UMRLA LEGENDA SLOVENSKOG GLUMIŠTA RADKO POLIČ-RAC! Potukao se sa Batom Živojinovićem koji je zagovarao agresivnu Miloševićevu politiku

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Preminuo je kazališni i filmski glumac Radko Polič – Rac, izvijestila je N1 televizija.

Radko Polič rođen je tijekom Drugog svjetskog rata u Črnomlju, a u ljeto 1965. godine diplomirao je dramu i umjetnički govor na AGRFT-u. Glumio je u preko stotinu kazališnih predstava, pedesetak filmskih te je sudjelovao u nekoliko radijskih vlogova. Popis njegovih uloga po kojima će ga pamtiti publika i slušatelji doista je dug i neprocjenjiv.

Dobitnici Borštnikovog prsten napisali su da je Radko Polič “najizrazitiji intuitivni glumac u Sloveniji koji stvara uz pomoć potpunog stapanja /empatije/ s dramskim likom kojeg predstavlja. Racova posebnost je u tome što cijelo svoje biće predaje glumi, njegova je gluma nedjeljiva od njegove osobnosti”.

Dobitnik je dvije Sterijeve nagrade za glumu (1979. i 1982.), a sarajevski festival MES okrunio je njegovu predstavu Zlatnim lovorovim vijencem (1987.). Osim toga, dobio je Župančičevu nagradu (1991.) i nagradu za najbolju predstavu na Festivalu monodrame u Ptuju (2001.).

Polič-Rac obožavao je Sarajevo, a devedesetih je godina bio teški protivnik sukoba i zagovornik mira. Zbog političkih stavova Bate Živojinovića, koji je slavio politiku Slobodana Miloševića, jednom se s njim i potukao na setu.Preminulog glumca publika najviše poznaje po ulozi kapetana Ditriha iz ‘Balkan Expressa’.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI