PRIČA S JUGA HRVATSKE: Upoznajte braću Jelčić! Odlučili su na poseban način oplemeniti dolinu rijeke Neretve

Foto: Nikola Zoko

Najveći uspjesi ispričani su kroz obiteljske priče u kojima su starije generacije započele posao, a mladi odlučili iskoristiti iskustvo i na dobrim temeljima započeti i svoju poslovnu priču. Jedna takva priča je i ova, u čijoj su glavnoj ulozi tri brata Igor, Luka i Ivan Jelčić, rođeni u općini Krvavac 2 u samom srcu doline Neretve, samo par kilometara udaljenog od Metkovića.

Rođeni su u obitelji gdje se cijenila zemlja, a većina predaka se desetljećima tradicionalno bavila poljoprivredom, počevši od djeda Stipe. On je to radio na ‘starinski način’, no njegov sin, Mladen već je uveo novitete. Početkom osamdesetih obitelj je podigla prvi nasad mandarina koji je poprilično stradao 2009.godine kad je ovaj kraj zadesila tuča.

Foto: Nikola Zoko

Elementarnu su nepogodu okrenuli u drugom smjeru pa su počeli saditi i nasade aronije. Uz njegovanje tradicije, Mladen je slijedio i svoje snove, radeći namještaj po čemu je postao vrlo popularan u ovom kraju. Njegova trojica sinova, ujedno i protagonisti naše priče, Igor, Luka i Ivan od petnaeste su godine radili uz djeda i oca, a onda, po završetku srednje škole poželjeli ‘odletjeti iz gnijezda’ i slijediti svoj put. Zanimljivo, fakulteti su bili završeni, a u svakom od njih je tinjala želja za rodnim krajem i životom na jugu. Tako su se sva trojica odlučila poslovno i privatno ostvariti na djedovini.

Foto: Nikola Zoko

“Mi smo vam nevjerojatno povezani! Pomažemo si, jedni druge potičemo, povezujemo poslove i držimo se zajedno”, komentirala je braća činjenicu da im se životne i osobne priče međusobno isprepliću. Navijaju jedan za drugog, međusobno podržavaju jedan drugome poslovanje, supruge im se međusobno druže, zajedno imaju čak osmero djece koja odrastaju zajedno.

Igor, začetnik trenda zdravog života na jugu Hrvatske



Igor, najstariji brat, odlučio je, promišljajući o svojoj budućnosti, ali i o budućnosti mnogih, pogotovo mladih, poboljšati kvalitetu života sebi i drugima. U Metkoviću je tako 2016. godine sa suprugom Marijanom osnovao Fit Family pod starim nazivom 20350 Athletics s misijom da pokaže da se bez obzira gdje se živi, kakvu se opremu i prostor ima i koliko god je netko zauzet svojom karijerom, može uspjeti i zadržati fit formu a time i zdravlje organizma.

Foto: Nikola Zoko

Teretana kao teretana, mislite? Na prvi pogled da, ali kad čujete Igorovu priču i vidite strast prema poslu shvatite da bi ovakav koncept trebao biti u svakom gradu lijepe naše. Naime, svi treninzi su personalizirani, a u odluci ljudi da budu fit i zdravi uključuje se obitelj i zajednica. Danas Igor i Marijana imaju popriličan broj aktivnih članova koji su uspjeli tijelo dovesti do savršenstva, ali ne samo oblikovati mišiće nego i poboljšati kvalitetu života.

“Naša misao vodilja je od prvog dana bila pružiti članovima nešto posebno, drugačije od ostalih i to kroz osobni pristup i zajednicu koja ima slične ciljeve. Budući da nas je u vrijeme pandemije 2020. godine pogodila kriza, pre organizirali smo se i počeli s intenzivnim online treninzima učeći naše sugrađane, ali i puno širu zajednicu kako vježbati i biti fit i u vlastitom prostoru”, rekao je Igor.

Foto: Nikola Zoko

Otkrio je još jednu zanimljivost zbog koje požalite što takva usluga ne postoji u gradu u kojem i sami živite. Naime, Igor i Marijana su uz vježbanje pokrenuli i drugi projekt koji je u fokus stavio zdravu hranu. Isprva su se obrocima određene kalorijske vrijednosti, koji izgledaju neodoljivo sočno i fino, ‘hvalili’ svojem klubu i onima koji su željeli smršaviti, a onda odjednom dobili toliko upita i narudžbi da im nije preostalo ništa drugo nego početi kuhati za druge.

Foto: Nikola Zoko

Iz ljubavi prema zdravoj hrani tako je rođen Green Factory jedinstveni koncept kombiniranja lokalnih namirnica i kuhanje bez masnoća. Ono što oduševljava je činjenica da svaki isporučeni obrok ima naznačenu kalorijsku vrijednost pa tako vrlo lako možete kontrolirati koliko ste unijeli kalorija dok ste u slast pojeli ‘zdravu marendu’. Ideja je pala na plodno tlo, obroci se svakodnevno distribuiraju na razne adrese, a rezultat ove priče su vitki i zdravi južnjaci.

Luksuz za svakog putnika

Srednji brat Luka diplomirao je ekonomiju, ali počeo ga je zvati zavičaj i kopkati pomisao kako je rođen i odrastao u divnom, plodnom kraju, punom potencijala, u kojem se ništa ne mijenja. Odlučio je sa svojom braćom unositi promjene i sada braća mogu reći da su prvi u svemu s čime se bave. Pored obiteljske kuće Luka je tako izgradio hotel “Kican boutique Rooms” jedini hotel u ovome kraju s četiri zvjezdice, kojeg vodi sa suprugom Martinom.

Foto: Nikola Zoko

Hotel trenutno ima 8 soba, a iduće godine Luka i Martina planiraju završiti penthouse te u prizemlju i na terasi ispred hotela otvoriti restoran. Hotel je vrlo moderno uređen, a jedan dio namještaja izrađen je rukom Lukina oca Mladena, od kojeg je i krenula ljubav prema namještaju.

Foto: Nikola ZokoOno što oduševljava je činjenica da su Kican interijeri lider u opremanju i namještanju mnogih popularnih adresa u Hrvatskoj i Europi, a ono što ih čini posebnim je jedinstvena ponuda – određeni se komadi izrađuju ručno kako bi se zadovoljili potrebe i standardi suvremenih ljudi (komforni kreveti za izrazito visoke ljude, posebno dizajnirani ormari, ali i detalji koji prostorima daju dodatnu dimenziju), a drugi dio ponude čine pomno odabrani dizajnerski komad vodećih proizvođača namještaja u Europi. Za neke brendove Luka je ekskluzivan zastupnik.

Hladno prešani sokovi bez konzervansa i šećera

Najmlađi brat Ivan, po struci ekonomist, 2017. godine osnovao je tvrtku kao produžetak priče o svojoj obitelji koja je zasadila nasade aronije, te je od tog voća počeo proizvoditi hladno prešani sok. Ivanu su trebali savjeti stručnjaka, agronoma i tako je započeta ljubav agronomke Sare i Ivana koji su osnovali svoju firmu te počeli proizvoditi sokove i od ostalog voća. Naime u dolini Neretve se često događa nemogućnost prodaje veće količine voća radi njegove kvalitete te se stvara mogućnost prerade voća druge i treće klase u sok. Ivan osim sokova za svoj brend također prerađuje voće u sokove uslužno i za druge.

Foto: Nikola Zoko

Sokovi brenda Naronija koje rade Ivan i Sara hladno su prešani, bez ikakvih dodataka, bez šećera, a konzervirani su postupkom pasterizacije. Trenutno im se proizvodnja nalazi u prostorijama Poduzetničkog inkubatora u Pločama, a ove su godine, od 1. rujna do sada proizveli 40 tisuća litara sokova.

Foto: Nikola Zoko

Do kraja sezone planiraju napraviti 90 tisuća litara, ali i oplemeniti svoju poslovnu priču kako bi bili u potpunosti održivi. Iduće je godine u planu im je i nova investicija, odnosno destilerija u vidu proširenja djelatnosti u vidu voćnih likera i rakija. Tako da će proizvodnja od polja do finalnog proizvoda biti potpuna.

Foto: Nikola Zoko

Do kraja ove godine, Ivan i Sara planiraju plasiranje i predstavljanje sok od limuna koji će pakirati u manje boce budući da će služiti za razrjeđivanje ili kao dodatak čajevima i kolačima, te izbacivanje kolekcije marmelada u okviru brenda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI