UMJETNIČKA POSLASTICA U OPATIJI: ‘Nadstvarno’ – izložba slika katalonskog genija Salvadora Dalía

Foto: Nikola Zoko

Nakon što je prošle godine u umjetničkom paviljonu Jurja Šporera u opatijskom parku Sv. Jakoba izložba “Picasso-Miro” bila jedna od najposjećenijih izložbi u to vrijeme u Hrvatskoj, ove godine je otvorena izložba “Nadstvarno” koja je prava poslastica za ljubitelje likovne umjetnosti.

Foto: Nikola Zoko

U paviljonu je zahvaljujući kustosici Nataši Bošnjaković i organizatorima “Festival Opatija” na čelu s ravnateljem Ernijem Giganteom Deškovićem te IPL Creative LAB-a predvođenog direktoricom Ivom Piglić, izloženo stotinjak radova katalonskog genija Salvadora Dalía. Radovi su iz privatne kolekcije njemačkog kolekcionara koji je želio ostati anoniman.

Foto: Nikola Zoko

S obzirom na to da su Dalíjevi radovi iz privatne kolekcije i do sada ih je vidjelo vrlo malo ljudi, Umjetnički paviljon koji je izgrađen 1900. godine, a nosi naziv po Juraju Matiju Šporeru, liječniku i velikom promicatelju ideje o Opatiji kao morskom lječilištu, postalo je meka domaćih i stranih ljubitelja umjetnosti.

Velika posjećenost nagnala je organizatore da radovi budu izloženi sve do kraja listopada.

Foto: Nikola Zoko

Izložba je tim više zanimljivija jer će posjetitelji susresti malo suzdržanijeg Dalía. Izložene  su grafike (aquatinta, litografija i drvorez). Iako raniji radovi daju itekako naslutiti i otkrivaju mnoge bizarnosti koje su se “motale” po Dalíjevom umu zbog čega je postao najpoznatiji svjetski nadrealistički umjetnik.Maštu raspiruju serije “Faust”, “Božanstvena komedija”, “Tricorne”, “Mojsije i monoteizam”, “Nadrealni cvjetovi”, “Goyini hirovi”. Jednom riječju nakon razgledane izložbe svaki posjetitelj će zaključiti da je dojam “Nadrealan”.

Foto: Nikola Zoko

Rođen u Figuerasu u Španjolskoj, Salvador Dalí je ostao zapamćen po svojim istraživanjima podsvjesnog. Stvarao je ponekad na rubu ludila, ali cijeli je život ostao vjeran svojoj supruzi i likovnoj muzi Gali. Ona ga je donekle “spuštala” u realan svijet, a čak je neko vrijeme uspjela i komercijalizirati njegove radove, odnosno talent, pa je za vrijeme boravka u Americi radio i kao dizajner (Chupa Chups) i surađivao s Walt Disney studijom te animirao film Destino (sudbina) koji se također može pogledati u opatijskom umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI