RIJEDAK OBLIK RAZMNOŽAVANJA: Mladunče morskog psa rodilo se u akvariju u kojem su se nalazile samo dvije ženke!

Screenshot/Youtube

Neobična vijest dolazi nam iz gradića Cala Gonone na istočnoj obali talijanskoga otoka Sardinije.

Mladunče vrste morskoga psa Mustelus mustelus rođeno je u gradskom akvariju u kojem su deset godina obitavale samo dvije ženke.

Znanstvenici su mladunčetu dali malteško ime Ispera (“Nada”) te navode kako je to prvi zabilježeni slučaj partenogeneze kod te vrste.

Riječ je o rijetkom obliku razmnožavanja u kojem se nova jedinka razvija iz neoplođene spolne stanice (gamete), obično jajne stanice. Pritom je mladunče genetski identično roditelju, tj. ono je njegov/njezin klon.

Do sada je poznato da se oko 2000 vrsta može razmnožavati partenogenetski, uključujući i 80 vrsta kralježnjaka, najčešće riba i gmazova.“Kod oko 15 vrsta morskih pasa i raža primijećena je partenogeneza”, kaže Demian Chapman, direktor programa zaštite morskih pasa i raža u Laboratoriju i akvariju “Mote Marine” (Sarasota, Florida, SAD), te dodaje da su dokumentirani slučajevi veoma rijetki iako je poznato da su morski psi sposobni za to, piše livescience.com.

Partenogeneza je posljednja opcija za ženke koje ne mogu pronaći mužjaka u slučajevima rijetke populacije u divljini ili kod ženki u zatočeništvu koje su dugo odvojene od mužjaka.
Biolozi talijanskog akvarija u kojem se rodila Ispera poslali su uzorke njezina DNK-a u laboratorij, čime će partenogeneza biti definitivno potvrđena.

Inače, u hrvatskom za vrstu Mustelus mustelus postoje narodni nazivi “pas čukov” i “pena”. Ima vretenasto tijelo sa zašiljenom i lagano spljoštenom glavom. Iza svakog oka vidljiv je mali otvor (prodisak). Boje je tamnosive s leđne strane, često s tamnim mrljicama i nepravilnim prugama.

Može narasti do 160 cm i imati masu od 15 kg. Živi uz dno do 300 metara dubine, rijetko pliće od 30 metara. Više voli muljevite i pjeskovite terene. Hrani se ribama, rakovima i glavonošcima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI