Ukiseljene gljive koristite kao prilog, zdravu grickalicu, dodatak salatama ili sendvičima

Oni koji su kušali ukiseljene gljive oduševili su se njihovim neobičnim okusom. Koristite ih kao prilog, dodatak salatama, sendvičima ili kao zdravu grickalicu.

Sastojci:

500 g svježih gljiva (najbolje su čvrste i mlade)
2 šalice vode
1 šalica bijelog ili jabučnog octa
2 žlice soli
2 žlice šećera
začini po želji (npr. 2 češnja češnjaka, nekoliko zrna crnog papra, nekoliko grančica peršina)
Još će vam trebati:
staklenke ili tegle s poklopcima

Priprema:

Najprije očistite gljive. Odrežite stabljike i ostavite samo gljive. U loncu pomiješajte vodu, ocat, sol i šećer. Možete dodati začine kao što su papar, češnjak i peršin za dodatni okus. Stavite smjesu na štednjak i zagrijte je, ali ne pustite da proključa. Samo je zagrijavajte dok se sol i šećer potpuno ne otope. U svaku staklenku stavite pripremljene gljive. Pripazite da ih ne nabijate previše. Kad je otopina spremna, prelijte je preko gljiva. Trebaju biti potpuno prekrivene tekućinom. Zatvorite staklenke ili tegle s poklopcima i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Pohranite kisele gljive na hladnom i tamnom mjestu. Nakon nekoliko dana, one će se marinirati i biti spremne za jelo. Koristite ih kao prilog, dodatak salatama, sendvičima ili kao zdravu grickalicu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI