VANJKUŠI SA SIROM: Tradicionalno jelo slično štruklama, a opet različito i posebno

Foto: Moslavačka priča

Vanjkuši su tradicionalni moslavački recept sličan štruklama, a opet posebni i različiti. Kuhani jastučići od tijesta punjeni sirom omiljeno su jelo i djece i odraslih. Recept za naše čitatelje donosi Moslavačka priča, seosko imanje iz srca Moslavine.

Sastojci:

Tijesto:

55 dag glatkog brašna
25 dag oštrog brašna
0,5 dl ulja
4 dl mlake vode
prstohvat soli

Nadjev:



50 dag svježeg kravljeg sira
1 jaje
4 žlice ulja
soli po ukusu

Priprema:

Napravite tijesto od ½ kg glatkog brašna, ulja, soli i mlake vode. Odstajalo tijesto mijesite da postane lijepo glatko i valjajte valjkom u pravokutni oblik na 2-3 mm debljine.
Smjesu podijelite na tri loptice tijesta. Stavite u ulje i na toplo da tijesto odmori.
Odmoreno tijesto razvaljajte na stolnjaku i punite smjesom od kravljeg sira. Zavijte ih kao savijaču. Razrežite ih nožem na manje kockice te stavite u peć.
Pečene vanjkuše pofurite kipućom slanom vodom i uljem. Nakon toga vanjkuše ocijedite i prelijte ih prepečenim domaćim kiselim vrhnjem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI