PJENUŠAVI ZAGORSKI DORUČAK KOD KOTE: Ljubitelji pjenušavih vina i vinari uživali u mjehurićima

Foto: Julio Frangen

Treći Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu održan je proteklog vikenda u modernoj vinariji Kota, u Zlataru, uz podršku Grada Zlatara, TZ Grada Zlatara i TZ Krapinsko-zagorske županije, a u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb.

Na doručku su se predstavila vinarije Vuglec, Petrač, Bolfan, Kopjar, uz domaćina – vinariju Kota. Za doručak su bili posluženi lokalni proizvodi među kojima se ističu sirevi i mliječni proizvodi Veronika, u čašama su se pjenušali vrhunski zagorski mjehurići, a cjelokupni dojam jutarnjega “tuluma” podignula je glazbena pratnja DJ-a Williama Collinsa.

Zalogaje je spremio kuhar Marko Matei, pa su se, uz tradicionalni zagorski sir&vrhnje i bogate plate sireva (zagorski škripavac, mladi sir, Desinčanec, zagorski svježi sir, vinogradarski slani sir, vinogradarski dimljeni) i nezaobilazne jagode, mogli kušati i moderni zalogaji poput tramezzina i roast beefa, skute s medom i orahom.

Foto: Julio Frangen

Iznenađenje pri kraju doručka bio je rižoto od sira, pjenušca i jabuke koji je lijepo pratio svježe pjenušce. Za desert se pobrinuo stalni partner zagorskih pjenušavih doručaka – zagorski restoran “Rosetina” sa svojom domaćom zlevankom i pitom od sira.

Vinarija Kota, domaćin doručka, predstavila je svojih 5 suhih pjenušaca s imenima kotã (nadmorskih visina) na kojima rastu određene sorte od kojih se pjenušac radi (267, 255, 235, 213, 325).Vinarija Vuglec predstavila je suhe bijele pjenušce Vuglec i Baronial, ružičastu Rozaliu i slatku Jasminku koju Vugleci rade u suradnji s vinarijom Bodren.

Foto: Julio Frangen

Bolfan je donio svoja dva Centuriona, zlatni i srebrni, Petrač, svoja dva Bregha, bijeli i ružičasti te vinarija Kopjar tri nova pjenušava vina, bijeli Blanc de blancs do chardonnaya, Rosé od crnog pinota i slatki od muškata žutog.

Kao i na prijašnjim doručcima, posebno zanimljiv dio programa bilo je predstavljanje jednog novog, mirnoga vina svake vinarije – “En primeur Zagorje”. Na taj način vinarije predstavljaju vino koje je tek izašlo ili će izaći na tržište. Kota je predstavio svoj novi Chardonnay sur lie 2020, Vuglec i Bolfan svoje nove sauvignone 2021, Kopjar mirni rose 2021, a vinarija Petrač novu Enigmu 2019, pravi bordoški cuvée od cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca, koji će tek izaći pred vinoljupce za nekoliko mjeseci.

Foto: Julio Frangen

Iako idealno za bijele sorte, osobito za sauvignone koje vinari sami jako vole, zbog svježine i aromatike, Zagorje se ističe sve više i crnim vinima, čemu pogoduje i globalno zatopljenje, a u tome svakako prednjači upravo vinarija Petrač sa svojim bordoškim stilom i sortama.

Na Pjenušavom doručku bila je i gradonačelnica grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek. Poželjevši gostima dobrodošlicu u grad Zlatar i naselje Gornja Batina, naglasila je važnost ovakvih događanja i nagovijestila otvaranje nove turističke zajednice “Zlatni istok Zagorja” koja će obuhvatiti uz Zlatar i susjedne općine, tako da će vinska ponuda ovoga kraja biti bogatija za još nekoliko vinarija iz okolice.

Foto: Julio Frangen

Nakon pjenušavog doručka, gosti su nastavili uživati na drugim lokacijama u Zagorju, u Zlataru su razgledali župnu crkvu Blažene djevice Marije s jednim od najljepših i najzanimljivijih baroknih retabla Hrvatskoga zagorja.

Sljedeći pjenušavi doručak održat će se 12. lipnja na Plešivici u vinariji Braje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI