PUT PREMA PREPOZNATLJIVIM ‘SUŠIĆEVSKIM VINIMA’: ‘Koliko joj daješ, toliko i dobiješ’ mantra je vinara Alena Sušića

Foto: Marko Čolić

Na tribini “Vrijeme je za…” u prostorijama Češke besede u Zagrebu sa sedam odabranih vina predstavljena je vinarija Sušić iz Imotskog. Vlasnik Alen Sušić koji je do početka devedesetih pokazivao izraziti nogometni talent i igrao je u juniorima Veleža, a kasnije je radio u svojoj električarskoj struci, odlučio je 2010. pokrenuti OPG u Glavini Donjoj pored Imotskog.

Kao i mnogi u imotskom kraju odabrao je vinogradarstvo i vinarstvo, a nakon 12-godišnjeg rada može se zaključiti kako je izabrao pravi profesionalni put. Sušić nema puno vinograda u svom vlasništvu, oko 15 tisuća trsova na tri hektara, ali dobrim odabirom grožđa u svom kraju, a pogotovo onim kupljenim u Podgrađu kod Benkovca radi odlična vina.

U to su se mogli uvjeriti prisutni na tribini koju je vodio Tomislav Jakopović. Početak je bio u znaku Jokan one kujunđuše 2021. sa 12 posto alkohola. Inače, Jokan je bio nadimak njegova pokojnog djeda pa je po njemu nazvao neka svoja vina.

Foto: Marko Čolić

Svježa kujunđuša ručno brana rađena flotacijom sa 5,1 kiselinom je u izuzetno dobrom balansu. Chardonnay special one 2021. s 12 posto alkohola – dobio je ime po sinu koji je rođen kao šesto dijete nakon pet kćeri – tipični je chardonnay sa svježinom.

Na pošipu iz 2021. sa 13,5 posto alkohola vidjela se umješnost vinara da kupi najbolje
grožđe sorte u Čari na otoku Korčuli. Vinar zna gdje i kako kupiti sirovinu/grožđe
od kojeg će dobiti najbolje rezultate u vinu. Vlastitom berbom iz ove godine, Sušić će moći napuniti oko 2000 butelja, a kada na rod dođe još 3000 trsova bit će otprilike još toliko butelja.Cuvee crni iz 2019. sa 14,5 posto alkohola i 5,8 kiselina punjen je sa 50 posto vranca, a ostatak su trnjak, merlot i syrah. Sve sorte su posebno macerirane i bile su zasebno u klasičnom bariku oko 16 mjeseci i kupažirane.

Foto: Marko Čolić

Jokan cuvee 2015. sa 15 posto alkohola je također bio 16 mjeseci u novim barique
bačvama. Mada je staro sedam godina vino još ima dobre perspektive starenja.

Grand cuvee 2018. sa 16 posto alkohola rađen sa 60 posto syraha i 40 posto merlota od grožđa iz Podgrađa također je bio 16 mjeseci na “školovanju” u bačvama. Ovako napravljeno vino iz 2015. dobilo je najviše značajnih nagrada, primjerice Šampion GAST-a 2017., zatim dvostruki pobjednik u Mostaru 2017. i 2018. te dobitnik srebrne medalje sa 92 boda na Decanteru 2020. Prepoznao je to i jedan američki kupac koji je htio otkupiti sve
butelje, no Sušić mu je prodao samo 630 boca. Preostalo je još 1300 butelja toga vina.

Na kraju je degustiran desertni merlot iz 2017. sa 14 posto alkohola i osam posto kiselina.  Vinar je htio dobiti suho vino, ali je neprovreli šećer dosegnuo 105 grama pa se u vinu osjećaju likerne note.

Foto: Marko Čolić

Vinar Sušić je sa svojom obitelji prije nekoliko godina otvorio i konobu u obiteljskoj kući nazvanu po djedu Jokan. Vina se najviše prodaju na kućnom pragu i diljem makarske rivijere.

Za lozu ističe da se ona ponaša po načinu “Koliko joj daješ toliko i dobiješ”. Vinar je krenuo putem odabira grožđa kojega će uzgajati uz svoju kuću u Glavini Donjoj, ali i izabrati ono najbolje što se nudi na tržištu te svojom kreacijom stvoriti prepoznatljiva sušićevska vina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI