Pogled na Android O – što nam to novi OS donosi?

Da bi se osigurali korisnici, Google uvodi novu sigurnosnu značajku

Prije nekoliko mjeseci najavljen je novi Android kodnog imena Android O. Sada je Google na svojoj I/O 2017. konferenciji predstavio svoj novi sustav, a mi ćemo vam u nastavku predstaviti nekoliko najvažnijih i najzanimljivijih značajku tog operativnog sustava.

NOVI EMOJIJI

Google je dizajnirao novi set emojija koji sada izgledaju šarenije i bliže temi crtanih filmova. Plan je olakšati primaocu dešifriranje onoga što je pošiljatelj mislio reći.

 

SLIKA U SLICI

Svakako jedna od najatraktivnijih promjena. U novom Androidu možete nastaviti video poziv u Duo-u ili nastaviti gledati video započet u Chromeu koristeći PiP (Picture in picture) mod. Aktivira se jednostavno – samo pritisnete Home tipku kada je video aktivan i Android O se pobrine za ostatak. 

PREČACI APLIKACIJA I WIDGETI

Već je Android Nougat omogućio korisnicima otvaranje aplikacijskih prečaca dugim pritiskom na ikonu. Sa Androidom O je to malo prošireno, pa sada možete pristupiti aplikacijskim widgetima preko shortcut menija.

 

PAMETNI ODABIR TEKSTA

U beta verziji nadolazećeg Androida ovo još nije dostupno, ali imamo neke prikaze kako će to raditi kada dođe. U osnovi, Android bi trebao identificirati odabrani tekst, bilo da je riječ o telefonskom broju ili adresi. Na temelju identifikacije bit će vam ponuđene radnje, poput nazovi, provjeri Google Mape i drugo.

 

SIGURNOSNO SKENIRANJE APLIKACIJA

Da bi se osigurali korisnici, Google uvodi novu sigurnosnu značajku. U postavkama aplikacija, pod stavkom Sigurnost, imat ćete pregled povijesti skeniranja aplikacija i oznaku kada je posljednji put skeniranje izvršeno.

 

AUTOMATSKO AKTIVIRANJE WI-FIJA

Kada isključite Wi-Fi na svome uređaju, više nećete morati misliti o tome kada ga treba opet uključiti. Android O nudi mogućnost da se Wi-Fi pali automatski kada se približite sigurnoj, poznatoj mreži, poput one u vašem domu.

PROMJENA OBLIKA APLIKACIJA

Još nije jasno da li će ova značajka biti dostupna svim Android korisnicima ili samo onima koji koriste Pixel. Dugim pritiskom na Home screen i odlaskom na Postavke ćete isto moći provjeriti. Ova mogućnost nudi slobodu odabira oblika aplikacija – pravokutni, valjasti i dr.

 

SMANJENJE UOBIČAJENIH NOTIFIKACIJA

Uobičajene notifikacije, kao što je prikaz dostupnih Wi-Fi mreža, obavijesti o ažuriranjima i slično, će biti manje istaknute. Kako će to točno izgledati nismo još sigurni, a prema slici Android bi mogao pokazivati samo broj notifikacija kojima ćete onda normalno pristupiti pritiskom na ekran.

 

NOVI IZGLED BRZOG IZBORNIKA

Brzi izbornik će poprimiti novi izgled uključujući i prisutne ikone.

 

APLIKACIJSKE NOTIFIKACIJE

Oznake na aplikacijskim ikonama neće vrijediti samo za iOS. Android O isto uvodi novost po tom pitanju, a riječ je o točkama na aplikacijskim ikonama koje označavaju obavijest odnosno upozorenje na čekanju. Naravno, kome se ne sviđa isto može isključiti u postavkama.

 

OSTALO

Od noviteta koje nismo spomenuli, valja još istaknuti Autofill lozinki, prilagodba noćnog svjetla, sitne promjene u postavkama baterije i novi izgled menija Postavki. Vidimo da naš čeka puno promjena koje s oduševljenjem očekujemo.

Original možete pronaći na itrendovi.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI