TRI GENERACIJE OBITELJSKE BOUTIQUE VINARIJE: Bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta vina te prihvatljive cijene

Foto: Marko Čolić

U dalmatinskim selima već se stoljećima uzgaja vinova loza. Nekada je ona bila “hraniteljica” obitelji, a u današnje doba, takav način života može se naći samo u tragovima, primjerice u malom selu Ljubostinje u šibenskom zaleđu.

Obitelj Slamić generacijama je u toj priči, a zadanjih desetak godina vinogradarstvom i vinarstvom bavi se profesionalno. Kako je sve počelo? Po povratku iz Njemačke sredinom devedesetiih nakon desetljeća gastarbajterstva Dane Slamić je odlučio nastaviti rad u obiteljskom vinogradu. Dok je bio na radu u inozemstvu vinograd su održavali ljudi iz njegova sela.

U privatnom vlasništvu obitelji Slamić nema mnogo vinograda i vinove loze pa se tako u Ljubostinju nalazi 1500 trsova, u šibenskom Donjem polju ih je 3000, a kada su krenuli s profesionalnim biznisom, po ženskoj liniji imali su i 5000 loza u Nadinu. Danas ovo posljednje nije više u njihovu vlasništvu, ali i dalje kupuju grenach iz tog vinograda te drugih lokacija u šibenskom zaleđu.

Foto: Marko Čolić

Godišnja proizvodnja vina iznosi od 10 tisuća do 12 tisuća litara vina. U doba kada je Dane Slamić nastavio s vinogradarstvom, njegov sin Davor kupio je hotel Borovnik u Tisnom i započeo ugostiteljski dio priče. Zapravo je Davor predložio ocu da kupe još trsova i naprave malu vinariju. Danas oni vina plasiraju u svom hotelu te u nekoliko restorana na šibenskoj rivijeri, ali i u Karlovcu te Zagrebu.

Foto: Marko Čolić

Vinarija Slamić predstavljena je u ponedjeljak u prostorijama Češke besede na promociji koju zajedničkim snagama pod nazivom ” Vrijeme je za…” održavaju sommellier Tomislav Jakopović i organizator Vjekoslav Madunić.Tom su prigodom predstavljena dva suha pjenušca Didin san bijeli 12% alkohola (60% pošip i maraština i 40% debit i trbljan) i Sidin san rose 12% alkohola (grenach) koji su prije nekoliko mjeseci izašla na tržište. Zaključeno je da pjenušci imaju slast, punoću okusa a u slučaju rosea i gorčinu na završetku gutljaja koja je, prema mišljenju kušača, dobrodošla. To su autentični predstavnici sorti šibenskog i benkovačkog zaleđa, ugodni za konzumaciju.

Posjetiteljima se posebice svidio rose od grenacha.

U procesu proizvodnje, prema riječima Luke Slamića, koji je bio predstavnik vinarije, čekaju trenutak u pretakanju dok se ne dobije tražena boja.

Foto: Marko Čolić

Enolog Franjo Francem je zaključio da je ovaj rose bio najbolji od šest vina koja su ponuđena. Ugodno testiranje na radionici završeno je sa dva odležana crna vina. Syrah 2015. i Babić 2017.

Syrah star 7 godina bio je u bariku najmanje 18 mjeseci. Dolazi iz vlastitog vinograda u Donjem polju. Grožđe je bilo reducirano zelenom berbom, a sada je to sortno, vrlo kompleksno vino.

Kako je rekao Luka Slamić, u planu je da u budućnosti vinarija ostane na sadašnjim količinama vina koja bi se pozicionirala na tržištu s još boljom kvalitetom i prihvatljivom cijenom. Dobra i sretna je okolnost da svoja vina mogu prodavati u vlastitom hotelu. Budućnost nije upitna jer sve ostaje u obitelji djeda Daneta, oca Davora i sina Luke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI