od tada je to postalo prvo vino kuće. No, kroz dvadesetak godina Šuljić je napravio i odlične bijele kupaže. U međuvremenu su iznajmili vinograde na posedarskom području s crnim sortama, a vinogradi se nalaze na oko 120 metara nadmorske visine u kamenu.

Foto: Marko Čolić

Vinar je upotpunio ono što je zamislio kao svoj vinski portfelj i zaokružio količine na oko 40 tisuća butelja godišnje od čega je gotovo trećina Boškinac cuvee – perjanica vinarije.
Pjenušac VIAZ 2018 (od iskrivljenog talijanskog viaggio, svojevrsno putovanje s užicima) je mješavina gegića, chardonnaya i ugni blanca. Zanatski je besprijekorno napravljen s mirisom bijeloga voća. Grožđe se bere ranije (već oko Velike Gospe) da bi se sačuvale kiseline, a tu je bitan ugni blanc (u Italiji trebianno veneto).

Bijeli Grand cuvee 2020. sastoji se od debita, chardonnaya i sauvignona na sur lie-u pomiješanih sa gegićem i pošipom. Vino je odležalo u novim barrique bačvama od 500 litara.“Ovo je vino odraz naše želje da ozbiljno tretiramo bijele sorte u vinogradu uz nadopunu sa pošipom i ugni blanc-om. Mislim da smo u tome uspjeli. Opći je zaključak da ovo vrlo ekstraktno vino može rasti i da će svoj vrhunac doživjeti za dvije do tri godine”, rekao je Šuljić.

Luzar rose 2020 sa 13,5 posto alkohola (u lokalnom rječniku ruža) je strukturnije vino.  Bez maceracije rađeno sa grožđem iz Posedarja i Nadinskog polja. Ocu orange iz 2020. nastao od gegića je prava posveta pokojnom ocu.

Lasina 2021 je jedna od najpotentnijih dalmatinskih crnih sorti. Mnogi ga uspoređuju sa svjetski relevantnim crnim pinotom. Grožđe je iz Oklaja od Đape, brano u listopadu. Nekada su ne znajući puno o vinu u Dalmaciji dodavali grožđe da ga alkoholno pojačaju i potamne jer im je smetala ta svijetlo crvena boja. To je sorta s golemim potencijalom i vinar je misli u budućnosti raditi u većoj količini od sadašnjih 1000 litara.

Treba istaknuti kako je Boškinac i mali boutique hotel koji je prije pandemije koronavirusa imao odličnu popunjenost. Još 2007. dobili su Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice. Vlasnici su i prvog Adriana, nagrade za najbolji mali hotel u Hrvatskoj u anketi Slobodne Dalmacije. Boškinčev vrlo poznati restoran dobio je Michelinovu zvjezdicu 2020.godine. Tako je Restoran Boškinac ušao u društvo sedam odabranih restorana u Hrvatskoj po Michelinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI