TRG BANA JELAČIĆA NIJE VIDIO TAKAV KONCERT! Houra je otkrio što ga je spasilo od zatvora ali se potom zaorila Ruža Hrvatska pred 300.000 ljudi

Foto: Screenshot/YouTube

Datum 17. listopada 1989 .godine ušao je u hrvatsku povijest. Naime prije 33 godine na tadašnjem Trgu Republike održao se legendarni koncert Prljavog kazališta koji je posjetilo između 250 i 300 tisuća ljudi.

Tadašnja milicija željela je otkazati koncert koji je već tada predstavljao opasnost za tada još bivšu državu jer su ljudi okupljeni na Trgu došli u vrlo emocijama nabijeni emocijama i domoljubljem.

Prljavci su tada po prvi put izveli pjesmu ”Mojoj majci” koja će kasnije biti prozvana ”Ruža Hrvatske” i postati simbolom otpora i hrvatska budnica. Houra je naravno i priznao da je pjesma zaista bila posvećena njegovoj majci, ali budući da se u njoj spominje hrvatsko ime u vrijeme kad takve stvari nisu bile poželjne te je sve bilo održano pod velikim tenzijama ali pjesmu i koncert nitko nije mogao spriječiti.

“Recite im vi”, odgovorio je  frontmen benda Jasenko Houra na infromaciju da je koncert otkazan te je time ušao u legendu.

Koncert je unatoč svemu na kraju održan i ušao je u povijest. Vidio je Zagreb brojne velike bendove i koncerte i prije i poslije, ali ovako nešto nikada se nije ponovilo. Trg je doslovno podrhtavao.Potpuni delrij nastao je kada su počeli prvi taktovi pjesme ‘Mojoj majci’. Jasenko Houra otkrio je jednom prilikom da je u tom trenutku rekao: ‘Nemojte srušiti Trg, tu će se ban vratiti.’ Kasnije je ispričao da ga je od gotovo sigurnog zatvora zbog te izjave spasio redatelj TV prijenosa koji je u snimci izbrisao navedeni trenutak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI