PJENUŠCI U MAKSIMIRU! Održan 5. Salon pjenušavih vina – ‘mjehurići u zelenim krošnjama’

Foto: Julio Frangen

Peti Salon pjenušavih vina održan je u petak u velikoj dvorani restorana Maksimir. Vina je predstavilo 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Iako je bilo oblačno, a dio se odvijao na otvorenom, tijekom priredbe oblaci su se razišli, a uz zvuke filmske glazbe Elme & Admira iz sastava Filmmusicorkestar, ozračje je bilo posebno.

Posjetitelji su rekli da je potpuno drukčije od drugih vinskih događaja u Hrvatskoj.

Foto: Julio Frangen

Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete, te je broj butelja na kušanju bio oko 100 – prava poslastica za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama, kojima je mreža Salon of Sparkling Wines ponovno pokazala koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se vinom bave.

Foto: Julio Frangen

Prvu radionicu, već tradicionalnoga naziva “PJENUŠAVI SUSRET u ČAŠI: Hrvatska & Slovenija” moderirale su organizatorice, dr Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb.

U neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce Mreže – Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc, polaznici su prepoznavali “šampanjske” note, ali i nove utjecaje “terroira” što se posebnom ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od ukomponiranih sorti bila i “žametna črnina”, nekad davno korištena u popularnom slovenskom “cvičeku”.Moglo se saznati kako postoje dva načina izrade pjenušaca tzv. šampanjskom metodom te “lokalnom” metodom, na koju su naviknuti hrvatski vinari. Kako je rečeno, ocjenjivači pjenušaca dijele se na one kojima više odgovaraju šampanjci te se točno vidi “koliko je tko popio šampanjaca u životu” i one koji vole drugačiji okus pjenušaca.

Foto: Julio Frangen

Na drugoj radionici “ZAGORSKI I ISTARSKI MJEHURIĆI: Kota & Degrassi” po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre, predstavivši na taj način i povijest vinarija te svoje pjenušave pravce, sorte, terroire i – planove za nove pjenušce!

Foto: Julio Frangen

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode, a došla je publika koja voli i želi više naučiti o mjehurićima. Ujedno su najavljeni regionalni pjenušavi doručci diljem Hrvatske.

Prvi sljedeće susret bit će 6. svibnja na 8. Salonu penečih vin Ljubljana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI