NOBELOVU NAGRADU ZA KNJIŽEVNOST DOBILA ANNIE ERNAUX: Prva francuska spisateljica koja je nagrađena ovim priznanjem

Foto: Wikimedia Commons

Francuska književnica Annie Ernaux (82) dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, objavila je u četvrtak Švedska akademija.

“Vjeruje u oslobađajući snagu pisanja. Njezin je rad beskompromisan, piše jednostavnim rječnikom”, a nagrađena je za “hrabrost i kliničku oštrinu kojom otkriva korijene, stranputice i ograničenja osobnih sjećanja”.

Usredotočuje se “na iskustva klase, opisuje sram, poniženje, ljubomoru, nesposobnost pojedinca da shvati tko je. Ona je postigla nešto vrijedno divljenja, nešto što će trajati”.

Njezina djela uglavnom su autobiografske prirode i smatraju se klasicima francuske književnosti. Rođena je 1. rujna 1940. godine u mjestu Lillebonne u Normandiji.

Na hrvatski je preveden niz njezinih djela, od ranije prevedenih romana “Samo strast” (2002) koja govori o njezinom ljubavniku i novele “Mjesto” (2008) pa do djela prevedenih u posljednje dvije godine, kad je Ernaux u Hrvatskoj postigla izuzetnu čitanost.Prva prevedena knjiga je u samo dva mjeseca, u njezinoj rodnoj Francuskoj, prodana u 200 tisuća primjeraka. Tako su objavljeni naslovi “Godine”, “Jedna žena”, u kojoj piše o preminuloj majci i njezinom iskustvu borbe s Alzheimerovom bolesti, “Događaj”, knjiga u kojoj je opisala iskustvo s pobačajem, i “Djevojačke uspomene”.

Danas svoju kultnu knjigu “Godine” objavila je 2008., a u njoj piše o svojoj osobnoj, te o univerzalnoj povijesti kroz šest desetljeća. Za tu je knjigu dobila nagrade Marguerite Duras i François Mauriac, te je bila na listi i za nagradu Man Booker.

Izdavač Jacques Testard opisao je za Guardian Ernaux kao jako važnu feminističku spisateljicu, a knjigu “Godine” kao “nedvojbeno remek-djelo”. Na nju su utjecali Proust, Simone de Beauvoir, Pierre Bourdieu.

Ernaux je prva francuska spisateljica koja je dobila Nobela od Patricka Modiana in 2014., i šesnaesta iz ove zemlje koja je dobila ovu nagradu.

Podsjetimo, prošle segodine u kinima prikazivao i film o njezinom iskustvu s pobačajem, i to u doba kada je još bio ilegalan u Francuskoj, a na temelju njezine knjige. U filmu su glumili Anamaria VartolomeiKacey Mottet KleinLuàna Bajrami, a redatelj je bio Audrey Diwan. Kritika je film dočekala s oduševljenjem.

Nobelova nagrada vrijedna je 10 milijuna švedskih kruna (oko 7 milijuna kuna).

Ernaux, tek sedamnaesta književnica koja je dobila Nobela, u kratkoj izjavi za švedsku televiziju kazala je da joj je nagrada “velika čast i odgovornost”.

Među favoritima su bili kanadska spisateljica Margaret Atwood (čiji je roman “Sluškinjina priča” uprizoren u silno uspješnoj istoimenoj seriji s Elisabeth Moss u glavnoj ulozi) te američki pisac Cormac McCarthy (“Cesta”, “Ovo nije zemlja za starce”, “Svi lijepi konji”).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI