Ljetna gastronomska poslastica za ljubitelje ribe svakako je šaran na rašljama. Recept za naše čitatelje donosi Moslavačka priča, seosko imanje iz srca Moslavine.
Sastojci:
1 šaran (veličine 2-2,5 kg)
2 žlice soli
2 žlice Vegete
1 žlica ljute mljevene paprike
Priprema:
Jedno od tradicionalnih moslavačkih jela upravo je šaran na rašljama.
Idealna težina šarana za rašlje je 2-2,5 kg. Očišćenog šarana prerežite pored leđne kosti po cijeloj dužini, nasolite ga, natrljajte Vegetom te ljutom i slatkom mljevenom paprikom i ostavite da odstoji par sati.
Nakon što naložite vatru, šarana stavite na rašlje i pecite uz stalno okretanje oko 2,5 sata, dok šaran ne iscijedi svoju masnoću te ne poprimi lijepo crvenkasto-smeđu boju. Važno je da se šarani ne peku direktno na vatri, nego na žaru, kako se ne bi prepekli.