Patlidžan iz pećnice na turski način mnogi zovu kraljem ljetne trpeze i to s razlogom! Isprobajte recept zbog kojeg će vas svi tražiti repete!
Sastojci:
2 patlidžana (narezati na polovine)
sol po ukusu
4 režnja češnjaka
4 glavice crvenog luka (narezati na tanke kolutove)
250 ml maslinova ulja
1 žličica sjeckanog peršina
2 rajčice (sitno narezane)
Priprema:
U gornjem dijelu patlidžana napraviti nekoliko dubokih proreza. Staviti ih u cjedilo i posoliti. Ostaviti da se ocijede oko sat vremena. Prije toga zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva celzija. Na dvije žlice maslinova ulja 10 minuta pržiti bijeli i crveni luk. Posoliti, dodati rajčicu i pržiti još 15 minuta.
Preostalo maslinovo ulje zagrijati do vrlo visoke temperature.
Plavi patlidžan pržiti oko 15 minuta, dok unutrašnjost ne omekša. Staviti ga u lim za pečenje i napuniti smjesom od luka. Peći od 25 do 30 minuta, dok potpuno ne omekša. Na to staviti narezani peršin.
Poslužiti toplo.