RIJEČ JE O JEDNOM OD NAJVEĆIH RECENTNIH ARHEOLOŠKIH OTKRIĆA! Podzemni tunel dug 1400 m ispod hrama ‘Taposiris Magna’ mogao bi voditi do Kleopatrine grobnice

Foto: Screenshot, Twitter/Museum of Tourism and Antiquities

Arheolozi su na dubini od 13 metara iskopali jedno od najvažnijih otkrića posljednjih godina – golemi tunel ispod hrama ‘Taposiris Magna’ u egipatskoj regiji Aleksandriji, javljaju britanski mediji.

Stručnjaci su ga opisali kao “geometrijsko čudo”, a visok je 1,80 m i dug 1400 m.

Međutim, najzanimljivija je mogućnost da taj tunel vodi do posljednjeg počivališta kraljice Kleopatre, što bi,u slučaju da se pokaže kao istina, bilo jedno od najvećih arheoloških otkrića svih vremena.

Arheolozi su dugo sumnjali da bi ona mogla biti pokopana ispod hrama, a arheologinja Kathleen Martinez objašnjava: “Kleopatra je pregovarala s Oktavijanom da joj dopusti da pokopa Marka Antonija u Egiptu”.

“Htjela je biti pokopana s njim jer je željela ponoviti legendu o Izidi i Ozirisu. Pravo značenje kulta Ozirisa je da daje besmrtnost. Nakon njihove smrti, bogovi bi dopustili Kleopatri da živi s Antonijem u drugom obliku postojanja, tako da bi imali vječni život zajedno”, dodala je arheologinja.

Ako je njezina grobnica doista skrivena negdje unutar ovog podzemnog prolaza, možda neće proći dugo prije nego što bude pronađena, jer su u tunelu već pronađeni brojni manji artefakti poput keramike ispod sedimenta mulja i novčića s likom same Kleopatre.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI